Meidän Mökki

Anne-Maria ja Juha-Pekka löysivät onnen lainamökistä – "Rupesimme talonmiehiksi ilomielin"

Anne-Maria ja Juha-Pekka löysivät onnen lainamökistä – "Rupesimme talonmiehiksi ilomielin"
Punainen tupa tuli pariskunnalle kuin taivaan lahja, kun ystäväperheellä ei ollut enää aikaa huolehtia siitä. Lainamökkiä voi rakastaa siinä missä omaakin.
Kuvat Krista Keltanen

Kiemurtelevan hiekkatien päässä on puutarhan ympäröimä mökkitontti. Mäen päällä on punamultainen mökki ja sen takana toinen samanlainen.

Mökkimiljöön nimi, Villa Broby, juontaa juurensa suoraan sen sijaintiin, Siltakylään. Kesäasunto on pitkäaikaisessa lainassa Anne-Marialla ja hänen miehellään Juha-Pekalla, jotka huolehtivat siitä, kuin se olisi heidän omansa. Niin oli tarkoituskin.

Kummityttären koira Nelly pitää Anne-Marialle seuraa marjareissuilla.

Anne-Marian ystäväpariskunta hankki mökin vuonna 2002. He remontoivat talon läpikotaisin ulkoa ja sisältä mutta alkoivat kaivata ympärivuotista loma-asuntoa, mihin Villa Brody ei eristämättömänä sopinut.

Sen vuoksi ystävät hankkivat toisen mökin kakkoskodiksi vuonna 2009 mutta eivät malttaneet luopua Brobysta. Anne-Maria ja Juha-Pekka rupesivat ilomielin sen talonmiehiksi.

– Asumme rivitalossa, ja mökki oli aina välillä ajatuksissamme. Yhtäkkiä haaveesta tuli totta, Anne-Maria kertoo.

Tontin kaksi rakennusta ovat 1940-luvulta, ja neliöitä niissä on noin 40. Toisessa on veranta ja kaksi makuuhuonetta, toisessa keittiö ja sauna. Talossa asunut eläkeläispariskunta muutti tontin aikoinaan viherkeitaaksi, mutta heidän jälkeensä paikka villiintyi.

Nyt satumainen puutarha ympäröi taloja ja leviää kaikkialle. Nykyiset omistajat palauttivat puutarhan entiseen loistoonsa satoine kukkineen ja kasveineen.

Puutarha oli Anne-Marialle innostava mutta pelottava haaste, koska viherpeukalona hän oli keltanokka. Onneksi paikan omistajat ovat antaneet ohjeita.

Anne-Maria on muutaman kesän aikana oppinut tunnistamaan iirikset, akileijat, kurjenpolvet, unikot ja kukkivat pensaat. Puutarhan kukat kukkivat vuorotellen, joten tontti on aina kaunis. Lajeja on noin 500, mikä riittää mainiosti Anne-Marialle.

Puutarhassa on huvimajan tapaan kalustettu kasvihuone. Siellä syödään, pelataan, lueskellaan ja otetaan päiväunet.

Päivän ohjelma toistuu aina likimain samanlaisena: aamukahvit ulkona, lounas terassilla ja illallinen aina kasvihuoneessa.

Keittiön kalustus on osin edellisten asukkaiden peruja. Tilaan tuotiin kaupunkiasunnosta talonpoikainen klaffipöytä ja ystävältä parikymmentä vuotta sitten ostetut pikkutuolit. Lisäksi Anne-Maria asensi ikkunoihin verhokapat.
Fiat-taulu ja verhot löytyivät vierashuoneeseen Ikeasta.
Toinen päätalon makuuhuoneista on varattu vierashuoneeksi, jossa voi myös ommella ja puuhailla työpöydän ääressä.
Kesäkodin tyyli on sekoitus tanskalaisia vapaa-ajankoteja sekä suomalaisia klassikkokuoseja ja -värejä.
Arkku tuotiin kotoa. Se on vanha junan ensiapulaatikko.
Makuuhuoneen pieni piironki on Pyhtään kirppikseltä.

Omistajat jättivät kalusteet pariskunnan käyttöön, ja niistä suurin osa saikin jäädä paikoilleen.

– Muutamat niistä, kuten sohvat, ovat saaneet Tikkurilan puolihimmeää Helmi-maalia pintaansa. Useimmissa muutoksia ei tarvittu. Maalien sävyt ovat vierashuoneessa valkoinen ja keittiössä raikas denim, Anne-Maria kertoo.

Tekstiilit hän on tuonut kotoaan. Lempivärit musta ja valkoinen toistuvat kaikissa tiloissa. Saunaa pariskunta on ehostanut vain uusimalla mattoja ja tekstiilejä. Artekin graafinen Sienna-kangas on Anne-Marian mieleen mustavalkoisena versiona.

Mökillä elämä siirtyy ihanasti ulos. Sisätiloissa vietetään aikaa vain huonolla säällä. Syksyllä suunnataan sieni- ja mustikkamaille, jotka aukeavat talon takana. Mukana on toisinaan kummityttären koira Nelly.

Vesistöä tai edes paljua perhe ei ole kaivannut, sillä seudulla on uimarantoja ja saunominen on enemmän heidän juttunsa.

– Ihaninta on rauhallinen päivärytmi. Nukumme pitkään ja heräilemme rauhassa. Toisinaan nousen aikaisin vain ihaillakseni aamukastetta.

Verannan korituolit saivat somisteekseen tyynyjä ja taljoja.
Kasvihuone palvelee huvimajana.
Kasvihuoneessa syödään niin lounaat kuin illalliset, kun säät sallivat. Iltaisin Anne-Maria sytyttää kynttilät ja nauttii luonnonäänistä. Kaikki tekstiilit hän on tuonut kaupunkikodista.
Punainen mökki siintää mäellä, ja näyttävä puutarha ympäröi sitä. Mökiltä saattaa kipaista pyörällä kauppaan.
Sauna kutsuu löylyihin.
Pihatöiden jälkeen maistuu sauna.
Julkaistu: 17.10.2018
Kommentoi »