Asuuko teilläkin innokas, pieni taiteilija? Ammattijärjestäjä kertoo, mitä tehdä piirustuksille!
Sisustus
Asuuko teilläkin innokas, pieni taiteilija? Ammattijärjestäjä kertoo, mitä tehdä piirustuksille!
Mitä tehdä lapsen piirustuksille, joita syntyy monta päivässä? Entä miten lapselle voisi opettaa, että niistä voi hankkiutua eroon? Ammattijärjestäjä Laura Holmström auttaa.

Perheessä on lupaava, pieni taiteilija, jolla syntyy useita taideteoksia ja askarteluja päivittäin. Mitä tehdä taiteilijan hengentuotoksille, kun ihan kaikkea ei voi säilyttää? Entä miten lapselle voisi opettaa, että joistakin piirustuksista voi hankkiutua eroon?

Ammattijärjestäjä Laura Holmström vastaa lukijan lähettämään kysymykseen. Tässä hänen parhaat niksinsä!

Piirustus (tai viisi) per päivä? Vanhemman ja lapsen on hyvä oppia luopumaan osasta.

1. Kokoa kansioon ja hävitä vanhimmat

Rei'itä A4-kokoisia tuotoksia kansioon. Jos et halua reikiä piirustuksiin, käytä muovitaskuja. Muovitaskut ovat näppäriä, kun kaksi työtä mahtuu yhteen taskuun. Mikä parasta, lasten kanssa tulee katsottua ja ihailtua työn tuloksia niin, etteivät ne mene rikki.

Kansioon mahtuu rajattu määrä. Kun kansio alkaa näyttää täydeltä, voi alkupäästä arvioida parhaimmat säästettäväksi ja tehdä tilaa uusille.

Lasten kanssa voi myös sopia, että kansioon pääsee kaksi piirustusta kerrallaan, jolloin loput sitten laitetaan vaikkapa hetkeksi lastenhuoneen seinälle tai jääkaapin oveen.

2. Olisiko piirustusnäyttelyn aika?

Tee se itse -piirustusnäyttely syntyy nauloilla, narulla ja pyykkipojilla. Naulat naulataan seinään halutun etäisyyden päähän (tilasta riippuen, naulojen väli esimerkiksi 1,5 metriä).

Lanka kieputetaan naulan ympäri ja vedetään toiseen naulaan kiepautettavaksi. Ripusta piirustus tai maalaus pyykkipojilla lankaan kiinni. Piirustuksia on helppo vaihtaa vaikka viikoittain.

3. Skannaa työt koneelle – ja kokoa kirjaksi

Hyvä vaihtoehto töiden taltioimiseen (ja niistä eroonpääsemiseen) on skanneri, jolloin voit surutta tallentaa lastesi työt kätevästi koneelle tai kovalevylle. Ja sitten kirjaksi tai muistitikulle.

Myös digivalokuvaaminen onnistuu isommille töille ja taideteosten työstäminen valokuvakirjaksi asti. Lopputulosta on mukava ihailla, kun kirjaan on valittu kaikki suosikit. Kirjaan mahtuvat vaikka koko vuoden askartelut ja työt – hyvä lahja myös isovanhemmille! Kuvassa voi näkyä sekä taideteos että itse taiteilija. Kuvaan voi mahduttaa useamman työn samalla kertaa.

Lapset ovat taitavia kuvaajia. Projektin toteutus yhdessä taiteilijan kanssa on yhteistä puuhaa ja samalla opettavaista.

Alkuperäisiä töitä kannattaa säästää vain jokunen harkittu. Joillakin on käytössä äitiyspakkaus, toisilla sängynaluslaatikko. Jos tyyliin sopii, kehystä parhaat piirustukset seinälle.

Käytä piirustuksia kortteina

Onko naapurin lapsella tai päiväkotikaverilla synttärit? Käytä piirustuksia synttärikortteina. Tai lähetä välillä piirustus isovanhempia tai kummeja ilahdutamaan. Samalla voi harjoituttaa tuotoksistaan luopumista.

Jos lapsellasi on idoleita, rohkaise lähettämään jokunen piirustus fanipostina. Muista myös Pikku Kakkosen posti sekä silloin tällöin järjestettävät piirustuskilpailut.

Onko sinulla jokin kodin järjestämiseen liittyvä pulma, johon haluaisit saada vastauksen? Kysy ammattijärjestäjältä -sarjassamme voit esittää kysymyksiä ammattijärjestäjä Laura Holmströmille. Lomakkeen löydät täältä.

2 kommenttia