Kotivinkki

Kulitsa

2 h 25 min
4
0

Kulitsa

Kulitsa on kuivahedelmillä rikastettu pääsiäispulla, jota syödään pashan kera.
Teksti Piia Helasto
Kuvat Timo Villanen
Tulosta
Mainos

Ainekset (2 kpl)

  • 2 ½ dlmaitoa
  • 25 ghiivaa
  • 7 ½ dlvehnäjauhoja
  • 1 ¾ dlsokeria
  • 1 tlsuolaa
  • 2kananmunaa
  • ½ rklkardemummaa
  • 1sitruunan raastettu kuori
  • 100 gvoita tai margariinia
  • 1 ½ dlrusinoita

Voiteluun

  • 100 gkuivattuja aprikooseja
  • 1kananmuna

Pinnalle

  • tomusokeria

Tee näin

2 h 25 min
{
AKTIIVINEN40 min
PASSIIVINEN1 h 45 min

1. Valmista ensin taikinajuuri. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää ⅓ vehnäjauhoista. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota lämpimässä vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia.
2. Sekoita taikinaan sokeri, suola, kananmunat, kardemumma ja hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori. Alusta loput jauhot taikinaan vähitellen. Lisää viimeisen jauhoerän yhteydessä pehmeä rasva, rusinat sekä hienonnetut aprikoosit. Anna kohota 30 minuuttia.
3. Ota pieni pala taikinaa sivuun koristelua varten. Jaa taikina jauhotetulla pöydällä kahdeksi palaksi. Jaa molemmat palat edelleen kuudeksi
palaksi. Pyörittele palat palloiksi.
4. Voitele kaksi suorakaiteen mallista, noin litran vetoista leipävuokaa. Asettele kumpaankin vuokaan kuusi taikinapalloa.
5. Muotoile koristelua varten säästetystä taikinapalasta sormen paksuinen pötkö. Muotoile pötköstä kirjaimet X ja B. Aseta kirjaimet kulitsojen päälle. Peitä vuoat liinalla ja anna kohota 30 minuuttia.
6. Voitele pinta kananmunalla. Paista 175-asteisen uunin alatasolla 45 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä kulitsat leivinpaperilla.
7. Kumoa kulitsa jäähtyneenä ritilän päälle. Tarjoa kulitsa pashan kanssa.

MITÄ PIDIT?
4
Katso myös nämä