Tee itse viljelylaatikko
Tee itse
Tee itse viljelylaatikko
Viljelylaatikko on helppo nikkaroida itse. Siinä menestyvät niin yrtit, juurekset kuin pensasmustikkakin.
31.5.2017
 |
Kotivinkki

Viljelylaatikko – ohje:

1. Sahauta yhtä laatikkoa varten 6 kpl 944 mm:n, 4 kpl 1 000 mm:n, 4 kpl 1 944 mm:n ja 6 kpl 2 000 mm:n mittaista lehtikuusilankkua (leveys 120 mm, paksuus 28 mm) ja 6 kpl 750 mm:n pituista kulma- ja sivutukea (48 x 48 mm). Poraa reiät ruuveille valmiiksi. Puun sydämeen päin ollut laudan lape on niin sanottu sydänpuoli. Laudat laitetaan viljelylaatikkoon sydänpuoli ulospäin, sillä se halkeilee vähemmän eikä väänny.

2. Tee viljelylaatikolle ensin kehikko. Kiinnitä kulmatolppiin alimman kerroksen laudat (2 kpl 944 mm ja 2 kpl 2 000 mm) ja kiinnitä tueksi samanpituiset laudat myös yläreunaan. Käytä kiinnitykseen tarpeeksi pitkiä, galvanoituja teräsruuveja.

3. Kiinnitä väliin tulevat laudat kerros kerrokselta (seuraavalle kerrokselle 2 kpl 1 000 mm ja 2 kpl 1 944 mm). Rakenteesta tulee tukevampi, kun kulmat kiinnitetään limittäin. Siirrä lopuksi ylimmän kerroksen tukilaudat oikeille paikoilleen. Kulmatolpat ovat 15 cm korkeammat kuin laatikon korkeus.

4. Käännä laatikko ympäri niin, että kulmatolpat painuvat maahan. Kiinnitä laatikon pitkien sivujen puoliväliin yhdet tukitolpat.

5. Mieti viljelylaatikolle sopiva paikka, joka on valoisa eikä suurten puiden varjostama. Jos paikalla kasvaa nurmea, käännä se ylösalaisin alueelta, joka on joka puolelta 10–15 cm isompi kuin laatikko. Käännetty nurmi muodostaa laatikon pohjan, ja nurmikon leikkaus sujuu mukavammin, kun ruoho ei kasva laatikon reunassa kiinni.

6. Levitä viljelylaatikon sisälle, käännettyjen nurmipaakkujen päälle, reilu kerros sanomalehtiä ja lopulta tuoretta ruokamultaa. Käytä hyötykasveille rikkaruohotonta, luonnonmukaisesti valmistettua puutarhamultaa. Yhteen laatikkoon kannattaa varata noin 400 litraa multaa.

2 kommenttia