Viherpiha

"En koskaan kyllästy kasvun ihmeeseen" – Pelto muuttui May-Lenin ja Rabben käsissä syötävän kauniiksi paratiisiksi

"En koskaan kyllästy kasvun ihmeeseen" – Pelto muuttui May-Lenin ja Rabben käsissä syötävän kauniiksi paratiisiksi
Kauniisti ryhmitellyt hyötykasvi-istutukset ovat pääosassa May-Len ja Rabbe Eden suuressa puutarhassa. Sadonkorjuu onkin täällä parasta aikaa.
Julkaistu: 15.7.2020

Kun May-Len ja Rabbe Ede lähtevät kotoa puutarhaansa, matkaan pitää varata jokunen minuutti. Ennen kuin puutarhaan pääsee perille, täytyy nousta pieni ylämäki, kääntyä sitten kylätielle ja kulkea sitä vielä muutama sata metriä.

– Meillä on koti ja puutarha erikseen, pariskunta nauraa.

Erikoinen järjestely sai alkunsa siitä, kun Edet luovuttivat omakotitalonsa tyttärensä perheelle ja muuttivat itse May-Lenin lapsuudenkotiin vanhaan kyläkauppaan. Tätä ennen – vuonna 2006 – May-Len ja Rabbe olivat kuitenkin ehtineet alkaa rakentaa hulppean kokoista uutta puutarhaa vanhan kodin ja sen täyteen istutetun puutarhan vieressä olevalle pellolle. May-Len ja Rabbe päättivät jatkaa työtä, sillä heidän täydellisesti remontoidun uuden kotinsa yhteydessä on vain aurinkoinen terassi oleskelua ja kesäkukkia varten.

Kuusiaidan suojaama uusi puutarha on kuin oma maailmansa. Sinne kuljetaan kylätieltä komeasta ja korkealle kaartuvasta portista, joka on koottu kivistä ja raudoitusverkosta. Monet puutarhan mittasuhteet ovat yhtä vaikuttavat kuin sinne johdattavalla portilla, jonka toisinnot rytmittävät puutarhaa halkovaa leveää nurmikäytävää.

May-Lenin keramiikkapajallaan talvettama viikunapuu tekee satoa kasvihuoneessa.
’Bright Lights’ -mangoldin lehtiruodit loistavat punaisina, keltaisina ja valkoisina.
May-Len rakastaa kauneutta ja kasveja. Hauskinta hänestä on viljellä syötävää satoa.

May-Lenin ja Rabben suojaisa, IV-vyöhykkeellä sijaitseva puutarha on kooltaan 7 400 neliötä. Osa siitä on varattu tasaisen vihreälle nurmikentälle, jonka säännöllinen siistiminen on Rabben intohimo. Pääosassa täällä ovat kuitenkin laajat, kauniisti ryhmitellyt hyötykasvi-istutukset.

Kylätien viereistä sivua rajaa 200 metriä pitkä vadelma-aita, josta Edet saavat poimia jopa 300 litraa meheviä marjoja. Toisella puolella puutarhaa sijaitsee viivasuorien kylvörivien jakama kasvimaa parsoineen ja papuineen sekä omenatarha. Niiden väliin jäävää suurta pyöreää puutarhalampea kehystää kivikoreista koottu jykevä aita. Sitä verhoavat viiniköynnökset, joissa kypsyvät rypäleet ovat vielä heleän vihreitä.

Kun olin pikkutyttö, minulla oli leikkimökki. En minä siellä leikkinyt, vaan kasvatin kukkia sen pihalla ja tein kimppuja.
Vihannespenkkejä ympäröivät matalat lautakaulukset. Ne pitävät mullan ja polkuja peittävän hakkeen paikoillaan, ja kasvimaan yleisilme säilyy siistinä.

Rabbe kehaisee, että pihalla kasvaa May-Lenin laskujen mukaan 47 syötävää lajiketta.

– Rakastan kauneutta ja kaikkia kasveja. Kun olin pikkutyttö, minulla oli leikkimökki. Mutta enhän minä siellä leikkinyt, vaan kasvatin kukkia sen pihalla ja tein niistä pieniä kimppuja. Nykyään minusta on hauskinta viljellä syötävää satoa. Kukkakimpun sijasta saatan viedä kyläpaikkaan rasiallisen vadelmia, May-Len kertoo.

Sadonkorjuu on May-Lenistä puutarhassa parasta aikaa. Hän kokeilee silloin innolla uusia reseptejä ja ottaa vakiokäyttöön ne, joiden lopputuloksesta hän ja Rabbe pitävät eniten.

May-Len ja Rabbe ajattelevat, että puutarha on parasta, mitä he voivat lapsille antaa.

Vuosien mittaan May-Len on valmistanut esimerkiksi omenaolutta sekä lukemattomia erilaisia mehuja ja hilloja.

– Pidämme siitä, että meillä on vähän kaikenlaista omasta takaa. Varastoimme maakellariin esimerkiksi porkkanoita koko talveksi. Siksi kylvän niitä niin paljon. Kurpitsoja tai kesäkurpitsoja sen sijaan en kasvata lainkaan, koska niiden sato ei tule meillä syödyksi. Viljelen mieluiten vain sellaista, jolle on käyttöä.

Kasvimaalla on hurjat määrät myös makeita sokeriherneitä, koska ne ovat puutarhassa päivittäin vierailevien lastenlasten suosikkeja. Pieniin suihin sopivaa naposteltavaa on muuallakin kasvamassa runsaasti. Pensasmustikoiden oksat notkuvat kypsyvistä pulleista marjoista, ja kasvihuoneen ananaskirsikkapensaan kirpeänmakeat hedelmät ovat pian valmiita herkuteltaviksi. Sen vieressä roikkunut ’Hundreds & Thousands’ -amppelitomaatti innostui tekemään niin hurjasti sokerisen makeita hedelmiä, että May-Len joutui siirtämään taimen vanhaan muovihuoneeseen, jotta kasvihuoneessa mahtui kulkemaan.

May-Len ja Rabbe ajattelevat, että puutarha on parasta, mitä he voivat lapsille antaa.

Rabbe on rakentanut puutarhan perälle pienen talon, jossa Edet istuvat usein yömyöhään kahdestaan tai vieraiden kanssa.
May-Lenin ja Rabben puutarhassa on paitsi pupuja myös kanoja lastenlasten hellittäviksi.
May-Lenistä on kiehtovaa antaa osan vihanneksista kasvaa täyteen mittaansa ja tehdä siemeniä. Salaatit alkavat pian kukkia.
Puutarhan pääkäytävä johtaa suurelle pyöreälle lammelle. Muuriin ja kaariportteihin on käytetty läheisten peltojen kiviä.

May-Len kylvää kaiken mahdollisen siemenestä. Nykyisen kotitalon suuret ja valoisat kaupan näyteikkunat ovat kuin sitä varten suunnitellut. Ainoa ongelma on se, että hän ei oikein raaski heittää mitään taimia pois.

– Mieluummin hän perustaa vaikka uuden penkin ylimääräisiksi jääneille taimilleen. Kerran May-Len esimerkiksi löysi omenoiden taimia kompostista ja istutteli niitä kaikkialle. Niitä on kukkapenkeissäkin, Rabbe hymyilee.

– En koskaan kyllästy kasvun ihmeeseen. Pidän viljelystä niin paljon, että meillä on ollut jo jonkin aikaa tekeillä myös toinen samankokoinen puutarha toisella puolella taloamme, May-Len paljastaa.

Kommentoi »