
Ruohonleikkurit voidaan jakaa työnnettäviin ja vetäviin, ajettaviin sekä robottiruohonleikkureihin. Työnnettäviä ja vetäviä malleja ohjataan kävelemällä koneen mukana. Ajettavassa mallissa käyttäjä saa lepuuttaa jalkojaan ja käsivoimiaan istumalla ja robottiruohonleikkuri ei aiheuta lainkaan vaivaa käynnistyksen jälkeen.
Työnnettävä ja vetävä ruohonleikkuri
Työnnettäviä ja vedettäviä ruohonleikkureita on saatavilla kelaleikkureina, akku- ja sähköleikkureina sekä polttomoottorileikkureina. Laadukkaasta työnnettävästä tai vedettävästä ruohonleikkurista kannattaa olla valmis maksamaan vähintään 200 euroa.
- Kelaleikkuri on hiljainen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto, koska se ei tarvitse sähköä tai bensaa toimiakseen. Moottorin puuttuessa käyttö voi kuitenkin olla työlästä.
- Akku- ja sähköruohonleikkurit ovat hiljaisia ja polttomoottorikäyttöisiä leikkureita ekologisempia. Akulla toimivia ruohonleikkureita voi suositella pienelle tai keskikokoiselle pihalle, jonka nurmikon saa leikattua yhdellä akun latauksella. Sähkökäyttöiset ruohonleikkurit saattavat tuntua epäkäytännöllisiltä mukana seuraavan virtajohdon vuoksi.
- Polttomoottorikäyttöiset ruohonleikkurit ovat tehokkuutensa ansiosta suosittuja. Bensiinillä käyvien koneiden haittapuolena on kova ääni.
Ajettava ruohonleikkuri
Päältäajettavat ruohonleikkurit ovat joko etuleikkureita tai puutarhatraktoreita. Puutarhatraktorin voi saada 1 500 eurolla, etuleikkureiden hinnat alkavat puolestaan noin 2 500 eurosta.
- Etuleikkurissa leikkaava osa on nimensä mukaisesti edessä, jolloin käyttäjällä on parempi näkyvyys leikattaviin kohtiin. Etuleikkuri on myös ketterämpi ja helpompi ohjattava – näin ollen sillä on helpompi ajaa nurmikkoa, vaikka pihassa olisikin paljon istutuksia tai puita.
- Puutarhatraktorit ovat etuleikkureita edullisempia, mutta samalla myös vaikeampia ohjata. Suuremman kääntösäteen takia myös pääsy ahtaisiin paikkoihin on haastavampaa.
- Ajettavat ruohonleikkurit ovat yleensä taka- tai nelivetoisia, jolloin niillä pystyy ajamaan rinteissäkin. Nelivetoinen ruohonleikkuri sopii myös talvikäyttöön ja siihen voi liittää vaikka lumilingon tai puskulevyn.
Robottiruohonleikkuri
Huimasti viime vuosien aikana kehittyneet robottiruohonleikkurit ovat nykyään luotettavia ja käytännöllisiä pihan apureita. Robottiruohonleikkureita on saatavilla erilaisilla ominaisuuksilla, kuten erilaisilla leikkuutavoilla: ruohonleikkuri voi leikata epäsäännöllistä tai säännöllistä kuviota. Laadukas robottiruohonleikkuri maksaa 1 000–5 000 euroa.
- Robottileikkurin käyttöönotto vaatii hieman aikaa ja vaivaa, mutta asennuksen jälkeen se on helppokäyttöinen, eikä vaadi jatkuvaa valvontaa.
- Robottiruohonleikkurit tunnistavat yleensä käytävät ja muut pienet esteet. Erittäin jyrkät rinteet tai portaat eivät kuitenkaan sovi robottileikkureille.
- Hiljaisuutensa ansiosta robottiruohonleikkureita voi käyttää myös yöaikaan. Robottileikkuri onkin oiva valinta, mikäli pihan ja nurmikon ylläpito ei houkuttele, mutta pihan haluaa silti pitää edustavana.
Ruohonleikkurien leikkuutavat
Leikattu nurmikko voidaan ruohonleikkurista riippuen joko kerätä talteen tai jättää maahan. Maahan jätetty silppu toimii lannoitteena ja parantaa nurmikon kosteustasapainoa. Toisaalta silppu voi tukkia etenkin hiekkaisen maan ja jättää nurmikon sotkuisen näköiseksi.
