Meidän Mökki

Kesäidylliä parhaimmillaan! Mansardikattoinen torppa hiekkatien varrella on Sepon ja Hannelen rakas kesäkoti

Kesäidylliä parhaimmillaan! Mansardikattoinen torppa hiekkatien varrella on Sepon ja Hannelen rakas kesäkoti
Poikana Seppo Tiensuu hiihti torpalta kouluun. Nyt matka tuttua hiekkatietä pitkin tehdään autolla, ja perillä häämöttää lapsuusmuistoja tulviva kesäkoti. Remonttivaiheessa sydämentykytyksiä aiheuttivat vintiltä löytyneet kranaatinheittimen ammukset.
Julkaistu: 2.6.2020

Mansardikattoisen pikkutorpan kupeessa on parkissa pyörä. Kukapa arvaisi talon entisen emännän kuljettaneen postia sen kyydissä naapureilleen? Nyt pyörä on jo eläkkeellä ja postisäkkien tilalla on enää kukkakuljetuksia.

Torpan ovi on kutsuvasti raollaan, ja varoittava ääni kertoo vahtikoirista varmasti hurjimman olevan hereillä. Hymy saattaa häivähtää totuuden paljastuessa. Muru on Hannele Saaren ja Seppo Tiensuun syliin sujahtava, melkein isolle koiralle kuulostava pikkuruinen koira.

Hannele ja Seppo ovat eläkkeellä olevia yrittäjiä. Nyt on aikaa mökkeilylle. Heidän mökkinsä sijaitsee Ruovedellä, Pirkanmaalla.
Muru-koira viihtyy mökillä Hannelen ja Sepon kanssa. Torppa on vuonna 1912 valmistunut 63 neliön hirsitalo.

Mökkimaisema on Sepolle lapsuudesta saakka tuttu. Torpan on rakentanut Sepon äidinisä vuonna 1912. Laajennusosa hirsimökin jatkeeksi on tehty laudasta 40-luvulla. Perheen käytössä mökistä oli silloin tarkalleen ottaen vain tupa ja huone. Siihen mahtui Sepon lapsuudessa viisi lasta hyvin nukkumaan.

– Mökin ulkonäkö on muuttunut vuosien varrella. Se on saanut lisäsiiven ja toinen kuisti on purettu pois. Aika monen ryhtiliikkeen avulla sitä on päivitetty tähän aikaan sopivaksi, Seppo kertoo.

Remonttiajan muistoille Hannele huokaa hiljaa. Ruovedelle ajettiin Oriveden-kodista usein remontin tiimellykseen. Remonttia tehtiin kuitenkin vain talvella, kesällä mökkielämää vietettiin lupsakammin.

– Suurin innoittajamme ja tietotaitopankkimme on matkan varrella ollut Sepon siskonmies, Seppo hänkin nimeltään. Hän viitoitti tietä, ja me remontoimme hänen avustuksellaan tai ohjeillaan, Hannele kertoo.

Televisiohuoneeksi kutsutussa tilassa uusi ja vanha nivoutuvat yhteen.
Murun pesiä on makuuhuoneessa ja sohvilla. Lämpöä rakastava koira jää koiranilmalla mieluiten sisälle.
Tupakaappi ja siihen sävytetty pöytä ovat olleet talossa kauan. Niiden sävyjen annettiin jäädä kertomaan tarinaa. Patinoituneelle arkkupöydälle on helppo nostaa sohvalla kutojan kutimensa.
Vintiltä purujen seasta löytyi kranaatinheittimen ammus ja vielä toinenkin.

Monen vuoden remonttiprojekti sai käänteitä, yllättäviä ja jännittäviäkin sellaisia. Yläpohjan eristeet päätettiin poistaa vanhan painosaven sekä purueristeiden vuoksi. Sisäkatto ei olisi jaksanut kannatella savikuormaa enää kauan. Imuauton tilasi Sepolle lahjaksi hänen siskonsa.

– Imuvaiheessa piilosta purujen alta löytyi kranaatinheittimen ammus ja pian toinenkin. Jännitys tiivistyi tällä remontoijalla juuri siinä hetkessä, Seppo kertoo ja pyyhkäisee hymyillen otsaansa.

Seppo kuljetti ammukset aitan taakse, josta ne noudettiin takaisin valtiolle. Vasta jälkikäteen hän sai tietää, ettei niihin olisi pitänyt koskea. Sepon isän palvellessa rintamalla oli sodan loputtua miesten tehtävä piilottaa kranaatinheittimien ammuksia vastaisuuden varalle.

