
1. Omenapuulle sopiva kasvupaikka
Omenapuun ihanteellinen istutuspaikka on valoisa ja mielellään tuulensuojainen. Se takaa runsaan kukinnan ja hedelmäsadon. Omenapuun juuristo ei siedä märkyyttä. Varmista, että kasvualusta on hyvin vettä läpäisevää.
2. Omenapuun erilaiset lajikkeet
Kaikkien omenapuiden hedelmät ovat syötäviä, vaikka monilla koristeomenapuilla ne ovat kooltaan pieniä. Voit hyödyntää niitä kuitenkin hilloissa tai mehuissa. Valitse omenapuu sen talvenkestävyyden mukaan.
Talvenkestäviä, erityisesti pohjoiseen sopivia omenapuulajeja ovat marjaomenapuu (Malus baccata) ja siperianomenapuu (M. prunifolia). Myös riippuvaoksainen rautatienomenapuu (M. ’Hyvingiensis) kestää hyvin pohjoisessa. Rautatienomenapuun omenat ovat suhteellisen isoja ja mehukkaita, hyviä soseeseen.
Valkokukkaisten paratiisiomenapuidenkin (M. Prunifolia -ryhmä) kauniit hedelmät sopivat hyvin talouskäyttöön. Hyödynnä paratiisiomenapuita, kuten ’Erstaa’ tai ’Dolgo’ -lajikkeita, myös hedelmäpuina viljeltävien tarhaomenapuiden (M. domestica) pölyttäjinä. Punakukkaiset purppuraomenapuut (M. Purpurea -ryhmä) viihtyvät parhaiten Etelä-Suomessa. Purppuraomenapuulajikkeita on runsaasti. Niiden pienikokoiset hedelmät ovat kauniita koristeita, mutta kehnoja talouskäyttöön.
3. Valitse lajike huolella
Varsinaisena hedelmäpuuna kasvatettavan tarhaomenapuun lajikemäärä on valtava. Perehdy eri lajikkeiden ominaisuuksiin. Puun ilmastollisen kestävyyden lisäksi mieti, miltä omenoiden pitäisi maistua. Onko makea parempi kuin hapan? Milloin haluat omenoiden kypsyvän, heti alkusyksystä vai vasta myöhemmin? Syötkö omenat heti vai teetkö niistä mehua – valitsetko siis herkku- vai talouslajikkeen? Lajikkeet eroavat siinäkin, kuinka nopeasti ne tulevat satoikään. Jotkin tuottavat omenoita jo istutusvuonna, toisten satoa voit joutua odottamaan useita vuosia.
4. Oikean kokoinen omenapuu
Omenapuut kasvavat usein melko isoiksi. Pystyt tosin vaikuttamaan leikkaamalla niiden kokoon tai muotoon. Tarjolla on vaihtoehtoja pieneenkin pihaan: valitse kapeakasvuinen pilariomenapuu tai hillittykasvuisena myytävä lajike. Istuttamalla perheomenapuun saat yhdessä puusta usean eri lajikkeen omenoita. Jos haluat omenapuun kasvatukseen hieman haastetta, kasvata sitä säleikköön tuettuna vaikka terassin näkösuojaksi. Tai mitäs jos korvaisit pensasaidan omenapuista kasvatetulla aidalla?
5. Lisää varttamalla
Omenapuun lajikeominaisuudet eivät periydy sellaisinaan siemenen välityksellä. Usein siemenlisättyjen omenoiden sato on vähäinen ja omenat ovat pienikokoisia ja mauttomia. Unohda siis kylväminen ja lisää omenoita jalontamalla eli varttamalla. Siinä halutusta lajikkeesta otettu verso liitetään juuristoon eli perusrunkoon. Kaikki myynnissä olevat omenapuut on vartettu tietynlaiseen perusrunkoon. Perusrunko vaikuttaa muun muassa omenapuun kokoon, sadon määrään ja talvenkestävyyteen.
Perusrunkoja on erilaisia. Kun hankit hillittykasvuisen eli kääpiöivän omenapuun, hillityn kasvun salaisuus on nimenomaan perusrungossa, ei lajikkeessa. Varttamalla pystyt pelastamaan vanhan, huonokuntoisen suosikkipuusi. Siitä kerätyt versot jatkavat kasvuaan uuden juuriston kanssa. Muutaman vuoden päästä ne tuottavat samoja hyvänmakuisia omenoita kuin ennenkin.
