Pasha – pääsiäisen rakastettu jälkiruoka
Pasha on perinteinen Venäjän ortodoksien pääsiäisherkku. Venäjän kielessä pasha tarkoittaa klassikkojälkiruoan lisäksi pääsiäispyhää itsessään.
Pashan voi valmistaa muotin kanssa tai ilman, mutta perusraaka-aineet ovat samat: rahka, voi, sokeri, kananmunat ja kerma (tai smetana). Pashaa voi maustaa rusinoilla, pähkinöillä, manteleilla tai kuivatuilla hedelmillä.
Perinteisen muotoinen, kuvioitu pasha tehdään puisen muotin avulla. Muotissa on neljä osaa, jotka kiinnitetään toisiinsa puutapeilla. Yhden seinän sisäpuolelle on kaiverrettu kyrilliset kirjaimet XB, joka on lyhennys ortodoksien pääsiäistervehdyksestä "Kristus nousi kuolleista". Vastakkaiselle puolelle on tavallisesti kaiverrettu ortodoksinen risti.
Samoilla kirjaimilla koristellaan myös kulitsa, pashan kera syötävä pääsiäispulla. Pulla maustetaan sukaateilla, korinteilla ja rusinoilla. Kulitsan taikinanesteenä voi käyttää pashan valumisesta irronnutta heraa.
Puumuotin sijaan pashan valuttamiseen voi käyttää juustomuottia, siivilää, kahvinkeittimen suodatinsuppiloa tai mitä tahansa astiaa, jonka pohjassa on reikä. Näin ylimääräinen hera pääsee valumaan pois.
Parhaat pashareseptit
- Valamon pasha on kestosuosittu pashaohjeemme. Valamon luostarin perinteisellä reseptillä syntyy tuhti ja muhkea pashaherkku, josta riittää monelle.
- Hieman raikkaampi pasha valmistuu Perinneruokaa prkl -blogin Mikan reseptillä, jossa on vähemmän voita ja enemmän rahkaa.
- Jos perinteinen pasha on mielestäsi liian tuhtia tavaraa, nappaa siitä vain makumaailma ja sekoittele pikaisempi appelsiinimarmeladilla maustettu rahkajälkkäri eli kevyt pasha.
- Pasha onnistuu myös ilman munia tai maitotuotteita. Vegaanisessa pashassa käytetään kasvipohjaista margariinia, tuorejuustoa ja vaahtoutuvaa kermaa.
- Kiireiselle kokille sopii pikapasha, joka on valmis kymmenessä minuutissa! Kokeile myös värikästä liköörillä maustettua pashatriflea, joka kerrostetaan sitruunarahkasta, kermasta ja aprikooseista ja koristetaan pääsiäisrakeilla.
- Pashan makumaailman voi kopioida muihinkin leivonnaisiin. Pashakääretorttu sisältää pökerryttävän herkullisen täytteen, jossa maistuvat maitorahka, sitruuna, mantelilastut ja keltaiset rusinat. Gluteenittomat pashapullat saavat mehevän täytteen rahkasta, mantelirouheesta, appelsiininkuoriraasteesta ja persikoista.