Muuraa tyylikäs tiililava
Rakenna ja remontoi
Muuraa tyylikäs tiililava
Rakenna tiililava puutarhan valoisaan ja lämpimään paikkaan. Lämpöä varaavassa lavassa voit viljellä esimerkiksi kylmälle arkoja basilikoja ja aloittaa taimikasvatuksen jo varhain keväällä.
Julkaistu 12.4.2016
Viherpiha

1. Kaiva lavan perustuksia varten kuoppa niin, että sokkelin pinta jää noin 20 cm ympäröivän maanpinnan yläpuolelle. Valmiin tiililavan mitat ovat 150 cm x 200 cm. Muokkaa tarvittaessa oman lavasi mitat lavan päälle tulevien lasien mittojen mukaisiksi. Lavan etuseinä on 30 cm korkea ja takaseinä 55 cm. Lavan sokkeli on 15 cm leveä ja 20 cm korkea. Levitä perustusten pohjalle soraa ja tasoita se. Tarvittaessa asenna routaeristys valumuotin alle.

Valmista sitten sokkelin valumuotti vanerista ja lankusta. Valumuotin yläreuna tulee tulevan sokkelin yläreunan tasaan. Varmista ristimittauksella, että muotin kulmat ovat suorassa. Kun muotti on valmis, raudoita se 5 mm:n harjateräksillä. 

2. Käytä lavan sokkelin valamiseen S100-valmisbetonia. Sitä kuluu tämän kokoisen sokkelin valmistamiseen noin 15 säkillistä. Sekoita betoni paketin ohjeen mukaan betonimyllyllä ja täytä muotti sillä. Peitä valmis valu muovilla ja jätä kuivumaan 1–2 viikoksi. Kastele valun pintaa silloin tällöin kuivumisen aikana. Kun valu on kuiva, poista valumuotti.

3. Puhdista vanhat, käytetyt tiilet laastista esimerkiksi teräsharjalla ja muurausvasaralla. Valikoi lavaa varten mahdollisimman samankokoisia ja -laatuisia tiiliä. Yhden lavan rakentamista varten tarvitset noin 100 tiiltä. Voit käyttää uusia tai vanhoja tiiliä. Kostuta vanhat tiilet ennen muurausta ja leikkausta. Noin kymmenen minuutin liotus riittää.

4. Muuraa tiiliä muurauslaastilla sokkelin päälle kolme täyttä kerrosta. Siisti laastisaumat lavan ulkopinnoilta samaa tahtia, kun työ etenee.

5. Leikkaa tiilet sivuseiniä varten viistoiksi kulmahiomakoneen timanttihiomalaikalla. Muista käyttää suojalaseja ja hengityssuojainta! Muuraa sitten lavan takaseinään vielä kaksi lisäkerrosta niin, että siinä on yhteensä viisi tiilikerrosta. Sivuseinistä tulee viistot niin, että niiden etuosa on kolmen tiilikerroksen korkuinen ja takaosa takaseinän tasalla. Anna kuivua 1–2 viikkoa.

6. Vuoraa lavan sisäpinta kosteudelta suojaavilla patolevyillä. Tiililavan yläreunaan voit kiinnittää L-profiiliteräksen, johon lavan ikkunat tukeutuvat. Viimeistele viistojen sivuseinien yläpinnat tiiliklinkkerilaatoilla.

7. Täytä valmis tiililava mullalla. Lavaa kannattaa hyödyntää keväällä taimikasvatuksessa, sillä multa lämpenee siinä aikaisemmin kuin kasvimaalla. Myöhemmin kesällä lava on ihanteellinen kasvupaikka basilikoille, chileille ja muille kylmää karsastaville lajeille. Nosta tiililavan ikkunaa auki sitä mukaa kuin taimet venyvät ja sää lämpenee.

Vinkki!

Tiililava ei tarvitse huoltoa. Nosta kuitenkin lavaa peittävät lasit talveksi suojaan.

Lue lisää:

Kommentoi »