
Johanna, teitä asuu kuusi sadan neliön talossa. Riittääkö tila?
Asumisen ahtaus on tietysti ainainen haaste, mutta asiaa helpotti huomattavasti se, että hurahdin minimalismiin. Olen aina ollut kirppisfriikki, mutta puolitoista vuotta sitten tuli yhtäkkiä suuri ähky kaikkea tavaraa kohtaan. Muistan hetken hyvin. Olin juuri tullut kirpputorilta kotiin kassit täynnä tavaraa, ja perillä odotti sotkuinen talo. Silloin päätin, että nyt tämä saa riittää.
Miten raivausprosessi eteni?
Ryhdyin järjestelmällisesti käymään läpi kaikki kaapit ja karsin tavaroita todella kovalla kädellä. Se oli yllättävän helppoa. En ole oikeastaan kiintynyt esineisiin, paitsi ehkä joihinkin perinnehuonekaluihin. Vähensin paljon myös lasten leikkikaluja ja säästin vain ne, joilla he oikeasti leikkivät. Suurimman osan ylimääräisiltä tuntuvista tavaroista lahjoitin kirpputoreille ja osan myin itse. Siitä tuli itse asiassa oikein hyvät ansiot.
Muuttuiko sisustustyylisi matkan varrella?
Tyyli vaihtui jonkin verran, vaikka osa huonekaluista on yhä samoja. Ennen hamstrasin paljon tuoleja, mutta suunnanmuutoksessa suurin osa niistä lähti pois. Samalla sisustustyylini liukui melkein huomaamatta aiempaa minimalistisempaan suuntaan myös väreiltään. Ennen kotini oli huomattavasti retrompi ja värikkäämpi.
Millaista kotielämä on nyt verrattuna entiseen?
Helpompaa! Sotkua tulee edelleen, mutta siivous sujuu paljon nopeammin, koska tavaraa on vähemmän ja jokaisella esineellä on paikkansa. Tuntuu kuin minulla olisi enemmän aikaa, kun tavaroiden hallintaan ei mene yhtä paljon energiaa kuin ennen. Elämä on mukavampaa, kun ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa siitä, että jokin paikka on siivoamatta.
Miten kauan olette asuneet nykyisessä kodissanne?
Muutimme neljä vuotta sitten. Viihdymme talossa hyvin, vaikka tilaa on rajallisesti. Asunnon pohjaratkaisu on selkeä ja toimiva, ja alue on rauhallinen ja luonnonläheinen. Lisäksi vaikuttaa siltä, että kodista on puhdistusriitin jälkeen tullut isompi.
Millä periaatteella teet nykyään ostoksia?
En enää hanki mitään, mitä emme oikeasti tarvitse. Ennen ostin etenkin kirpputoreilta paljon esineitä vain siksi, että ne olivat kivoja, vaikka ei ollut aavistustakaan, mitä niillä tekisin. Nyt tarvitsemme esimerkiksi termoskannun ja lehtitelineen, mutta odottelen rauhassa, kunnes oikeat löytyvät.
Miten harrastat sisustamista, kun et haali tavaraa?
Olen kova siirtelemään kalusteita ja miettimään niille uusia paikkoja. Aina minulla on myös jokin maalausprojekti kiikarissa. Maalasin makuuhuoneen seinän kalkkivärillä, ja siitä tuli niin onnistunut, että suunnittelen samantyyppistä maalausta eteiseen ja askartelutilaan. Jälkimmäisen seinä on vielä turkoosi muistona aiemmasta tyylistäni. Vuosi sitten toteutin pitkäaikaisen unelmani ja aloin opiskella sisustusartesaaniksi, joten sitäkin kautta voin toteuttaa harrastustani. Haaveilen jo perustavani yrityksen, joka auttaa muita ihmisiä raivaamaan ja järjestelemään kotiaan. Järjestys on kuitenkin kaiken sisustamisen lähtökohta.
Johannan vinkit kodin puhdistumisriittiin
- Jos koko asunnon perkaus tuntuu ylivoimaiselta, aloita pienellä projektilla. Karsi ensin turhat tavarat yhdestä komerosta tai yhdestä huoneesta. Sen jälkeen on helpompi edetä.
- Pidä sellaiset tavarat, joita oikeasti käytät, ja luovu muista. Voit tietenkin säilyttää muutamia tunnearvoltaan tärkeitä muistoesineitä, mutta oikeat muistot säilyvät muualla kuin materiassa.
- Valitse jokaiselle tavaralle oma paikkansa ja pidä siitä kiinni. Usein sotku syntyy epämääräisistä kasoista, jotka seilaavat sinne tänne.