Ruohonleikkurin huolto onnistuu myös kotikonstein – katso selkeät ohjeet!
Piha ja puutarha
Ruohonleikkurin huolto onnistuu myös kotikonstein – katso selkeät ohjeet!
Ruohonleikkurin huolto kannattaa tehdä joko keväällä tai syksyllä ennen varastoon laittoa. Huoltoon kuuluvat tulpan puhdistus, öljynvaihto, ilmansuodattimen tarkistus ja terän teroitus.
9.8.2016
 |
Viherpiha

Ruohonleikkurin huolto kannattaa tehdä joko kauden alkajaisiksi tai päätteeksi, niin se pärähtää seuraavallakin kerralla vaivatta käyntiin.Kun moottorissa on öljyä, ruohonleikkuria kallistetaan niin, että sytytystulppa jää ylöspäin. Silloin öljy ei valu moottorin palotilaan ja vaikeuta käynnistymistä.

Ruohonleikkurin huolto: tulppa ja puhdistaminen

1. Ota tavaksi irrottaa sytytystulpan johto aina ennen ruohonleikkurin huoltoa. Näin varmistat, ettei moottori käynnisty vahingossa ja pyörivä terä aiheuta tapaturmaa. Riski on suurin välittömästi käytön jälkeen, kun ruohonleikkurin moottori on vielä kuuma. Ole tarkkana etenkin, jos leikkurissasi ei ole niin sanottua turvakytkintä.
2. Löysytä ruohonleikkurin tulppa oikeankokoisella tulppa-avaimella. Käytä tarvittaessa apuna ruuvimeisseliä tai vastaavaa välinettä vipuvarren tavoin. Jos ruohonleikkurin tulppa on kovin tiukassa, suihkuta kierteisiin irrotusöljyä.
3. Ruuvaa ruohonleikkurin tulppa käsin irti ja työnnä paperituppo sytytystulpan reikään suojaamaan sylinteriä roskilta. Puhdista sylinterin ympärys tarvittaessa.
4. Puhdista ruohonleikkurin tulppa esimerkiksi teräsharjalla ja naputtele sitä ylösalaisin työpöytää vasten irtokarstan poistamiseksi. Jos tulpan kärkiväli on esimerkiksi kovan käytön seurauksena suurentunut, kannattaa ostaa uusi tulppa. Varminta on ottaa vanha tulppa malliksi kauppaan mukaan.
5. Poista kuivunut leikkuujäte ruohonleikkurin pohjasta, mikäli se on jäänyt tekemättä viimeisen leikkuukerran jälkeen. Kaavi enimmät ruohomättäät pois puulastalla tai harjalla.
6. Jos ruoho on tiukkaan pinttynyttä, kastele sitä veteen kostutetulla sienellä tai sumuta sumupullolla, kunnes se pehmenee ja irtoaa helpommin. Huuhtele ruohonleikkurin alusta tarvittaessa vedellä tai pyyhi kostealla sienellä.
7. Uusiin ruohonleikkurimalleihin kiinnitettävä vesiletku helpottaa alustan puhdistamista kesällä käytön jälkeen. Letkun kiinnitys onnistuu esimerkiksi Gardena-liittimen avulla. Kun letku on kytketty ruohonleikkuriin, vesihana avataan ja moottori käynnistetään muutamaksi minuutiksi. Kun alusta on puhdas, ruohonleikkurin moottori sammutetaan, vesihana suljetaan ja letku irrotetaan.

Ruohonleikkurin huolto: öljynvaihto ja ilmansuodatin

1. Vaihda öljy vähintään kerran vuodessa, kun ruohonleikkurin huolto on ajankohtaista. Se on sotkuista hommaa, joten suojaa työalusta öljyroiskeilta. Yksinkertainen tapa tyhjentää ruohonleikkurin säiliö on imeä vanha öljy pois täyttö-tarkistusaukon kautta siihen tarkoitetulla pumpulla. Oikeaoppinen, ruohonleikkurien huoltokirjoissa suositeltava tapa on valuttaa vanha öljy pois koneen pohjasta löytyvän öljypropun kautta. Joissakin ruohonleikkurimalleissa proppuun pääsee käsiksi vain irrottamalla terän. Propun avaamiseen tarvitaan erikoisavain.
2. Voit askarrella astian jäteöljyä varten vaikkapa tyhjästä muovikanisterista. Jäteöljy ja öljyiset jätteet, kuten trasselit ja pyyhkeet, ovat ongelmajätettä. Huomioi oman kuntasi ohjeet kotitalouksien ongelmajätteiden hävittämisestä.
3. Lisää uusi öljy täyttöaukon kautta. Pienkoneiden öljytilavuus on yleensä 5–6 desiä. Useimpiin nelitahtimoottoreihin käy esimerkiksi SAE 30 -ruohonleikkuriöljy. Tarkista oman ruohonleikkurisi huoltokirjasta öljytilavuus ja sopiva öljyn laatu.
4. Tarkista ruohonleikkurin huollon yhteydessä ilmansuodattimen kunto. Suodatin voi olla joko vaahtomuovinen tai paperinen. Kun irrotat ilmansuodatinta, kurkkaa myös sen takana olevaan kaasuttimeen. Puhdista tarvittaessa myös ilmansuodattimen kotelo.
5. Voit pestä vaahtomuovisen ilmansuodattimen miedolla pesuaineella, esimerkiksi astianpesuaineella. Erittäin likainen ja rikkinäinen suodatin on parasta vaihtaa uuteen. Myös huonokuntoinen paperisuodatin kannattaa vaihtaa, sitä ei voi pestä. Uudehkoa ja ehjää paperisuodatinta voit koettaa puhdistaa ilmanpaineella tai pehmeällä harjalla.
6. Kun ruohonleikkurin suodatin on pesun jälkeen kuivunut, lisää siihen tilkka moottoriöljyä estämään epäpuhtauksien pääsyä moottoriin. Purista ylimääräinen öljy pois ennen suodattimen paikoilleen laittamista.

Ruohonleikkurin huolto on hyvä tehdä säännöllisesti ainakin kerran vuodessa.

Ruohonleikkurin huolto: terän teroitus

1. Viimeistele ruohonleikkurin huolto terien teroituksella. Irrota ruohonleikkurin terä löystyttämällä pultti tai mutteri sopivalla lenkkiavaimella ja ruuvaamalla lopuksi käsin irti.
2. Smirgeli on hyvä apuväline tylsän ja kolhiintuneen terän teroittamiseksi. Pienet terän fiksaukset voi tehdä viilalla tai teroituskivellä. Voit viedä terän myös huoltoliikkeeseen teroitettavaksi ja tasapainotettavaksi tai vaihtaa sen kokonaan uuteen. Paljon teroitettu, epätasapainoinen terä ravisuttaa ruohonleikkuria ruohoa leikatessa ja saattaa aiheuttaa koneeseen vaurioita. Voit tasapainottaa terän kotona niin, että työnnät ruuvimeisselin terän keskellä olevaan reikään. Tasapaino on kohdallaan, kun terä pysyy kutakuinkin vaaterissa.

Asiantuntija: viherrakentaja Seppo Asikainen

Lue lisää:

Kommentoi »