Nurmikon kylvö: näin perustat kauniin ja kestävän nurmikon
Piha ja puutarha
Nurmikon kylvö: näin perustat kauniin ja kestävän nurmikon
Miten nurmikko kylvetään? Entä millaista lannoitusta nurmi tarvitsee? Kun perehdyt asiaan huolella, saat kauniin ja kestävän pihanurmikon.
Julkaistu 13.5.2016
Viherpiha

1. Miten nurmikon perustaminen onnistuu?

Nurmikon ihanteellinen kasvualusta on läpäisevää ja ravinteikasta peltomultaa tai karkeaa hietaa. Se pidättää vettä ja ravinteita. Maata tasoitetaan ja kuohkeutetaan 20 sentin syvyyteen. Samalla maa peruslannoitetaan ja kalkitaan. Savipitoista maata voi parantaa sekoittamalla siihen hiekkaa, turvetta ja kompostia.

Multakerroksen tulisi olla 20 sentin vahvuinen, jotta nurmikko kasvaa hyvin. Mitä syvempi kasvualusta, sitä vähemmän nurmikko vaatii kastelua. Pohjamaan tulee noudattaa valmiin pinnan kaltevuuksia. Mullan pinta tasoitetaan rautaharavalla ja samalla kerätään pois juuret, kivet ja rikkaruohot. Maa jyrätään tai tiivistetään jaloin ennen kylvöä.

Katso helpot kuvaohjeet perustamiseen ja kylvöön täältä.

2. Mitä nurmikon suunnittelussa kannattaa otta huomioon?

Nurmikon perustamisessa tulisi miettiä, millaiseen käyttöön se tulee, millainen kasvupaikka on – ja paljonko jaksat nurmeasi hoitaa. Nurmikko ei sovi kaikkialle puutarhaan. Puiden alla on kuivaa ja varjoista, joten ruohikko harvenee väistämättä. Hyviä vaihtoehtoja ongelmapaikkoihin ovat peittoperennat.

Älä perusta nurmikkoa myöskään jyrkkään luiskaan. Kasvupaikan pitää olla aurinkoinen tai puolivarjoinen, sillä varjoisassa puutarhan kolkassa nurmikko sammaloituu väistämättä.

Vältä kapeita väyliä. Kapeat nurmikaistaleet ovat työläitä hoitaa ja lisäksi reunojen kanttaaminen vie paljon aikaa.

2. Milloin nurmikon kylvö tehdään?

Nurmikon siemenet kylvetään kosteaan, lämmenneeseen maahan. Nurmikon voi kylvää milloin tahansa sulan maan aikaan. Paras kylvöaika on elokuussa, jolloin maa on lämmin ja yökosteutta on runsaasti. Kun kylvät siemenet syyskuun puoliväliin mennessä, ne ehtivät normaalisyksyinä taimettua ja vahvistua riittävästi talven varalle. Syyskylvöksen ei välttämättä tarvitse ehtiä itää ennen talven tuloa. Siemenet talvehtivat maassa ja itävät heti, kun maa keväällä lämpenee.

Roudan sulamisesta kesäkuun puoliväliin on myös suotuisa jakso nurmikon kylvämiselle. Tällöin nurmikko taimettuu nopeasti. Keväällä paras kylvöhetki olisi toukokuussa, jolloin maa on kosteaa talven jäljiltä. Keskikesän poutajaksoina nurmikon kylvö edellyttää ahkeraa sadetusta.

3. Miten kylvän nurmikon?

Nurmikko kylvetään tyynellä säällä. Siemenpussin kyljessä annettua kylvösuositusta kannattaa noudattaa. Siemenet jaetaan kahteen erään ja alue kylvetään kahteen kertaan ristikkäisiin suuntiin kulkien. Näin siemen riittää koko alalle ja kylvötuloksesta saadaan tasainen. Kylvös tiivistetään maahan nurmikkojyrällä tai mullataan haravoimalla. Tasaisesta kosteudesta on huolehdittava koko nurmikon taimettumisen ajan. Nurmikon taimettuminen vie 1–3 viikkoa riippuen sääoloista. 

4. Mitä nurmikon kylvön jälkeen pitää tehdä?

Kun siemenet ovat kostuneet, pidä kylvös tasaisen kosteana. Hyödynnä kasvuharsoa pienellä pihalla. Harso edistää siementen itämistä ja vähentää kastelutarvetta. Suurimman hyödyn peite tuottaa kolealla säällä.

Leikkaa uuden nurmikon pituudesta pari senttiä, kun se on kasvanut 8–10-senttiseksi. Laske leikkauskorkeus vähitellen 3–5 senttiin. Pätkäise pituudesta kerralla vain kolmasosa. Pidä leikkurin terät iskussa, sillä tylsät terät murskaavat kasvisolukkoa. Se kuluttaa suotta heinäkasvien elinvoimaa.

