
Avokadon ravintosisältö
Kypsän avokadon kuoren alta paljastuu hedelmäliha, joka on pehmeää kuin huoneenlämpöinen voi. Mieto maku taipuu melkeinpä mihin kypsentämättömään ruokaan tahansa.
Avokadon erityispiirre on hedelmälle poikkeuksellisen korkea rasvapitoisuus, jopa 20 prosenttia. Rasvahappokoostumus on hyvä, ja avokadon sisältämä omega-3-rasvahappo alentaa kolesterolia. Hedelmä sisältää myös proteiinia sekä rautaa, kaliumia, B-, E- ja K-vitamiinia ja A-vitamiinin esiasteita eli karotenoideja. Avokadon sisältämä tyramiini saattaa tosin joillakin laukaista migreenin.
Avokadon alkuperä
Avokado on kotoisin Väli-Amerikasta. Meksikolaiset herkuttelivat hedelmällä luultavasti jo 8 000 vuotta sitten, mutta eurooppalaiset tutustuivat siihen vasta 1900-luvulla. Avokadoa tuodaan meille Espanjasta, Israelista ja Meksikosta sekä kesällä Afrikasta. Lajikkeita on useita, joista Hass on yleisin, sillä sen satokausi on pitkä ja se kestää paksun kuorensa takia pitkiä kuljetuksia. Muita Suomesta saatavia lajikkeita ovat Fuerte, Nabal ja Reed. Niissä on eroja maussa, ulkonäössä, koossa ja suutuntumassa. Avokadoa kutsutaan joskus alligaattoripäärynäksi, sillä se muistuttaa muodoltaan päärynää ja kuori on nahkamaisen röpelö.
Tiesitkö?
Avokadon hittistatus on alkanut kuitenkin johtaa myös ongelmiin. Metsiä on kaadettu pelloiksi ja viljely kuluttaa paljon vettä. Valistunut kuluttaja valitsee mahdollisimman kestävästi ja lähellä tuotettuja lajeja.
Avokadon satokausi
On käynnissä aina jossain päin maailmaa. Herkästi kolhiintuva avokado rahdataan Suomeen yleensä raakana ja jälkikypsytetään hedelmävarastossa. Kotona sen voi kypsyttää huoneenlämmössä muovipussissa etyleeniä tuottavan omenan tai banaanin kanssa. Raaka avokado tuntuu tyvestä painettuna kovalta ja maistuu kitkerältä, jopa saippuaiselta.
Avokadon käyttö
Halkaise avokado pyöräyttämällä terävä veitsi pituussuunnassa keskellä olevan ison siemenen ympärillä. Kipakalla veitseniskulla siemenen saa helposti poistettua. Avokado on kätevä viipaloida veitsellä kuoressaan, tai hedelmälihan voi kuopaista irti lusikalla. Avokadoa käytetään yleensä tuoreena, sillä kuumennettaessa sen maku ja rakenne muuttuvat epämiellyttäviksi.
Mitä avokadon kanssa?
Hapokas sitruuna tai lime antaa täyteläiselle hedelmälle luonnetta ja myös ehkäisee tummumista. Avokado sopii suolaisten ja makeiden raaka-aineiden pariksi. Sen kanssa maistuvat esimerkiksi katkaravut, lohi ja ruisleipä. Kokeile hedelmäsalaatissa banaanin, melonien ja mangon kanssa. Myös mustikka myötäilee avokadon makua kivasti.
Tiesitkö tämän avokadosta?
Avokadoa ei kannata syöttää lemmikeille, sillä hedelmän sisältämä persiini ei sovi eläimille. Älä siis hemmottele kakadua tai kania avokadolla, sillä suuret määrät voivat aiheuttaa niille oksentelua, ripulia, hengitysvaikeuksia tai kouristelua.
Suosituimmat avokado-ohjeemme
Kokeile myös!
Avokadoherkkuleipä syntyy käden käänteessä. Sipaise maalaisleipäviipaleelle vähän avokado- tai oliiviöljyä ja paahda viipale pannulla ruskeaksi kummaltakin puolelta. Pyyhi pinta halkaistulla valkosipulilla. Levitä leivälle pehmeää vuohenjuustoa ja muutama avokadoviipale. Mausta sormisuolalla ja mustapippurilla. Purista päälle reilusti limen mehua ja viimeistele tuoreella mintulla.