Kirjahyllyt kunniaan! Nämä 9 kuvaa kodeista näyttävät, että suuri kirjahylly on paitsi käytännöllinen, myös ilo katsella
Sisustus
Kirjahyllyt kunniaan! Nämä 9 kuvaa kodeista näyttävät, että suuri kirjahylly on paitsi käytännöllinen, myös ilo katsella
Kirjahyllytkö kadonneet kodeista? Höpsis! Kokosimme yhteen 9 hurmaavaa kuvaa tiloista, joiden sielu on suuri kirjahylly.
Julkaistu 9.9.2022
Meillä kotona

1. Millilleen mietitty kirjahylly yllättää 150-vuotiaassa hirsitalossa

Sveitsissä asuvan Annan ja hänen perheensä Suomen-tukikohta on Hämeessä sijaitsevassa hirsitalossa. Talon kirjastossa sijaitsevan kirjahyllyn onkin suunnitellut Annan arkkitehtimies Marc.

– Olemme halunneet tehdä selkeän eron uuden modernin ja vanhan patinan välillä. Kaikki pinnat ja paneelit on kuitenkin tehty tai käsitelty uusiksi. Näin talo saa elää ja hengittää vielä toisetkin 150 vuotta, Anna sanoo.

Suuren kirjahyllyn geometrinen ilme luo hauskan kontrastin hirsiseinää vasten tarkasteltuna. Alahyllyillä on tilaa viinipulloille.

2. Vanhanajan kirjastocharmia työhuoneessa

Hans ja Mia halusivat, että heidän rakentamansa talo näyttää satavuotiaalta. Käsistään kätevä pariskunta loihti hartiapankilla talon, joka todella saavutti tavoitteensa valmistuessaan 2009. Hans rakensi työhuoneeseensa kiinteät kirjahyllyt, jotka kehystävät ikkunaa ja työpöytää kotoisasti.

Kirjahyllyjen väliin sijoitetulla työpisteellä voi lepuuttaa silmiä katselemalla vehreitä näkymiä ikkunasta.

3. Kirjahyllyt rajaavat avoimen tilan

Henna ja Marttijaakko kohtasivat 1990-luvulla autiotalon, joka oli määrätty saneerattavaksi vuokrausta varten. Kohtaaminen oli rakkautta ensisilmäyksellä, ja talosta tuli koti vuosikymmeniksi eteenpäin.

– Koko talon sisäpuoli rakennettiin uudelleen ennen tänne muuttoamme. Huonejako on toiveidemme mukainen: kirjasto, olohuone ja keittiö ovat yhtä avointa tilaa, Henna kertoo.

Marttijaakon rakentamat kirjahyllyt ylettyvät lattiasta kattoon ja sulkevat pienen kirjastotilan lähes omaksi huoneekseen.

Korkeat kirjahyllyt tekevät kapeasta kirjastotilasta entistäkin mukavamman sopen lukemiseen uppoutumiselle.

4. Lisätilaa hyllylevyjä karsimalla

Kun Henri ja Mathilda muuttivat Kööpenhaminasta Helsinkiin, heidän uudessa kodissaan oli mittatilaustyönä 1970-luvulla tehty hylly. Kun osa hyllylevyistä poistettiin, ilmeestä tuli ilmavampi ja monikäyttöisempi – nyt olohuoneen päätyseinällä on tilaa esimerkiksi televisiolle ja huonekasveille.

Henri on maalannut hyllyn samalla sävyllä kuin seinät ja katon. Sävy on Farrow & Ballin Setting Plaster No.231.

5. Hyllyjen värillä on väliä

Vesan ja Urmaksen kirjaston tunnelma on kuin jazzloungessa. Suuren kirjahyllyn tumma sävy on rohkea, mutta onnistunut valinta – eikä se pariskuntaa haittaisikaan, jos valinta osuisi väärään.

– Olohuone ja ruokasali vaihtavat toisinaan paikkaa, samoin yläkerran makuuhuone ja kirjasto. Koti elää oman elämisen mukana. Jos jokin tapetti kyllästyttää, sen voi vaihtaa. Maku ja mieli saavat muuttua, Urmas tuumaa.

Kirjasto toimii myös vierashuoneena. Sängyllä olevat tyynyt ovat tuotu Palestiinasta, sänky on Ikeasta.

6. Kurkistus tarinoiden takaa

Marikan perheen kodin yläkerran kirjahyllyt ovat mittatilaustyönä rakennetut. Kiinnostava yksityiskohta piilee hyllyn takana, sillä siinä ei ole takaseinää, jolloin seinän kaunis tapetti pääsee pilkistämään kirjojen lomasta.

Tapetti on Pihlgren & Ritolan Metsätähti.

7. Tanskan ja Tukholman kautta Toriin

Mikon ja Lindan 1920-luvun talo on täynnä säntillisen aarteenmetsästyksen saaliita. Esimerkkinä siitä on muun muassa olohuoneen yhden seinän täyttävä hylly, jollaisen he näkivät ensimmäisen kerran Tukholmassa. Onni potkaisi jonkin ajan kuluttua Torissa, kun tanskalaisen Poul Cadoviuksen 1960-luvun kirjahylly tuli viimein vastaan.

Retrohylly istuu täydellisesti vanhan puutalon olohuoneeseen.

8. Kirjahylly kuin tilkkutyö

Tea ja Mikko ovat sommitelleet teokset seinähyllyistä kasattuun kokonaisuuteen melko sattumanvaraisesti. Iloisesti eriväriset ja -kokoiset kirjat muodostavat hauskan tilkkutyön seinälle, mikä sopii täydellisesti värikkään kodin henkeen. Tea välttääkin kodissaan hienostelua.

– Minusta kodissa pitää olla jotain noloa, perittyä, rosoista ja kulahtanutta, Tea kertoo.

Tummapohjainen kukkatapetti on Boråstapeterin Flora.

9. Boheemia maustetta maalaisromantiikkaan

Anun ja Janin talo Sipoon maaseudulla on koti heidän perheelleen ja taideprojekteilleen. Maalaisromanttiseen sisustukseen viehkeää boheemiutta tuo suuressa kirjahyllyssä toisiinsa nojailevat kirjat.

– Tunnelma on kuin Huvikummussa ja sopii meille, Anu kertoo.

Rönnin maatilalla sijaitseva koti on sisustettu vesivärimaisin sävyin.
3 kommenttia