Pyykkiteline aina olohuoneessa? Ammattijärjestäjä kertoo, miten kuivaat pyykit järkevämmin ja vältät pyykkivuoret
Sisustus
Pyykkiteline aina olohuoneessa? Ammattijärjestäjä kertoo, miten kuivaat pyykit järkevämmin ja vältät pyykkivuoret
Miten pyykinkuivaus sujuu pienissä tiloissa ilman kuivausrumpua tai kodinhoitohuonetta? Ammattijärjestäjä Laura Holmström jakaa kolme pyykkiviisauttaan, jotka voivat muuttaa suhtautumisesi koko pyykkirumbaan.
26.6.2018
 |
Meillä kotona

Pyykinkuivaus pienessä tilassa – näin se onnistuu!

1. Kuivaa henkareilla ja unohda viikkaus

Pyykit liikkuvat vikkelämmin koneesta kaappeihin, kun niitä ei tarvitse ripustaa pyykkitelineeseen eikä viikata. Kuivaa siis suurin osa pyykeistä ohuilla metallihenkareilla ja nosta vaatteet niiden kuivuttua henkareissa suoraan kaappiin vaatetangoille tai vaaterekkiin.

Viritä kuivausta varten tanko (tai kaksi!) kylpyhuoneen kattoon. Esimerkiksi Ikea myy suihkuverhoja varten tarkoitettuja tankoja, joiden kiinnittäminen ei vaadi poraamista, vaan tanko pysyy seinien välissä jousimekanismilla (kuva alla).

Ikean Botaren -suihkuverhotankoa, 8 e, saa kahdessa koossa: 120–200 cm ja 70–120 cm. Tangon pituus kanattaa valita niin, ettei tankoa tarvitse venyttää äärimmilleen. Tanko kestää hyvin esimerkiksi urheiluvaatteiden ja kauluspaitojen kuivaamisen.
Suosi ohuita henkareita. Saat niitä enemmän rinnakkain sekä kuivaustelineelle että kaappiin. Metallihenkareita myy esimerkiksi Clas Ohlson, 6 e/5 kpl.

2. Älä odota pyykkipäivää, vaan luo pienet rutiinit

Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta ripustella vaatteita henkareissa, tee kuivaamisesta ja viikkaamisesta mahdollisimman kevyttä.

Kun pyykkiä on vähän, sitä jaksaa käsitellä paremmin. Älä siis odota pyykkipäivää vaan palastele pyykkihuolto. Kokeile vaikkapa, että uhraat 15 minuuttia päivässä pyykkihuoltoon. Lyhennä tai pidennä aikaa, kun huomaat, mihin se taloudessanne riittää.

Tai päätä, että teet tietyt asiat joka päivä (tai joka toinen): esimerkiksi peset yhden koneellisen, viikkaat edellisen satsin telineeltä kaappiin ja ripustat koneesta tulleet pyykit kuivumaan.

Yritä tehdä hommasta miellyttävää. Kuuntele luureista äänikirjaa tai lempisoittolistaasi tai viikkaa television ääressä.

Sen sijaan, jos käytössäsi on erillinen pyykkitupa, pyykkipäivä toimii usein mainiosti. Isot koneet vetävät paljon pyykkiä, ja kuivaushuone hoitaa pyykin kuivaksi muutamassa tunnissa.

Kylpyhuoneessa tai terassilla kattoon nostettava pyykinkuivausteline säästää roimasti tilaa, eikä siirtyile huoneesta toiseen. Evimexin Lift-kattokuivausteline, 139 e, Netrauta.fi. Teline vaatii kunnon kiinnityksen.

Muista myös, ettei kaikkea tarvitse hoitaa itse. Nimikoi muille perheenjäsenille omat kestokassit ja nostele puhtaat pyykit kasseihin, joista jokainen saa viikata omansa kaappiin. Kassit mahtuvat tyhjinä pienempään tilaan kuin perinteiset pyykkikorit.

Motivoi lapsia pyykkihommiin keräämällä taululle rukseja jokaisesta viikatusta kassillisesta. Kymmenestä ruksista palkintona voi olla koko perheen leffapäivä tai muuta kivaa yhdessä tekemistä. Kassi voi toimia myös likapyykkikoppana lapsen huoneessa, missä vaatteita usein riisutaan. Kun kassi on puolillaan, on aika kipata sen sisältö koneeseen.

3. Vältä pyykkivuoret karsimalla vaatteiden määrää

Jos kaapeissa on lähes loputon määrä vaatteita, kalsareita ja sukkia, pyykkihuoltoa on helppo siirtää ja tuloksena ovat liian suuret pyykkivuoret, työläät ripustelut, pitkät kuivatukset ja viikkaukset. Pidä siis silmällä, mitä vaatteita sesongissa eniten käytetään ja poista turhat kaapeista.

Hahmotatko kaikki vaatteet, joita sinulla tai lapsillasi on? Tarkkaile, mikä on suosikkipyykkiä: mitä vaatteita käytetään eniten? Poista samankaltaiset mutta suosionsa menettäneet vaatekappaleet kaapista. Niin vaatteita tulee käytettyä suoraan ”narulta."

Voit myös tehdä testin: Rajaa vaatemäärääsi, kuten olisit matkalle lähdössä. Et voi pakata koko vaatekaapin sisältöä mukaasi. Muista, että se mitä ”ehkä" tulet tarvitsemaan matkalla, on yleensä turha matkalaukussa. Päätä, että yksi ihminen pärjää viikon esimerkiksi kaksilla verkkareilla/shortseilla/housuilla, kahdella mekolla ja kahdella paidalla sekä tarvittavilla alusvaatteilla ja sukilla. Huomaatko eron pyykin määrässä? Todennäköisesti yllätyt positiivisesti!

Moni myös pesee vaatteita turhaan. Mieti, onko käytetty vaate oikeasti likaantunut ja tahrainen vai voisikohan vaatetta käyttää vielä? Lue aiheesta juttumme: Puolipitoiset vaatteet: mitä ihmettä teen niille? Ammattijärjestäjä antaa 8 vinkkiä.

Ikean Mulig telineeseen mahtuu paljon pyykkiä kerralla, 29,95 e.
7 kommenttia