Oletko sinäkin perinyt huonekaluja, jotka eivät sovi kotiisi? Ammattijärjestäjä kertoo, mitä voit niille tehdä
Sisustus
Oletko sinäkin perinyt huonekaluja, jotka eivät sovi kotiisi? Ammattijärjestäjä kertoo, mitä voit niille tehdä
Rakkaalta sukulaiselta peritty astiasto tai massiivinen kirjahylly on tärkeä tunnearvoltaan mutta tuntuu kodissa ylimääräiseltä kapistukselta, joka ei sovi sisustukseen. Mitä teen?
19.2.2018
 |
Meillä kotona

”Olen perinyt paljon vanhoja kalusteita, jotka ovat turhan isoja eivätkä istu sisustustyyliini.”

Näin kuvailee ongelmaansa Meillä kotonan lukija. Ammattijärjestäjä Laura Holmström, mikä auttaisi?

”Usein sukulaiselta saadut huonekalut eivät istu omaan makuun, mutta niistä luopuminen tuntuu ylitsepääsemättömältä”, lohduttaa Holmström ja jatkaa:

”Joudumme jokainen elämässämme kohtaamaan isoja muutoksia. Läheisen menetys on yksi isoimmista elämään vaikuttavista asioista.”

Yleensä ihmisen poismenon jälkeen on aika selvittää tavarat ja jäämistö. Tilanne voi olla hankala, sillä aikataulu ei välttämättä anna aikaa tavaroiden pohtimiselle. Päätökset muistoesineistä tai huonekaluista pitää usein tehdä kiireellä.

”Harkinta voi hämärtyä surun hetkellä eikä päätöksentekoon välttämättä riitä voimavaroja. Tulee tilanteita, jolloin sukulaisten vanhoja huonekaluja on syystä tai toisesta otettava pakon edessä kotiin joko tunnearvosyistä tai vain väliaikaiseen säilytykseen jatkotoimenpiteitä ajatellen.”

Miten työstän itseäni epäsopivien kalusteiden kanssa?

Pohdi seuraavia asioita:

  1. Miten haluan asua omassa kodissani? Kenen elämää oikeastaan elän: edesmenneen mummoni vai ikiomaani?
  2. Henkilö oli varmasti tärkeä ja todennäköisesti ajattelet hänen pahastuvan, jos päätät luopua huonekaluista. Mitä jos miettisit huonekalua elottomana esineenä: se ei tuo ihmistä takaisin, mutta muisto rakkaasta on takuulla jäänyt mieleesi.
  3. Säilytätkö esineitä sitä varten, että saatat ehkä joskus tarvita niitä? Muista, että elämä on tässä ja nyt. Helpointa on ajatella, että arki sujuu eikä sinun tarvitse huolehtia muista kuin sinua miellyttävistä asioista. Helpottuisiko esimerkiksi siivous, jos ylimääräiset perintöhuonekalut poistuisivat?
  4. Kuvat kertovat menneisyydestä. Onko sinulla valokuvia elämäsi varrelta näistä huonekaluista läheistesi kanssa? Yksi helpottava vinkki on teettää muutama kuva seinälle. Samalla pääset muistoihin kiinni vaivatta ja voit hyvillä mielin nauttia omasta sisustustyylistä ja kierrättää huonekalut asianmukaisesti.
  5. Hyväksy ja kuuntele intuitiotasi. Jos huonekalut eivät sovi sisustukseen juuri nyt, tuskin makusi muuttuu viiden tai kymmenen vuoden päästäkään.
  6. Muista, ettet ole itse valinnut kalusteita vaan olet saanut ne. Käänteisesti: teet ehkä jonkun toisen onnelliseksi, jos hän valitsee kalusteen itselleen tai todellakin tarvitsee sitä.

Miten kierrätän perityt kalusteet?

Kierrätä huonekalut niiden kunnon mukaan:

  • Hyväkuntoiset klassikot tekevät kyllä kauppansa. Jos uskot kalusteella olevan arvoa, tarjoa sitä second hand -kauppoihin, nettihuutokauppaan (esim. Bukowskis) tai myy itse (Tori.fi, Huuto.net).
  • Helppo tapa sopia nouto kotioveltasi on myydä esine kaupunginosasi tai kuntasi nettikirpputorilla (esim. Kallio kierrättää). Muista myös Facebookin myyntisivustot, kuten vaikkapa Pohjoismaisen designin kirpputori tai Maalaisromanttinen sisustuskirpputori.
  • Jos rahallinen hyötyminen sukulaisen esineestä tuntuu pahalta, voit aina lahjoittaa kalusteen esimerkiksi SPR:lle, Fidaan tai kierrätyskeskukseen, jotka noutavat hyväkuntoiset kalusteet ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan.

Muissa sarjan osissa Laura Holmström on muun muassa vastannut lukijan kysymyksiin, miten säilyttää lasten piirustukset ja miten kesyttää kodin kirjakaaos.

3 kommenttia