Talon ja pihan syystyöt
Rakenna ja remontoi
Talon ja pihan syystyöt
Talon ja pihan syystyöt on hyvä hoitaa ajoissa. Valmistele piha pakkasiin ja huolla talo ottamaan vastaan viileä vuodenaika.
17.9.2017
 |
Meidän Talo

Pientalo vaatii huoltoa ja kunnossapitoa kesät talvet, mutta työ kannattaa. Säännöllisesti hoidettu talo on terveellinen, turvallinen ja viihtyisä asua. Se myös säilyttää arvonsa hoitamatonta paremmin.

Pientalon käyttö- ja huolto-ohje eli kotoisammin huoltokirja auttaa muistamaan, ajoittamaan ja dokumentoimaan toimet. Se on lakisääteinen vuonna 2000 tai sen jälkeen rakennetuissa pientaloissa sekä kohteissa, joissa on tehty tämän vuoden jälkeen rakennuslupaa edellyttäviä korjaus- tai muutostöitä.

Tärkeimmät syystyöt

1. Korjaa syksyn myöhäissato. Valmista piha talveen: haravoi, karaise kasvit talvenkestäviksi syyslannoittein ja peittele arat kasvit suojaan pakkaselta. Huolelliset syystyöt palkitsevat onnistuneella uudella kasvukaudella.

2. Puhdista räystäskourut ja sadeveden katolta valuttavat syöksytorvet lehdistä, jotta vedet virtaavat sadevesikaivoihin eivätkä talon rakenteisiin. Puutteellinen sadevesien ohjaus ja viemäröinti voivat aiheuttaa taloon kosteusvaurioita.

3. Varaudu syysmyrskyjen sähkökatkoksiin varmistamalla, että kotona on riittävästi kynttilöitä, tulitikkuja ja taskulamppuja, vaikkapa käteviä paristottomia. Haja-asutusalueilla tärkeä myrskyvara on myös huollettu aggregaatti, joka takaa jääkaapin ja pakastimen toiminnan keskeytymättömästi silloinkin, kun sähköttömyys jatkuu pitkään.

Muista tarkistaa myös:

  • sadevesikaivojen puhtaus
  • salaojien kunto
  • vesiputkien eristys
  • kylmäullakon riittävä tuuletus
  • piharakennusten kattorakenteiden tukevuus.

Asiantuntija: Touko Koskinen, Rakennus- ja remonttiliike Oivara Oy

Lähde: Suomen Omakotiliitto

Lisätietoja:

Lue lisää:

Kommentoi »