Erilaisiin tarpeisiin ja kasvuoloihin on olemassa omat siemensekoitukset.

5. Miten valitsen nurmikkoon oikean siemenseoksen?

Myynnissä on erilaisia siemenseoksia, joista jokainen löytää sopivan pihansa kasvuoloihin ja omiin käyttötarkoituksiinsa. Aurinkoinen piha edellyttää erilaista siemenseosta kuin varjoinen. Kovaan käyttöön ja kulutukseen on kehitetty omat seoksensa. Pohjois-Suomeen soveltuvat erilaiset siemenseokset kuin etelärannikolle.

Nurmikkosiemenseokset sisältävät yleensä kolmea eri kasvia, millä varmistetaan nurmikon menestyminen eri olosuhteissa. Tärkeimmät nurmikkokasvimme ovat puisto- ja punanata, niittynurmikka ja nurmirölli.

Siemenpussin kylkeen kiinnitetty vakuustodistus ilmoittaa siemenseoksen sisältämät nurmikkokasvit sekä siemenen vähimmäisitävyyden ja -puhtauden. Se kannattaa säilyttää, sillä sen perusteella siemenerä pystytään tarvittaessa jäljittämään.

6. Missä nurmikkosiemen tuotetaan?

Suomen olosuhteet eivät sovellu nurmikkokasvien tuotantoon. Kaksi kolmasosaa nurmikkosiemenestä tulee meille Tanskasta, viidesosa Hollannista ja loput muun muassa Ranskasta ja Kanadasta.

Uuden lajikkeen jalostus kestää Keski-Euroopassa noin viisitoista vuotta. Lajikkeet ovat laajasti soveltuvia, mutta niistä monet eivät menesty Suomen oloissa heikon talvenkestävyyden vuoksi. Lajikkeiden soveltuvuutta testataan MTT:n virallisissa lajikekokeissa eri puolilla Suomea tai olosuhteitamme vastaavissa oloissa.

Lajikekokeiden viherpeittävyyden perusteella Siemenkauppiaitten yhdistys on laatinut nurmikkosiementen käyttöluokituksen. Se kuvaa nurmikkoseoksen soveltuvuutta eri käyttökohteisiin, talvenkestävyyttä, uusiutumiskykyä ja tiheyttä. Kun nurmikkosiemenpakkaukseen on merkitty käyttöluokka Extra, 1 tai 2, merkitsee se, että siemenerään sisältyvien lajikkeiden soveltuvuus Suomen ilmasto-oloihin on tutkittu.

Siirtonurmi on hyvä vaihtoehto silloin, kun piha pitää saada nopeasti kuntoon.

7. Nurmikon siemenet vai sittenkin siirtonurmi?

Siirtonurmea kannattaa käyttää silloin, kun on juhlat tulossa ja piha pitää saada nopeasti kuntoon. Se on paikallaan myös silloin, kun nurmikon on kestettävä kulutusta alusta asti. Pohjamaa muokataan, parannetaan ja lannoitetaan samalla tavoin kuin kylvönurmikkoa tehtäessä. Asenna nurmimatot limittäin niin, että saumat ovat tarkasti kohdallaan eikä niiden väliin jää rakoa tai ruohoa. Siirtonurmikkoa on kasteltava päivittäin parin viikon ajan, kunnes se on juurtunut kunnolla.

Siirtonurmikon asentaminen onnistuu keväästä syksyyn, mutta kuumimpaan ja kuivimpaan aikaan siirtonurmi vaatii ahkeraa kastelua. Siirtonurmi kuivaa herkästi ennen kuin se on kunnolla juurtunut. Kuivaksi päässeet nurmimatot kutistuvat, ja nurmikosta tulee laikkuinen. Kastele siirtonurmi niin, että maa kastuu kymmenen sentin syvyyteen.

Siirtonurmikolla voi kävellä jo parin viikon kuluttua, kylvönurmikolla siihen menee useita viikkoja. 

8. Milloin nurmikko lannoitetaan?

Nurmikko lannoitetaan keväällä kasvun alettua. Lannoite levitetään tasaisesti kuivaan kasvustoon. Kastelu nopeuttaa ravinteiden liukenemista maahan. Kesällä voi antaa lisälannoitusta, jos nurmikko näyttää vaalealta. Nopeasti vaikuttavia lannoitteita annetaan vähän kerralla ja useammin, pitkävaikutteisia harvoin ja isompina annoksina. Pakkaukseen painettu käyttöohje kannattaa lukea huolellisesti ennen lannoitusta.

