Kysely paljastaa: Nämä 6 tavaraa ovat kodin säilytyspahikset – näin yleisimmät säilytyspulmat voi ratkaista!

Kysely paljastaa: Nämä 6 tavaraa ovat kodin säilytyspahikset – näin yleisimmät säilytyspulmat voi ratkaista!
Tietyt kodin tavarat ovat aina joko tiellä tai hukassa, eikä järkevää säilytyspaikkaa luonnistu mistään – vai mitä? Meillä kotonan kyselyssä vastaajat listasivat ne esineet, joiden säilyttäminen tuottaa erityistä päänvaivaa. Lue myös ratkaisut säilytyspulmiin!
Julkaistu: 14.1.2019

1. Vieraspatja

"Vieraspatja – aargh! Patja seilaa asunnossa sinne tänne, vihaan sitä ja välillä tekisi mieli luopua siitä kokonaan."

Tämä kommentti tiivistää olennaisen vieraspatjojen säilyttämisestä. Moni kyselyn vastaaja mainitseekin viheliäisimmäksi säilytettäväksi kookkaan ja hankalanmuotoisen vieraspatjan.

Onneksi ratkaisujakin on löytynyt. Pari vastaajaa kertoo siirtyneensä ilmapatjaan, joka vie tyhjennettynä paljon vähemmän tilaa kuin perinteinen patja. Useampi myös kertoi säilyttävänsä vieraspatjaa jossakin kodin sängyistä – sieltä patja kaivetaan esiin tarpeen vaatiessa.

Eräs vastaaja kirjoittaa, että säilyttää patjaa pystyssä sohvan selkänojan ja seinän välissä. Toinen kertoo naamioineensa patjasta sängynpäädyn:

"Olen peittänyt patjan kuminauhareunaisella lakanalla. Lakanaa voi vaihdella sisustuksen mukaan."

2. Puolipitoiset vaatteet

Toinen yleinen murheenkryyni ovat jo käytössä olleet mutta yhä käyttökelpoiset vaatteet.

"Puolipitoiset vaatteet päätyvät tuoleille, sohville, kodinhoitohuoneen pöydälle jne."

”Käytetyille vaatteille on joitain koukkuja makuuhuoneessa. Toimii ok, mutta koukkuihin mahtuu vain muutama.”

Ongelma on yleinen, mutta toivoa on. Ammattijärjestäjä Laura Holmströmin mukaan aivan ensimmäisenä kannattaa pohtia ongelman alkulähdettä: pärjäisitkö vähemmillä vaatteilla? Kun vaatteita on paljon, niitä kertyy helposti sinne tänne. Lue täältä Holmströmin vinkit puolipitoisten vaatteiden ruotuun laittamiseksi.

3. Pyykkiteline ja pyykit

Pyykkäämiseltä ei voi välttyä. Mutta voisiko pyykkitelineille edes keksiä järkevät paikat ja pyykkivuoret saada ruotuun, moni pohtii:

”Eniten ärsyttää, kun en keksi sopivaa paikkaa pyykkitelineelle, jossa pyykit ovat kuivumassa. Aina edessä, kun pitäisi saunoa!”

”Imuri ja pyykkiteline ovat jatkuvasti näkyvillä, mistä en laisinkaan pidä.”

”Pyykkikorit ovat milloin missäkin: saunan lauteilla, työhuoneessa, autokatoksessa.”

Yhdessä kodissa pulma oli ratkaistu laittamalla vaatehuoneen seinälle koukut, joihin pyykkitelineen voi ripustaa, kun sitä ei tarvitse. Toisessa kodissa ratkaisu on löytynyt yllättävästä paikasta:

"Meillä oli kylpyhuoneessa siivouskaapin ja seinän välissä 10 cm leveä kalustepeitelevyn pätkä. Otimme sen pois, ja nyt tuo tila on täydellinen silityslaudalle ja pyykkitelineelle!"

"Mies oli kaukaa viisas ja asensi eteisessä likapyykkikaapin kymmenisen senttiä irti seinästä. Seinän väliin mahtuu pujottaa sekä kokoontaitettava pyykkiteline että silityslauta. Siististi poissa silmistä ja tilaa vievät juuri sen pakollisen!"

4. Lelut

Lapsiperheissä alituista päänvaivaa aiheuttavat tietysti lelut:

"Lasten ylimääräiset lelut ja vaatteet ovat siellä täällä pusseissa ja kaapeissa", eräs vastaaja kirjoittaa.

"Lelut ovat ympäri taloa. Leikit sujuvat, mutta järjestys ei pysy", toinen säestää.

Vaikka tilanne tuntuisi toivottomalta, ratkaisuja onneksi löytyy. Kurkkaa täältä 13 säilytysideaa lastenhuoneeseen ja täältä 10 vinkkiä lelujen toimivampaan säilyttämiseen.

5. Kierrätysmateriaalit

Paperit, pahvit, lasit, metallit, muovit, ongelmajätteet... Kun jätteet kierrättää huolellisesti, organisoitavaa riittää:

"Kierrätettävät ovat siivouskomerossa erilaisissa pusseissa ja kasseissa, jotka ovat aina tiellä, koska tilaa ei ole niille tarpeeksi."

"Erityistä käsittelyä vaativat jätteet, kuten paristot, halogeenilamput ja pienelektroniikka, pyörivät vaihtelevasti jossain komeron perällä tai eteisessä ja jäävät ikuisiksi ajoiksi odottamaan kierrätykseen vientiä."

Lue sisustussuunnittelija Maru Hautalan kuusi vinkkiä, joiden avulla voi suunnitella käytännöllisen ja lisäksi kauniin kierrätyspisteen.

6. Kengät

Monessa kodissa kenkiä on enemmän kuin eteinen vetää. Tämä johtaa mitä erikoisempiin säilytysratkaisuihin:

"Osa kengistä on sängyn vieressä varastohyllyssä, suurin piirtein tyynyn vieressä. Ei kivassa paikassa."

"Aikuisten kengät ovat yksi järkyttävä sekasotku liukuovikomeron lattialla."

Kenkien säilytyspulma voi ratketa esimerkiksi niin, että ajattelee kalusteiden käyttötarkoitusta luovasti. Voisiko jalkineiden säilytykseen valjastaa vaikka kirjahyllyn tai tikkaat? Kurkkaa kekseliäät ideat kenkien säilytykseen täältä ja täältä.

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto neuvoo ottamaan eteisen järjestämisessä mallia päiväkodeista. Missäpä muualla tilankäyttö olisikaan käytännöllisempää? Lue Aallon vinkit täältä.

Kysely tehtiin syksyllä 2018, ja vastaajia oli yhteensä noin 160. Vastauksia kerättiin muun muassa ammattijärjestäjä Laura Holmströmin Facebook-ryhmässä Lapsiperheiden kodin järjestelyvinkit (ei lastenhuoneet).

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tee arjesta astetta ihanampaa! Tilaa SEES Companyn tuotteet Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
1 kommentti