Huolla puutarhan työkalut ja tarvikkeet
Piha ja puutarha
Huolla puutarhan työkalut ja tarvikkeet
Kun huollat puutarhan työvälineet sesongin päätteeksi ja järjestät ne paikoilleen, voit aloittaa pihapuuhat taas keväällä kuin puhtaalta pöydältä.
20.9.2016
 |
Meidän Talo

Näitä välineitä ja aineita tarvitset:

  • pehmeä harja
  • hiomakivi
  • timanttiviila
  • teräsvilla n:o 0000
  • teräsharja
  • voiteluainetta (esimerkiksi CRC) tai hoitoöljyä (esimerkiksi Burgon & Ball)
  • ämpäri ja hiekkaa
  • pellavaöljyä tai työkaluöljyä (esimerkiksi Victorinox).

Näin huollat työkalut

1. Perinteiset hiiliteräksiset työkalut ruostuvat pinnasta, jos ne ovat kostuneet. Puhdista ruosteiset kohdat teräsharjalla.
2. Pese työkalujen pinnat. Metallityökalut voit puhdistaa myös hienolla teräsvillalla. Sillä irtoaa lisäksi kevyt pintaruoste.
3. Pese pienet oksasakset. Viilaa ja teroita terät timanttiviilalla samassa kulmassa kuin niiden muoto on eli noin 25 asteen kulmassa. Teroita alasinmallisten oksasaksien terät molemmin puolin.
4. Öljyä työkalujen hiiliteräsosat ja puuosat puhdistamisen jälkeen. Voit käyttää tähän pellavaöljyä tai puutarhavälineille tarkoitettua työkaluöljyä.
5. Öljyä saksien nivelet, jouset ja terät. Tipauta tippa öljyä, tee saksilla muutama leikkausliike, jotta öljy menee myös pieniin nivelväleihin ja pyyhi terät puuvillaliinalla. Öljy suojaa saksia myös ruosteelta.
6. Puhdista ja teroita hiomakivellä kanttausraudat ja muut nurmikon kanttaukseen käytettävät työkalut. Hio hiomakivellä myös pistolapion lavan kärki.
7. Talikot ja lapiot saat puhdistettua mullasta ja maaaineksista kätevästi, kun työnnät ne pari kertaa hiekkaämpäriin.
8. Pese ja puhdista ruohonleikkuri viimeisen nurmikonleikkuun jäljiltä. Siivoa myös leikkurin terä ruohorippeistä ja öljyä se.
9. Avaa ruohonleikkurin tulppa ja puhdista se puuvillarievulla. Kierrä tulppa puhdistuksen jälkeen paikoilleen.
10. Tarkista ruohonleikkurin öljytikusta öljyn määrä ja lisää sitä tarvittaessa.
11. Säilytä työvälineet kuivissa oloissa puutarhavajassa tai varastossa. Ripusta välineet niille tarkoitetuille paikoille, jotta työkalusi pysyvät järjestyksessä, hyväkuntoisina ja käyttövalmiina.
12. Säilytä lannoitteet suojassa kosteudelta. Raemaiset lannoitteet voit jättää kylmään varastoon, mutta siirrä nestemäiset pakkasettomaan tilaan talveksi.
Kommentoi »