Meidän Mökki

Unelmien punainen mökki x 8


Punainen tupa on yhä suomalaisten unelma, eikä suotta. Vanhoissa puumökeissä on historiaa, persoonallisuutta ja herkkää kauneutta.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Vanhassa pihapiirissä rakennukset sijaitsevat luontevasti parhailla paikoilla. Ylhäällä kalliolla koreilee yli satavuotias merimiesmökki ja rannempana on vierasmaja, jonka seinässä on hauskasti kyltti MATKUSTAJAKOTI. Vuonna 1945 rakennetussa lautamökissä on pitsihuvilan tuntua, jonka luovat lasikuistin ihanat pieniruutuiset ikkunat. Ne eivät ole alkuperäiset vaan muutama vuosi sitten puusepällä teetetyt. Historiaa voi hieman parennella! Pieni on kaunista! 1800-luvulla rakennetussa hirsirunkoisessa torpassa on hyvät mittasuhteet ja upea sijainti joen varressa. Vankka peltikatto takaa mökin säilymisen seuraavillekin sukupolville.
Pihakeinu, suuri koivu, liuskekivipiha ja punainen tupa ovat ihana, klassinen yhdistelmä. Tunnelman täydentävät vielä heinäseipäistä tehty aidanpätkä ja sen katveessa kasvavat juhannusruusut.
Komeasti kaksivärinen, vuonna 1889 rakennettu hirsirakenteinen mökki oli vielä muutama vuosi sitten rumasti sanottuna röttelö. Kovalla työllä ja vanhoihin rakennusmenetelmiin paneutumalla se syntyi uudestaan valloittavaksi lomapaikaksi.
Kesämökkikin voi olla kierrätetty! Hirret ovat vanhat mutta itse mökki on rakennettu vasta vuonna 1992. Siro kuisti ja koristeelliset ikkunanpuitteet antavat rakennukselle kuitenkin jalosukuisen kaunottaren luonnetta.
Vuonna 1900 rakennettu leivintupa on saanut uuden elämän Villa Ollina. Suoraan kivijalasta alkava terassi ja siihen liittyvä mutterin muotoinen huvimaja laajentavat kesäisin asuinpinta-alan kolminkertaiseksi.
Jyrkällä järven törmällä kohoaa 1940-luvun lopulla rakennettu hirsimökki. Rakennus oli alunperin nimismiehen virka-asunto. Nyt se on lomaparatiisi. Isolta, tyylikkäästi rakennukseen liitetyltä terassilta on huikeat näköalat järvelle.

Lue lisää:

Tunnelmallinen hirsitupa x 8

Tältä näyttävät Suomen kauneimmat mökkisaunat

Unelmien mökkiterassit – katso kuvakooste

Julkaistu: 20.1.2017