Tomaattien säilöntä – 5 erilaista tapaa
1. Pikkelöi
Pikkelöinti sopii tomaateille erityisen hyvin. Pistele puoli kiloa tomaatteja cocktailtikulla ja laita ne lasipurkkiin. Lisää mauksi valkosipulia, sitruunan kuorta ja yrttejä. Yhdistä 2 dl viinietikkaa ja 2 dl vettä, ¼ dl sokeria ja teelusikallinen suolaa. Kaada liemi tomaattien joukkoon ja anna maustua vähintään tunti. Tomaatit säilyvät avaamattomana kylmässä pari kuukautta.
2. Kuivaa
Kuivaa maut talteen uunin lämmössä tai vihanneskuivurilla. Puolita puoli kiloa kirsikkatomaatteja ja levitä ne uunipellille leivinpaperin päälle. Mausta teelusikallisella suolaa ja kuivattuja yrttejä, sekoita joukkoon 1 rkl oliiviöljyä. Kuivaa 100-asteisessa uunissa noin 2 tuntia, kunnes tomaatit ovat puolikuivia. Säilytä jääkaapissa tiiviissä purkissa tai upota oliiviöljyyn aurinkokuivatuttujen tomaattien tapaan. Tomaatit säilyvät ilman öljyä 4–5 päivää, öljyyn säilöttynä pari viikkoa.
3. Säilö mausteliemeen
Mausteliemessä säilötyt, happaman makeat tomaatit maistuvat esimerkiksi salaatin tai leivän päällä sekä juustojen lisukkeena. Paahda puolisen kiloa kirsikkatomaatteja 100-asteisessa uunissa puoli tuntia. Kiehauta kattilassa 1 dl vettä, ½ dl punaviinietikka ja ½ dl sokeria. Laita tomaatit liemeen ja anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. Tomaatit säilyvät avaamattomana kylmässä 2–3 kuukautta.
4. Hapata
Hapata tomaatit perinteisellä tyylillä. Tarvitset saman verran tomaatteja ja vettä sekä muutaman lusikallisen suolaa. Pese tomaatit ja poista kannat, pistä jokaiseen tomaattiin reikä cocktailtikulla. Täytä puhdas lasitölkki tomaateilla, jätä astiaan muutama sentti tyhjää tilaa. Kiehauta vesi ja suola, esimerkiksi 5 dl vettä ja 1½ rkl suolaa, anna jäähtyä. Kaada suolavesi tomaattien päälle, älä täytä tölkkiä piripintaan. Aseta paino tomaattien päälle ja laita kansi väljästi kiinni. Anna hapattua huoneenlämmössä (noin 20 asteessa) 5 päivää. Sulje kansi tiiviisti ja siirrä jääkaappiin. Hapatetut tomaatit säilyvät kylmässä jopa vuosia.
5. Tee tomaattimurskaa uunissa
Kotitekoinen tomaattimurska hautuu hiljalleen valmiiksi purkeissa. Lado puhtaisiin lasitölkkeihin noin kilo paloiteltuja tomaatteja, pari valkosipulinkynttä, pari teelusikallista suolaa ja vähän mustapippuria. Jätä tölkit noin 4 senttiä vajaiksi, jotta kastikkeella on tilaa kiehua. Kaada lopuksi joukkoon sentin kerros oliiviöljyä. Sulje kannet ja laita tölkit uunipellille. Hauduta 120-asteisessa uunissa noin neljä tuntia. Jäähdytä ja säilytä kylmässä. Onnistuneesti umpioitu tomaattikastike säilyy kylmässä jopa vuosia.