Miten saan kodin kirja- ja lehtikaaoksen kuriin? Ammattijärjestäjä vastaa!
Sisustus
Miten saan kodin kirja- ja lehtikaaoksen kuriin? Ammattijärjestäjä vastaa!
Liikaa kirjoja ja aikakauslehtiä siellä täällä – ja lisäksi vielä koulu- ja kirjastonkirjat. Ammattijärjestäjä antaa ratkaisut kirjapulmaan.
14.11.2017
 |
Meillä kotona

Sarjassamme "kysy ammattijärjestäjältä" lukijaa askarruttaa kirjojen säilytys kotona. Lukija kertoo ongelmastaan:

"Meillä ongelmana on kirjat ja lehdet. Niitä on paljon enkä osaa niistä luopua. Joitain lehtiä tulee heitettyä pois, ja saatan sitä ennen leikata irti kiinnostavat jutut ja laittaa kansioon. Kotimme on suht pieni, joten varsinaista kirjahyllyä ei mahdu kotiin ja säilytystilaa on niukasti. Minkälaisia hyviä säilytysratkaisuja kirjoille ja varsinkin lehdille olisi olemassa? Erityisesti kaipaan ratkaisuja lasten koulukirjojen ja kirjastonkirjojen säilytykseen."

Ammattijärjestäjä Laura Holmström antaa vinkit:

Kun lastenkirjoja on maltillinen määrä, kirjat säilyvät kauniisti esimerkiksi Lundian Fuuga-hyllyssä.

1. Aloita pohtimalla, miksi kodissasi on paljon kirjoja

Monille kirjat kuvastavat sisimpäämme eli sitä, mitä haluamme tai haluaisimme edustaa. Onko kotonasi kasoittain taide- ja kulttuuriaiheisia kirjoja, tietokirjoja, dekkareita vai kaunokirjallisuutta? Vai ovatko kerääntyneet kirjat lahjaksi saatuja?

Kaikkea emme ehdi edes elämämme aikana lukea. Kirjat ilmentävät usein tietoa ja taitoa, minkä olemme joskus niistä saaneet tai haluaisimme saada. Ehkä kaikkia sellaisia ei ole syytä säilyttää?

2. Tee itseanalyysi: vastaa näihin 5 kysymykseen

Luopuminen on vaikeaa, mutta joskus kotiin kaipaa tilaa. Kirjat ovat myös pölysyöppöjä. Ilmanlaatu huoneistossa paranee, jos uskaltaa luopua turhista opuksista.

Mieti, mitä tunteita kirjat sinussa herättävät vaikkapa näiden kysymysten avulla:

  • Tuottavatko kirjat pahaa mieltä, koska et ole ehtinyt lukea niitä ja niistä on siksi vaikea päästää irti?
  • Oletko joskus ostanut monta kirjaa lomalle, mutta todellisuudessa et olekaan ehtinyt lukea yhtä enempää?
  • Säästätkö kirjoja valvollisuudesta?
  • Millä tavalla kirja herättää tunnearvoa?
  • Mikä olisi minimi määrä säilytettäviä kirjoja?

3. Hankkiudu eroon turhista. Tee valinnat tärkeysjärjestyksessä

Onko kotonasi vanhoja kirjoja, joihin ei tule koskaan palattua uudelleen? Jos et koskaan usko palaavasi niihin, kirjoja ei kannata säilyttää.

Onko kotonasi koskemattomia kirjoja, jotka voisit surutta antaa eteenpäin ? Tarjoa tutuille Facebookissa tai myy asuinalueesi tai kotikaupunkisi kierrätysryhmässä. Jos omistat uusia painoksia mistä tahansa kirjoista, kannattaa kysellä lähikirjastoista olisiko heillä tarvetta . Antikvariaatit ottavat vastaan vaihtelevasti, sillä tarjontaa riittää.

Oletko hamstrannut tietokirjoja tai ammattikirjallisuutta? Koska tietoa on valtavat määrät internetissä ja kirjastoissa, voit ajatella saavasi kaiken tiedon koska tahansa haluat .

Laita huonokuntoiset kirjat surutta kierrätykseen. Rikkinäiset kirjat lajitellaan kannet kartonkikeräykseen ja paperilehdet paperinkeräykseen.

4. Kun karsinta on tehty, pohdi säilytystä

Kuljetettava kärry sopii lasten koulukirjojen säilytykseen. Råskog-kärry, Ikea.
Jollyroomin kirjahyllyssä lastenkirjat eivät pölyty hyllyssä, vaan ovat esillä ja käytössä samaan tapaan kuin kirjastossa.

Lasten koulukirjojen säilytys

Suosittelisin lasten koulukirjoille kuljetettavaa kärryä. Kirjat on helppo laittaa takaisin omalle paikalleen. Samanlainen kärry voisi toimia myös aikuisten opiskelumateriaalille. Kärryä on helppo kuljettaa paikasta toiseen ja se vie tilaa hyvin vähän. Myös aikakauslehdet toimivat erityisen hyvin kärryssä.

Jos kärry ei ole vaihtoehto, pohdi, missä lapsi tekee ja lukee läksyjä? Jos paikka on vakio eli esimerkiksi keittiönpöydän ääressä, varaa yksi laatikko tai kori kirjoille mahdollisimman läheltä pöytää. Se voi olla myös yksi vetolaatikko, johon mahtuu tarvittaessa myös kynä, kumi ja viivotin.

Eteiseen voi myös kokeilla tehdä reppuaseman, johon lapsi koulusta tultuaan ripustaa tai laittaa repun. Eteisen kaappiin voi sijoittaa laatikon ja vaikka kaapin seinään lukujärjestyksen. Samalla vaivalla koulukirjat huolehditaan reppuasemalle reppuun tai vieressä olevaan laatikkoon lukujärjestyksen mukaan.

Lehtileikkeiden säilytys

Kerroit kerääväsi lehtileikkeitä kansioon. Kuulostaa hyvältä järjestykseltä. Mitäs jos kuvaisit kännykkäkameralla ruokareseptin ja tallentaisit sen kännykän muistiin? Kännykkään voi yleensä tehdä kuvakansioita eri aiheille, esimerkiksi ruokaresepteille.

Kännykkään kannattaa laittaa vielä muistutus tallentamastasi reseptistä. Silloin se ei unohdu kansion kätköihin ja sitä tulee kokeiltua – ja raaka-aineet hankittua seuraavalla kauppareissulla. Kannattaa hyödyntää myös internetin sähköisiä reseptejä.

Kirjastonkirjat säilyvät vaikkapa Everyday Designin Vaasa-kestokassissa. Nahkaisen kassin saa kätevästi palautettua aina kirjastoreissun jälkeen telineeseen. Kirjat pysyvät yhdessä paikassa.

Kirjastonkirjojen säilytys

Suosittelen kirjastonkirjoille pussukkaa, joka roikkuu aina samassa paikassa. Säilytyspaikkana voi olla myös kori tai vaikka kestokassi naulakossa, jonne kirjat sovitusti palautetaan lukemisen jälkeen. Kannattaa myös sopia lainattujen kirjojen määrä yhdesssä lasten kanssa, jolloin on helpompi pitää mielessä, montako kirjaa säilytyspaikassa kuuluu olla.

Onko sinulla jokin kodin järjestämiseen liittyvä pulma, johon haluaisit saada vastauksen? Kysy ammattijärjestäjältä -sarjassamme voit esittää kysymyksiä ammattijärjestäjä Laura Holmströmille. Lomakkeen löydät täältä.

Kommentoi »