
Pyykinkuivaus pienessä tilassa – näin se onnistuu!
1. Kuivaa henkareilla ja unohda viikkaus
Pyykit liikkuvat vikkelämmin koneesta kaappeihin, kun niitä ei tarvitse ripustaa pyykkitelineeseen eikä viikata. Kuivaa siis suurin osa pyykeistä ohuilla metallihenkareilla ja nosta vaatteet niiden kuivuttua henkareissa suoraan kaappiin vaatetangoille tai vaaterekkiin.
Viritä kuivausta varten tanko (tai kaksi!) kylpyhuoneen kattoon. Esimerkiksi Ikea myy suihkuverhoja varten tarkoitettuja tankoja, joiden kiinnittäminen ei vaadi poraamista, vaan tanko pysyy seinien välissä jousimekanismilla (kuva alla).
2. Älä odota pyykkipäivää, vaan luo pienet rutiinit
Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta ripustella vaatteita henkareissa, tee kuivaamisesta ja viikkaamisesta mahdollisimman kevyttä.
Kun pyykkiä on vähän, sitä jaksaa käsitellä paremmin. Älä siis odota pyykkipäivää vaan palastele pyykkihuolto. Kokeile vaikkapa, että uhraat 15 minuuttia päivässä pyykkihuoltoon. Lyhennä tai pidennä aikaa, kun huomaat, mihin se taloudessanne riittää.
Tai päätä, että teet tietyt asiat joka päivä (tai joka toinen): esimerkiksi peset yhden koneellisen, viikkaat edellisen satsin telineeltä kaappiin ja ripustat koneesta tulleet pyykit kuivumaan.
Yritä tehdä hommasta miellyttävää. Kuuntele luureista äänikirjaa tai lempisoittolistaasi tai viikkaa television ääressä.
Sen sijaan, jos käytössäsi on erillinen pyykkitupa, pyykkipäivä toimii usein mainiosti. Isot koneet vetävät paljon pyykkiä, ja kuivaushuone hoitaa pyykin kuivaksi muutamassa tunnissa.
Muista myös, ettei kaikkea tarvitse hoitaa itse. Nimikoi muille perheenjäsenille omat kestokassit ja nostele puhtaat pyykit kasseihin, joista jokainen saa viikata omansa kaappiin. Kassit mahtuvat tyhjinä pienempään tilaan kuin perinteiset pyykkikorit.
Motivoi lapsia pyykkihommiin keräämällä taululle rukseja jokaisesta viikatusta kassillisesta. Kymmenestä ruksista palkintona voi olla koko perheen leffapäivä tai muuta kivaa yhdessä tekemistä. Kassi voi toimia myös likapyykkikoppana lapsen huoneessa, missä vaatteita usein riisutaan. Kun kassi on puolillaan, on aika kipata sen sisältö koneeseen.
3. Vältä pyykkivuoret karsimalla vaatteiden määrää
Jos kaapeissa on lähes loputon määrä vaatteita, kalsareita ja sukkia, pyykkihuoltoa on helppo siirtää ja tuloksena ovat liian suuret pyykkivuoret, työläät ripustelut, pitkät kuivatukset ja viikkaukset. Pidä siis silmällä, mitä vaatteita sesongissa eniten käytetään ja poista turhat kaapeista.
Hahmotatko kaikki vaatteet, joita sinulla tai lapsillasi on? Tarkkaile, mikä on suosikkipyykkiä: mitä vaatteita käytetään eniten? Poista samankaltaiset mutta suosionsa menettäneet vaatekappaleet kaapista. Niin vaatteita tulee käytettyä suoraan ”narulta."
Voit myös tehdä testin: Rajaa vaatemäärääsi, kuten olisit matkalle lähdössä. Et voi pakata koko vaatekaapin sisältöä mukaasi. Muista, että se mitä ”ehkä" tulet tarvitsemaan matkalla, on yleensä turha matkalaukussa. Päätä, että yksi ihminen pärjää viikon esimerkiksi kaksilla verkkareilla/shortseilla/housuilla, kahdella mekolla ja kahdella paidalla sekä tarvittavilla alusvaatteilla ja sukilla. Huomaatko eron pyykin määrässä? Todennäköisesti yllätyt positiivisesti!
Moni myös pesee vaatteita turhaan. Mieti, onko käytetty vaate oikeasti likaantunut ja tahrainen vai voisikohan vaatetta käyttää vielä? Lue aiheesta juttumme: Puolipitoiset vaatteet: mitä ihmettä teen niille? Ammattijärjestäjä antaa 8 vinkkiä.