Puoliso on varsinainen sottapytty – mitä teen? Ammattijärjestäjä antaa 5 vinkkiä erilaisten siisteyskäsitysten yhteensovittamiseen

Puoliso on varsinainen sottapytty – mitä teen? Ammattijärjestäjä antaa 5 vinkkiä erilaisten siisteyskäsitysten yhteensovittamiseen
Ammattijärjestäjä Laura Holmström kertoo, mitä tehdä, jos siisteyskäsitys on erilainen kuin puolisolla.
Julkaistu: 11.6.2019

”Mies on varsinainen sottapytty. Mitä teen – vai pistänkö miehen vaihtoon?” tuskailee lukija juttusarjassamme "Kysy ammattijärjestäjältä".

Ammattijärjestäjä Laura Holmström, mitä tehdä, jos siisteyskäsitys on erilainen kuin puolisolla?

– Oletko kertonut puolisollesi, millaisia toiveita sinulla on kodin siisteyden suhteen? aloittaa Holmström.

– Yhteistyön edellytys on ymmärtää. Miettikää, voisiko yhteiseen kotiin luoda yhteiset siivoussäännöt?

Tässä ovat ammattijärjestäjän vinkit erilaisten siivouskäsitysten yhteensovittamiseen:

1. Avaa suu ja kerro toiveesi

Kun perustaa yhteistä kotia, ei välttämättä tule aivan ensimmäiseksi kysyttyä mitenkäs olet ajatellut hoitaa kotia ja sen siisteyttä?

On aika pohtia, millaiseen kodin siisteystasoon haluat pyrkiä. Koskaan ei ole myöhäistä istua alas ja kertoa puolisolle omista toiveistaan. Muista pitää keskustelun sävy positiivisena.

2. Mieti, ovatko tavoitteesi liian korkealla?

Toivotko, että koti olisi aina niin siisti, että siitä voisi koska tahansa napata kauniin kuvan Instagramiin? Kumppanin liian korkea vaatimustaso saattaa viedä pois motivaatiota ja jopa lamaannuttaa. Toinen osapuoli saattaa kokea kykenemättömyyttä suoriutua pienistäkin kotitöistä, jos puoliso vahtii koko ajan tekemisiä ja kommentoi, miten asiat oikeasti pitäisi hoitaa.

Neuvotelkaa yhdessä, mikä riittää. Kuinka siistinä teidän olisi mahdollista pitää kotinne, jos yritätte yhdessä? Lue inspiraatioksi juttu suurperheestä, joka karsi kotinsa tavarasta tai kolmen lapsen äidistä, jonka vaatteet mahtuvat yhdelle hyllylle.

3. Listatkaa yhdessä työt

Miettikää yhdessä, mitä kotitöitä kodissanne tehdään ja ketkä kaikki niitä tekevät. Tietävätkö kaikki osapuolet, kuinka vähän tai paljon päivittäisiä kotitöitä on?

Tehkää lista. Aloittakaa määrittelemällä sellaiset työt, jotka vaativat heti toimenpiteitä. Listatkaa seuraavaksi kerran kuussa ja lopuksi harvemmin tehtävät kotityöt. Ottakaa mallia vaikkapa tästä siivouskalenterista. Näin työnjako sujuu paremmin. Jos perheessä asuu koululaisia, osallistakaa heidätkin tekemään kotitöitä. Kuun lopussa koko perhe voi nauttia yhteisestä palkinnosta. Sellainen voi olla esimerkiksi retki elokuviin tai mieluisaan jäätelöpaikkaan.

Jos kotitöiden jakaminen aiheuttaa teillä riitää, lue tämä juttu.

Viekö kodin raivaus sinut nostalgiamatkalle vai karsitko käytännöllisyyden nimissä kaiken? Testaa, millainen järjestäjä olet!

4. Vähemmän tavaraa, vähemmän turhia riitoja

Tavaramäärät ovat useimmiten suuremman sekasotkun syy ja riidan aihe. Aloittakaa vähentämällä, aloittaen kunkin omista turhista tavaroista. Keskittykää siihen, mitä jää ja mikä on tarpeellista arjen kannalta. Myös säilytyskalusteiden sekä erilaisten tasojen ja laskutilojen karsiminen auttaa pitämään siisteyttä yllä. Silloin turhaa tavaraa ei säilytetä vain totuttujen tapojen mukaan.

Jos tavaroiden mittavampi karsiminen kiinnostaa, lue juttu KonMarin pääperiaatteista tai kurkista ammattijärjestäjän kaappiin.

5. Miettikää, onko tarpeellisilla tavaroilla oikeanlaiset paikat?

Vaikka kodissa seilaisi kuinka paljon tavaraa, eniten ärsytystä aiheuttavat yleensä muiden sotkut. Miettikää, mitkä tavarat aiheuttavat eniten erimielisyyksiä? Jos ne ovat lattialla ajelehtivat sukat, voisiko likapyykkikorin laittaa sinne huoneeseen, jossa riisutaan? Lue lisää ratkaisuja monia ärsyttävien tavaroiden säilytyspulmiin tästä jutusta.

Kommentoi »