6. Suosi kohopenkkiä
Istuta omenapuu reiluun kumpareeseen. Näin vesi ei jää seisomaan juuristoalueelle ja maa lämpenee nopeammin. Riittävä kasvualustan paksuus on vähintään 50 senttiä, tee istutuskuopasta kuitenkin mahdollisimman leveä. Muista, ettei omenapuu viihdy kylmässä ja märässä maassa. Salaojita maa tarpeen mukaan. Istuta omenapuu kuoppaan niin, että juuripaakun yläosa jää sentin tai pari tulevan mullanpinnan peittoon.
7. Uusi omenapuu vanhan tilalle
Vältä istuttamasta uutta omenapuuta samaan kohtaan, missä on aikaisemmin kasvanut omena- tai päärynäpuu. Hyvä välimatka on muutama metri. Jos tilaa ei ole, kaiva vanhan puun kanto ja juuret mahdollisimman hyvin pois, sillä niitä lahottavat pieneliöt haittaavat uuden taimen kasvua. Vaihda myös multa kokonaan uuteen noin neliömetrin alalta vähintään 30 sentin syvyydeltä.
8. Milloin voin istuttaa omenapuun?
Omenapuut myydään pääasiassa astiataimina, joten voit istuttaa niitä koko kasvukauden. Jos juuret ovat kasvaneet ruukussa kierteelle, irrottele niitä varovasti ulospäin. Siten saat esiin kierteen sisällä kasvavaa pientä juuristoa ja edistät uusien hiusjuurien muodostumista. Huolehdi istutuksen jälkeen hyvästä kastelusta.
9. Omenapuun tukeminen on tarpeen
Hillittykasvuisen omenapuun juuristo on pieni, joten puu kaipaa tukikeppejä koko olemassaolonsa ajan. Tue muut omenapuut istutuksen yhteydessä, mutta käytä melko lyhyitä tukikeppejä. Näin latvus pääsee heilumaan ja pakottaa puun kiinnittymään eli juurtumaan hyvin. Tukikeppien käyttö on erityisen suositeltavaa tuulisella kasvupaikalla.
10. Muista nuoren omenapuun suojaus
Rusakot, myyrät ja muut jyrsijät pitävät nuoren omenapuun kuoresta ja oksista. Suojaa omenapuu tiheäsilmäisellä ja korkealla verkolla heti istutuksen jälkeen. Pidä verkkoa paikallaan muutama vuosi, myös kesällä. Naamioi verkko kesäköynnöksellä, niin se ei pistä silmään. Hirvien ja peurojen karkottaminen omenapuun kimpusta vaatiikin jo järeämmän aitauksen.
11. Varmista omenapuun valonsaanti
Omenapuu vaatii runsaasti valoa, joten varaa riittävästi kasvutilaa. Tavalliset omenapuut istutetaan neljän metrin välein, hillittykasvuisille omenapuille riittää 2–3 metrin istutusväli. Pilariomenapuut ovat niin kapeita, että niille riittää 1,5 metriä.
12. Omenapuun kasvatus ruukussa
Kokeile rohkeasti omenapuun kasvatusta ruukussa. Parvekkeelle tai patiolle sopii hyvin riippa- tai pilariomenapuu. Varaa taimelle riittävän iso ruukku, jonka syvyys ja leveys ovat vähintään 50 senttiä. Varmista kasvualustan ilmavuus ja veden kulku lisäämällä mullan sekaan hiekkaa tai lekasoraa.
13. Ristipölytyksellä parempi sato
Omenasadon taustalla on onnistunut kukkien pölytys. Useimpien omenalajikkeiden siitepöly ei hedelmöitä omaa lajiketta. Ne tarvitsevat toisen lajikkeen siitepölyä pölyttyäkseen. Pölytyksestä huolehtivat erilaiset hyönteiset, kuten kukkakärpäset ja mehiläiset. Toisen omenalajikkeen tulisi kasvaa korkeintaan 30 metrin etäisyydellä.
Kun tutustut omenalajikkeen ominaisuuksiin, selvitä myös sen kyky toimia pölyttäjänä. Lajikkeista tiedetään, ovatko ne huonoja tai hyviä pölyttäjiä. Yksinäinenkin omenapuu voi tehdä hedelmiä, mutta määrä jää usein vähäiseksi ja omenien laatu heikoksi. Valitse varmuudeksi perheomenapuu – siinä kasvavien useiden lajikkeiden ansiosta se toimittaa ristipölytyksen itse.
