
Miten saisin puolipitoisten vaatteiden säilytyksen ratkaistua? Erityisen ongelmallisia ovat murrosikäisten poikien vaatteet – olen ostanut pystynaulakon sitä varten, mutta vaatteet lojuvat silti aina lattialla.
Näin kysyy lukijamme sarjassa Kysy ammattijärjestäjältä.
– Puolipitoinen tulee sanasta floordrobe, joka vapaasti käännettynä tarkoittaa kasaa vaatteita huoneen lattialla. Siis vaatteita, jotka päivän päätteeksi putoavat mielellään kantajansa päältä lattialle eivätkä päädy heti pesuun, sanoo ammattijärjestäjä Laura Holmström.
Niin aikuisilla kuin lapsillakin on vaatteita eri tarkoituksiin: arki- ja juhlavaatteita, harrastus- ja kotivaatteita. Vaatteet ovat suhteellisen halpoja, joten niitä kertyy kaappeihin.
– Kaapissa säilytettävät puhtaat vaatteet on kiva pitää erillään puolipitoisista, mutta se saattaa aiheuttaa päänvaivaa monissa perheissä, koska vaate ei kuulu kategoriaan 'likainen' eikä 'puhdas'.
Usein vähän käytetyt vaatteet kerätään tietylle tuolille tai sängyn päätyyn.
– Vaaterekki tai vaatetanko henkareineen on hyvä, mutta vaatii käyttäjältä kärsivällisyyttä asetteluun, Holmström sanoo.
On aika pureutua ongelman ytimeen.
Tässä ovat Laura Holmströmin vinkit puolipitoisten vaatteiden ongelman ratkaisuun:
1. Pohdi ongelman alkulähdettä: pärjäisitkö vähemmällä vaatemäärällä?
Nyrkkisääntö on se, että vähemmän vaatetta tarkoittaa vähemmän puolipitoisia vaatteita. Usein suunnittelemme käyttävämme vaatteita useamman päivän. Mutta jos vaatteita on liikaa, ne ajautuvat helposti tuolille tai lattialle. Silloin vaatekasat aiheuttavat pelkkää ärsytystä. Lopulta kaikki vaatteet päätyvät pesuun, kun ne ovat lojuneet kasoissa liian pitkään.
Kannattaa pohtia, onko vaatteita sopiva määrä. Mitkä ovat käytössä? Mitkä vaatteet ovat suosikkeja eli mistä pidät ja mitkä hautautuvat kaapin tai lipaston pohjalle? Ehkä valinnanvaraa on liikaa, jolloin tekee mieli valita kaapista uutta puolipitoisen vaatteen sijaan? Poista tarpeettomat vaatteet, jotka unohtuvat kaapin perälle.
Näitä kysymyksiä voi pohtia myös yhdessä nuoren kanssa, jos hänen vaatekasansa ärsyttävät.
2. Ymmärrä, etteivät kaikki vaatteet kaipaa jatkuvaa pesua
Tarkastele, mitkä vaatteet todellakin kuuluvat puolipitoisiin. Suoraan pyykkiin menevät tietenkin tahraiset ja hiostuneet paidat sekä urheiluvaatteet. Mutta on myös useita, harvemmin pestäviä vaatteita, jotka voisi laittaa puhtaiden vaatteiden joukkoon: esimerkiksi farkut, neuleet tai hupparit.
3. Toimisiko lapsella tai nuorella pyykkipussukka?
Puolipitoisten vaatteiden paikka on monessa huushollissa lattialla. Kannattaakin lähteä liikkeelle ratkaisuista, jotka palvelevat tätä lattiaa kohti heittämistä. Ongelmahan on se, etteivät vaatteet kulkeudu luonnollisesti niille varatulle paikalle. Naulakko voi siis olla haasteellinen. Lapsen tai nuoren tapauksessa suosittelen esimerkiksi pyykkipussukoita, joihin voi helposti heittää vaatteet päältään. Lapsella tai nuorella voi olla henkilökohtainen pussukka.
4. Hanki puolipitoisille oma hyllytila
Kerran käytetty vaate ei ole likainen. Puolipitoisille vaatteille voi myös ottaa oman hyllytilan kaapista. Myös seinänaulakko tai -koukku voi toimia. Neuleet ja muut harvemmin pesua kaipaavat vaatteet voi ripustaa myös henkarilla vaaterekille roikkumaan.
5. Opettele käyttämään vaatteet pyykkikuntoisiksi muutaman päivän sykkeellä
Paras lopputulos olisi se, että puolipitoiset vaatteet käytettäisiin muutaman päivän sykkeellä ja ne kulkeutuisivat sitten pesuun. Pohdi, voisitko muuttaa tottumuksiasi ja pukeutua peräkkäisinä päivinä samoihin vaatteisiin?
6. Riisutaanko puolipitoiset lähellä pyykinpesutilaa?
Puolipitoisten vaatteiden palauttaminen sovitulle paikalle on yksinkertaista, jos niille on mietitty käyttöä palvelevat paikat. Mieti siis, missä tykkäät riisua ja vaihtaa vaatteita. Tapahtuuko riisuminen ja pukeminen lähellä pyykinpesutilaa tai vaatekaappia – jos näin ei ole, voisitko tehdä asialle jotakin? Pohdi myös, missä ja miten pyykkihuolto ylipäätään toimii.
7. Toista (uudelleen ja uudelleen)
Kaikki uuden opettelu vaatii paljon toistoja ja harjoitusta. Niin myös sen oppiminen, minne vaatteet tulee riisua käytön jälkeen ja mitä puetaan päälle seuraavan kerran. Haluatko opettaa jälkikasvua? Se, mikä motivoi lasta uuden omaksumiseen, riippuu lapsen temperamentista ja iästä. Toiselle sopivat sovitut rutiinit ja palkkiot, kun toiselle riittää aikuisen esimerkki sekä kannustus. Muista kehua, kun vaatteet löytävät tiensä oikeille paikoille!
8. Mitä jos oppi ei silti mene perille?
Jos mikään ei tunnu auttavan esimerkiksi teini-ikäisen tapauksessa, ota käyttöön matala laatikko (kuten sängynaluslaatikko), sillä se on laakea ja siihen on helppo osua. Vaatteiden luonnollinen riisumissuunta on kohti lattiaa, joten tämä ratkaisu saattaa toimia.
Aiemmissa sarjan osissa Laura Holmström on vastannut kysymyksiin, miten säilyttää lasten piirustukset, miten kesyttää kodin kirjakaaos ja mitä tehdä perityille huonekaluille, jotka eivät sovi sisustukseen.
Juttu on julkaistu alun perin 14. maaliskuuta 2018.