Helpot kuvaohjeet: nurmikon perustaminen
Piha ja puutarha
Helpot kuvaohjeet: nurmikon perustaminen
Nurmikon perustaminen ja kylväminen onnistuu keväällä tai syksyllä. Tasaisesta ja tuuheasta nurmimatosta haaveilevan kannattaa panostaa erityisesti pohjatöihin.
20.5.2015
 |
Viherpiha

Helppohoitoisen ja tuuhean nurmikon perustaminen edellyttää pohjatöihin panostamista. Pohjamaa eli varsinaisen kasvualustan alla oleva maapohja luo perustan nurmikon hyvinvoinnille. Liian tiivis alusta läpäisee huonosti vettä ja heikentää juuriston kasvuoloja.

Kuopat ja painanteet aiheuttavat ongelmia, sillä ne keräävät vettä nurmikon pinnalle. Nurmikon perustamisessa pohjamaan muotoilussa periaatteena on, että kallistukset tehdään rakennuksista poispäin. Yleensä kallistukset on merkitty rakennuslupakuviin. Jos pohjamaa on savea, siihen sekoitetaan hiekkaa. Jos pohjamaa on kovin hiekkaista, humuksen lisäys on paikallaan. Maanparannusaineet ja pohjamaa sekoitetaan jyrsimellä. Kallistukset muotoillaan kohdilleen. Kaatoa on hyvä olla pari senttiä metriä kohden, jotta vesi valuu pois.

Päälle levitetään syyslannosta, joka kulkeutuu sateiden mukana alaspäin. Tavoitteena on, että nurmikkokasvien juuret hakeutuvat ravinteiden perässä syvälle. Jos pohjamaassa ei ole ravinteita, juuret jäävät pintamaahan ja nurmikko on herkempi kuivumaan. Kunnostetun pohjamaan päälle levitetään varsinainen kasvualusta.

Nurmikon siemenet

Nurmikonsiemenseoksissa on eroja poudan- ja kulutuksenkestävyydessä. Niillä kaikilla on omat kasvualustavaatimuksensa.

Keväällä siemenet kannattaa kylvää juuri ennen sateita. Parin viikon poutajakso näivettää vastaitäneen nurmikon. Tilanteen voi pelastaa kastelulla, mutta se on kallista ja epäekologista. Syksyllä kosteutta yleensä riittää paremmin.

Ravistele nurmikkosiemenpussin sisältö sekaisin, sillä pienimmät siemenet karisevat pussin pohjalle. Jemmaa ylimääräiset siemenet paikkauksia varten. Kuivassa paikassa niiden itävyys säilyy hyvänä viitisen vuotta.

Nurmikon perustaminen ja kylväminen

1. Nurmikon perustaminen lähtee liikkeelle pohjatöistä. Kun pohjamaa on kunnostettu ja lannoitettu, levitä sen päälle perustettavasta nurmikkotyypistä riippuen 20–30 sentin kerros peruslannoitettua ja -kalkittua multaa. Jos nurmikko saa pitkillä poutajaksoilla kellastua, pienempikin määrä multaa riittää. Levitä kasvualusta tasaisesti ja jyrää se. Tavoitteena on, että pinta on sen verran tiivistä, ettei siihen jää jalanjälkiä.
2. Nurmikon perustaminen aarin alueelle (100 m²) vaatii kolme kiloa tavallisen käyttönurmikon siemeniä. Jaa määrä kahteen ämpäriin, sillä siemeniä levitetään alueelle sekä pysty- että vaakasuunnassa. Ota nurmikonsiemeniä käteen noin kourallinen ja viskaa hiukan vastatuuleen. Näin ne leviävät tehokkaasti. Tekniikka vaatii hieman harjoitusta, etteivät siemenet lähde tuulen mukana pois alueelta.
3. Haraa siemenet maahan, jotta ne menevät piiloon sekä linnuilta että tuulelta.
4. Jyrää maa harauksen jälkeen. Näin siemenet saavat maakosketuksen.

Asiantuntija: hortonomi, viheralan opettaja Kari Ylinen, Tampereen seudun ammattiopisto

Lue lisää:

Kommentoi »