14. Omenapuun versojen taivuttaminen
Taivuta nuoren puun oksia alaspäin painojen tai pyykkipoikien avulla, jotta ne alkavat kasvaa vaakatasossa. Taivutus hillitsee versojen kasvua, ja ne saavat paremmin valoa. Taivutetun puun satoikään tulo aikaistuu, eivätkä versot repeile herkästi sadon painosta. Taivuta erityisesti hillittykasvuisia omenapuita.
15. Omenapuun lannoitus
Lannoita omenapuuta säännöllisesti, mutta maltilla. Liika typpilannoitus heikentää talvenkestävyyttä ja aiheuttaa voimakasta lisäkasvua kukinnan kustannuksella. Lisää omenapuun juuristoalueelle säännöllisesti kypsää kompostihumusta, se vähentää lannoitustarvetta. Jos käytät lannoiterakeita, tee juuristoalueelle rautakangella muutama reikä, joihin annostelet rakeet. Kastele hyvin, niin saat rakeet liukenemaan. Kalkitse kasvualustaa muutaman vuoden välein.
16. Runkojen harjaus
Poista rungossa kasvava sammal ja jäkälä harjaamalla. Juuriharja on hyvä väline. Harjaus kannattaa tehdä vuosittain. Sammal ja jäkälä eivät vahingoita puuta, mutta ne tarjoavat erilaisille tuhohyönteisille hyvän suojapaikan.
17. Tippuvat raakileet
Kesän kuivuus näkyy omenapuussa raakileiden putoamisena. Raakileet ovat usein myös kooltaan pieniä. Kastele vanhoja omenapuita reilusti pitkinä poutakausina. Myös omenakääriäisen vioitus saa raakileet putoamaan puusta.
18. Haastava kevätaurinko
Omenapuun tumma runko lämpenee auringossa nopeasti. Yön kylmyydessä kuoren solut jäätyvät. Lämpötilojen vaihtelun seurauksena kuori repeilee, mikä altistaa puun kasvitaudeille ja kuivumiselle. Kun maalaat kaikkien omenapuiden runkojen alaosat kalkkivellillä, niin valkoinen runko ei enää ime itseensä lämpöä yhtä herkästi.
19. Kevätruiskutus
Kevätruiskutuksen sopiva ajankohta on suojasäällä, kun lämpötila on yli +7 astetta. Öljypohjaiset kevätruiskutteet muodostavat silmujen päälle kalvon. Punkin punaiset, kempin keltaiset ja kirvan kiiltävänmustat talvimunat tukehtuvat sen alle. Ruiskuta samalla puutarhan kaikki puuvartiset kasvit, havupuita lukuun ottamatta.
20. Hävitä muumio-omenat
Muumiotauti on sienitauti, joka vahingoittaa erityisesti ohutkuorisia omenalajikkeita niiden kypsymisvaiheessa. Sieni-itiöt leviävät ilman mukana. On tärkeää, että keräät kaikki sairastuneet omenat pois sekä puusta että maasta mahdollisimman nopeasti taudin ilmaannuttua. Kompostoi muumio-omenat hyvin toimivassa lämpökompostorissa.
21. Terveen omenapuun salaisuus
Omenapuulla on useita tauteja ja tuholaisia. Kun valitset uutta puuta, tutustu lajikkeen taudinkestävyyteen. Saatavilla on esimerkiksi ruvenkestäviä lajikkeita. Hyväkuntoinen puu on kestävä tauteja ja tuholaisia vastaan. Pidät puun terveenä, kun lannoitat maltillisesti, kastelet tarpeeksi ja pidät kasvuston ilmavana.
22. Omenapuu on hyvä kaveri
Voit hyvin sijoittaa omenapuun istutusryhmään tai perustaa istutusryhmän omenapuun alle. Huomioi kuitenkin, että rehevä puu estää valon pääsyn maahan asti. Valitse siis puun seuraksi varjoa sietäviä kasveja. Ole myös varovainen, ettet lannoita omenapuun tyvellä kasvavia lajeja liikaa. Liika lannoitus heikentää omenapuun kasvua. Istuta puun viereen kesällä kukkiva kärhö. Köynnöksen kukinta-aikaan näyttää kuin omenapuu kukkisi itse.