– Ihan yhtä jännittävää ei ollut talon alimpien hirsien korvaaminen uusilla. Vaikkakin talo nostettiin tunkin avulla ylös, ei sen alta enää löytynyt mitään, Seppo kertoo.

Tiskialtaan paikka on ikkunan edessä, sillä sieltä kantaa näkymä suoraan pihasaunalle. Kesämökin maljakkokukat on kerätty puutarhasta tai tienpientareelta. Ostokukkia maalle tuodaan ani harvoin.
Keittiö syntyi Ikean kalusteilla. Seppo ei ainakaan tunnusta, että asennuksessa olisi ollut mitään hankaluuksia. Yläkaapittomassa keittiössä on avohyllyjä, joille Hannele nostelee vaihtuvia näyttelyjä vanhoista Arabian astioista. Niitä on tullut molemmista suvuista.
Arabian Maisema-kupit katetaan pöytään arkena ja juhlissa.

Lapsuuden maisemassa oli eläimiä, sisarusten leikkejä ja maalaiselämän rauhaa – toki kovaa työntekoakin. Kouluun mentiin suksilla. Seposta on hienoa kunnostaa paikkaa, joka kantaa nimeä Herakivi. Syntymäkodin pilkistäessä hänet valtaa aina sama tunne siitä, että tulisi kotiin.

– Meidän mökkivuosiemme varrella on mökki remontoitu lattiasta kattoon. Alahirsien vaihtamisen yhteydessä uusittiin myös anturat ja sokkeli, remontoija kertoo.

Ilmeikkäästä rakennuksesta ei päälle päin tiedä, onko se aina näyttänyt tälle. Ulkoverhouksen uudistaminen ryhdisti vanhan rouvan ulkonäön. Samalla sen ikkunat uusittiin. Hannele kutsuu niitä lempeästi torpan silmiksi. Ikean maalaishenkinen keittiö ja sisävessa kruunaavat talon mökkiominaisuudet.

– Monta hikipisaraa on tällä tontilla virrannut. Talkoovoimiltakin on turnauskestävyyttä kysytty. Moni mökkivieras on ollut meille korvaamaton apu, Seppo kehaisee.

Hannelen toiveesta Seppo rakensi pihakylpylän vanhan saunan läheisyyteen.
Pihasaunan piipusta nousee savu jokaisena iltana. Sen sininen ovi kätkee taakseen miltei alkuperäisasussaan olevan löylypaikan.
Pihakylpylän kulmakivi on vanha amme, joka on vuorattu uudelleen.
Nurmikkoa on vähennetty istutusalueiden avulla, mutta vielä sitä on jäljellä.

Mökin kunnostamista aloittaessa oli selvää, miten se sisustettaisiin. Hannelen rakkaus vanhoihin huonekaluihin näkyy kaikkialla. Raskasta tunnelmaa välttääkseen pariskunta maalasi mökin sisäpinnat vaaleilla sävyillä ja käytti huvilahenkisiä tapetteja. Ilmava tupakeittiö syntyi yläkaappien pois jättämisellä. Hyllyille pääsevät vain astiahelmet ja esineet, joilla on tunnearvoa.

– Hyllyihin nostelen vaihtuvia näyttelyitä Arabian astioista. Niitä on tullut molempien sukuhaaroista, Hannele kertoo.

Uusittu peltikatto on juuri saanut päälleen kymmenen aurinkopaneelia. Niiden voimalla saadaan säästöä sähkönkulutukseen.
Sepon lapsuudessa navetassa asui hevonen, kolme lehmää ja kanoja. Pihalla laidunsivat lampaat ja niitä komentanut pässi. Nyt siellä kukoistaa rakkaus.

Kesäisin elämä on pihalla. Enemmän kuin todennäköisesti Seppo heiluttaa kirvestä puukasan vieressä. Sillä voimalla lämmitetään pihasaunaa ja mökin uunia tarvittaessa. Hannelen löytää hänen omien sanojensa mukaan pylly pystyssä kyykkimästä kukkapuskien laitamilta. Vanhat perennapenkit röyhistelevät rintaansa onnesta puutarhurin ahkeran hoidon ansiosta.

Seppo ja Hannele ovat säilyttäneet torpan tunnelman ja rakentaneet sen lomaan omansa. Oven painuessa kiinni voi yhä kuvitella Sepon äidin polkupyörän kanssa hiekkatiellä ajamassa. Posti kulki silloin varmasti jokaiseen naapuritaloon.

4 kommenttia