9. Nurmikon leikkaus

Kuinka usein nurmikko leikataan? Parasta on leikata niin usein, että se pysyy kasvussa. Mitä useammin leikataan, sitä tuuheampi nurmikosta tulee ja sitä paremmin se kestää kulutusta. Kotipihalla sopiva nurmikon leikkuukorkeus on 4–5 senttiä. Nurmikkoa ei saa leikata liian lyhyeksi. Jos ruohon pituudesta leikataan kerralla enemmän kuin kolmasosa, se menettää vihreytensä ja toipuu hitaasti. Leikkuuterien pitää olla terävät, jotta leikkuujäljestä tulee tasainen. Helteellä nurmikko jätetään pitemmäksi tai jopa kokonaan leikkaamatta. Lyhyt ruoho palaa helposti ruskeaksi, ja sen vihertyminen kestää pitkään.

10. Nurmikon hoito

Syksyllä lehdet haravoidaan nurmikolta, sillä lumen alle jäävä lehtimassa edistää talvituhosienten leviämistä. Lehtipuhaltimen käyttö ei ole suositeltavaa, sillä se ei ilmastoi nurmikkoa samalla tavoin kuin lehtiharava. Juuriston hapensaantia parannetaan ilmastoimalla tiivistynyttä kasvualustaa tarvittaessa useamman kerran kesässä. Maahan painellaan reikiä puutarhatalikolla, reiät täytetään hiekalla ja samalla nurmikolle levitetään hiekkaa. Lue lisää nurmikon hoitamisesta täältä.

11. Vaikuttaako ilmastonmuutos nurmikkoon?

Talvien lämpeneminen on vähentänyt talvituhoja Etelä-Suomessa. Nurmikon lepokausi on lyhentynyt, ja pimeä, lämmin ja sateinen kitukasvun kausi jatkuu jopa tammikuuhun asti. Varsinaisten lumi- ja jäätalvien aiheuttamia jääpolteongelmia esiintyy nykyään Jyväskylän pohjoispuolella. Nurmikko talvehtii vihreänä, jolloin sitä voidaan lannoittaa pidempään loppukesällä. Vähäsateiset, tuuliset keväät kuivattavat nurmikkoa. Kuivumista voi ehkäistä peittämällä pälvipaikoilla pilkistävät nurmikkokaistaleet lumella. Kulunut pitkä ja kuiva lumitalvi on suotuisa nurmikoille. Jääpolte ei vaurioita nurmikoita, mutta lumihometta esiintyi jonkin verran. Talvituhojen korjaamiseen ja muihin nurmikon ongelmiin löydät vastauksia täältä.

Nurmikko kuluu käytössä väistämättä.

Näin nurmikosta tulee kulutusta kestävä

  • Nurmikon kulutuksensieto on heikko, joten kata kulkureitit esimerkiksi laatoilla. Vältä myös nurmikolla liikkumista talvella.
  • Kun puutarhassa on vilskettä ja vilinää, nurmikko kuluu väistämättä. Nurmikolle onkin syytä perustaa kasvualusta, joka läpäisee vettä ja säilyttää rakenteensa tiivistymättä.
  • Katteet suojaavat heinäkasvien kasvupisteitä ja parantavat kulutuksenkestoa. Levitä savimaan pinnalle vuosittain hiekkaa. Hiekkamaalle sopii kompostimulta, jonka seasta kannattaa poimia vain suurimmat kokkareet. Levitä katetta ilmastoinnin yhteydessä ohut, 1,5 sentin paksuinen kerros.
  • Kovaan käyttöön ja kulutukseen on kehitetty omat seoksensa. Käyttönurmikolle ja pelikentälle suositeltavat siemenseokset sisältävät sitkeitä, nopeakasvuisia ja kulutusta kestäviä heinälajeja ja -lajikkeita.

Nurmikon sekaan kukkia?

Vanha ja kitulias pihanurmikko tarjoaa hyvän lähtökohdan kukkanurmelle. Harventuneessa nurmikossa viihtyvät esimerkiksi tuhatkauno, vuokot, kiurunkannus, sipulikukat ja monet luonnonkasvit. Istuta tai kylvä kukkivia kasveja lämpäreiksi ja anna niiden vallata tilaa vähitellen. Unohda haravointi ja lannoitus, mutta jätä sen sijaan ruohikolle kasvinjätteitä ja puiden lehtiä. Anna kasvien kypsyttää siemenensä ja kylväytyä. Riko maan pintaa taimien ympäriltä, jotta siemenet pääsevät multaan.

Paras tapa pitää nurmikko rikkaruohottomana on huolehtia sen elinvoimasta. Sammal johtuu monista tekijöistä, kuten varjoisasta paikasta, tiiviistä maasta, ravinteiden puutteesta ja maan happamuudesta. Paikkaa aukkopaikat ja kitke rikat käsin. Jos voikukka, piharatamo tai muut ei-toivotut kasvit ovat päässeet reuhahtamaan päälajiksi, uusi ruohikko kokonaan. Vastauksia nurmikon yleisimpiin ongelmiin löydät täältä.

Lue lisää:

Kommentoi »