Sivulle puhaltava ruohonleikkuri
Leikatun nurmen sivulle puhaltava ruohonleikkuri sopii pitkänkin nurmen leikkaamiseen, joten se on hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät jaksa leikata nurmikkoa kovin usein. Sivulle puhaltava ruohonleikkuri leikkaa nurmikkoa biosilppuavaa leikkuria reilummin, joten silppu on raskaampaa ja sitä myös muodostuu enemmän.
Plussat ja miinukset
+ leikkaa pitkääkin nurmikkoa
+ sopii vaativiinkin olosuhteisiin
– leikattu silppu saattaa tehdä pihan sotkuiseksi ja kulkeutua myös sisätiloihin
– saattaa puhaltaa silppua myös käyttäjää päin
Biosilppuava ruohonleikkuri
Biosilppuava ruohonleikkuri on ahkeran ja tunnollisen puutarhurin väline, sillä se leikkaa ruohonkorresta vain hieman kerrallaan. Kone silppuaa myös maassa olevat puiden lehdet, joiden ravinteet päätyvät maahan pieneliöiden avulla.
Plussat ja miinukset
+ silppuaa myös lehdet
+ auttaa ravitsemaan maaperää
– nurmikkoa on leikattava tiheästi tai useampi kierros kerrallaan, sillä leikkaa vain pienen osan ruohonkorresta
Keräävä ruohonleikkuri
Keräyssäiliöllä varustetut ruohonleikkurit ottavat talteen leikatun nurmikon, joten nurmikko jää siistiksi eikä irtoruohoa kulkeudu sisätiloihin kenkien tai lemmikkien mukana. Säiliöön kertynyt silppu pitää kuitenkin kuljettaa pois ja tyhjentää.
Plussat ja miinukset
+ jättää pihan siistiksi
+ laadukas malli kerää myös pihan pieniä roskia
– silpun hävittäminen vaatii suunnitelmallisuutta
Ruohonleikkurien ominaisuudet
Sopivan mallin ja leikkuutavan löytäminen ovat avainasioita ruohonleikkuria valittaessa, mutta laitteiden ominaisuuksissa on myös eroja.
- Materiaalit. Ruohonleikkurien runkomateriaaleina käytetään yleensä alumiinia, muovia tai metallia. Alumiini on kestävin ja laadukkain, mutta myös muovikomposiitit ovat toimivia keveytensä ja ruostumattomuutensa vuoksi.
- Teho. Moottori vaikuttaa laitteen tehokkuuteen ja samalla myös hintaan. Mallista voi olla markkinoilla useita versioita eritehoisilla moottoreilla.
- Kahvat. Kahvan säätö- ja kallistusmahdollisuudet takaavat, että leikkurilla voi olla useampi käyttäjä. Kahvojen tärinänvaimennus ja pehmusteet parantavat työskentelymukavuutta entisestään.
- Käynnistys. Joissakin malleissa koneen käynnistys onnistuu paitsi perinteisesti vetämällä, myös käynnistysnapilla tai jopa automaattikäynnistyksellä. Käynnistysnapin ansiosta ruohonleikkuria ei tarvitse riuhtoa käyntiin tai kyykkiä maassa sen kimpussa. Automaattikäynnistys toimii yksinkertaisesti kahvasta painamalla. Esimerkiksi lasten lelut on tarvittaessa helppo siivota alta pois, kun laitteen käynnistäminen ja sammuttaminen on vaivatonta.
Muistilista ruohonleikkurin hankintaan
- Mieti tarpeesi etukäteen. Kuinka paljon olet valmis uhraamaan aikaa ja energiaa ruohonleikkuuseen? Minkä kokoinen nurmikko sinulla on leikattavana?
- Mikäli budjetti sallii, sijoita laadukkaaseen merkkituotteeseen, johon on saatavilla lisä- ja varaosia. Näin ollen laitteen huoltaminen on helppoa ja samalla sen käyttöikä pitenee. Laadukkaan ruohonleikkurin käyttöikä on 15–20 vuotta.
- Huolla laitetta säännöllisesti, jotta vältyt uuden ruohonleikkurin ostamiselta parin vuoden välein. Tärkeintä on pestä leikkuri käytön jälkeen, sillä leikkuukoteloon kertyvä ruoho alkaa muhiessaan heikentää koneistoa hitaasti.
- Jos ruohonleikkurit eivät ole sinulle entuudestaan tuttuja, osta laite kasattuna ja käyttövalmiina, käyttöohjeiden kera. Näin koneen käyttöönottoon ei kulu turhaa aikaa.
Asiantuntija: puutarhakoneiden tuotespesialisti Teppo Suonpää, Husqvarna