”Kodissa pitää olla jotain noloa, perittyä, rosoista ja kulahtanutta” – Tean kodissa ei hienostella mutta väreillä leikitään senkin edestä!
Sisustus
”Kodissa pitää olla jotain noloa, perittyä, rosoista ja kulahtanutta” – Tean kodissa ei hienostella mutta väreillä leikitään senkin edestä!
Tean ja Mikon talo on rakennettu alun perin työläisten vuokra-asunnoksi 1940-luvun alussa. Värikäs ja kerroksellinen sisustus herätti vanhan rakennuksen uuteen loistoon. Vaikka kodissa on maalaistalon tunnelma, Turun kauppatorille on vain muutama kilometri.
Julkaistu 11.10.2019
Unelmien Talo&Koti

Vaikka Tea Sjöblom rakastaa Vitran kalusteita ja Poulsenin valaisimia, hänen pahin pelkonsa on, että koti alkaa näyttää blogikodilta. Huoli on turha, sillä Tea on onnistunut sisustamaan liki 80-vuotiaasta talosta ihastuttavan värien ja kuosien kudelman. Rakkauden vanhaan taloon jakaa Tean kanssa puoliso Mikko Suomi.

Sikarimummo kukkaseppeleineen fiilistelee ruokailuhuoneen seinällä. Bo Conceptin juliste on Vepsäläiseltä. Arkku on Mikon isoäidin äidin kapioarkku. Harmaat lattiat tasapainottavat ja rauhoittavat muuten värikästä sisustusta.
Suuri ruokapöytä on neliön mallinen kuten koko huonekin. Puunväriseksi jätetty katto ja Boråstapeterin voimakkaan värinen Flora-tapetti ovat hyvä pari. Tea rakastaa mustikansinisiä Louis Poulsenin PH 5 -kattovalaisimia.
Tea ja Mikko laittavat kirjat hyllyyn melko sattumanvaraisesti eivätkä suinkaan kansien värin perusteella. Romaanit ja tietokirjat muodostavat iloisenkirjavan tilkkutyön seinälle.

Mikä sai teidät hankkimaan juuri tämän talon?

Nelisen vuotta sitten asuimme ahtaasti kerrostalossa Aurajoen rannassa. Haaveilimme omasta talosta ja surffailimme Etuoven sivuilla. Kerran sitten kolahti! Aikailimme liiaksi, ja talo ehti mennä. Pettyneinä remppasimme kerrostalokotimme lattiasta kattoon ja vuokrasimme mökin. Pian unelmatalomme tuli uudelleen myyntiin, emmekä enää vitkutelleet. Kaupantekotilaisuudessa talon entinen omistaja sanoi, että hänen mielestään me olemme juuri oikeat omistajat tälle talolle. Se oli aika liikuttavaa. Rakastamme erityisesti sitä, että täällä on maalaistalon tunnelma, mutta kauppatorille on vain kolme kilometriä.

Pöytä on koottu Auran panimon vanhoista kaljalaatikoista ja sivustavedettävän sängyn somasti kulahtaneesta istuinkannesta. Ne ovat löytöjä sisustusliike Adalmiinan Helmestä. Kattovalaisin on Fritz Hansenin Orient P2. Oviaukko avautuu ruokailuhuoneeseen.
Tean matonkuteista tekemä pikkuryijy suorastaan pöyhkeilee liikennemerkin keltaisen Vitran Eames DAW -tuolin päällä. Boråstapeterin tumma Graceful Living -tapetti antaa hienon taustan. Suomen Kuvalehtien kannet talon rakennusvuosilta kertovat sota-ajan tarinaa.

Millainen historia paikalla on?

Talo on rakennettu sota-aikaan työläisten vuokrataloksi. Päärakennuksessa on ollut neljä asuntoa ja pihatalossa yksi. 1970-luvulla kiinteistö myytiin ja remontoitiin kahden sukupolven paritaloksi. Olemme vasta kolmannet omistajat, vaikka talossa on ehtinyt asua jo yli sata ihmistä.

Moni arastelee värikkäitä pintoja. Tean mielestä aivan turhaan!
Keittiö kodinkoneineen on Ikeasta. "Kioskiluukku" avautuu ruokailuhuoneeseen. Se houkuttelee tilaamaan annoksia kuin ravintolassa konsanaan. Tapetti on Sandbergin Linnea.
Tea on maalannut portaat harmaiksi ja suojannut askelmat iloisenkirjavalla räsymatolla. Se pysyy paikoillaan metalliputkilla, jotka on kiinnitetty pienillä rengasruuveilla.

Miten olette remontoineet taloa?

Hartaasti mutta kevyesti. Onneksi yhtään homeista lautaa ei ole tullut vastaan! Asuntonäytössä muut ostajaehdokkaat taivastelivat järjetöntä remonttitarvetta. Meille vinot seinät ja vanhat puulattiat ovat arvokkaita. Aloitimme työt purkamalla mielestämme väärät materiaalit. Esimerkiksi lattioissa oli viisi kerrosta muovimattoa. Hioimme, maalasimme ja tapetoimme pintoja ja uusimme kylppärin. Ehjiin pintoihin emme kajonneet. Säilytimme jopa kasaripaneelit, vaikka sormipaneeli sopisi tämänikäiseen taloon paremmin. Nyt on menossa julkisivun kunnostus.

Neulottu mehiläistarhaajan tilkkutäkki on yksi Tean työläimmistä käsityöprojekteista. Siihen kului rutkasti lankaa ja aikaa. Vaiva kuitenkin kannatti, sillä lopputuloksesta tuli ainutlaatuinen. Tyynyt ovat Tean virkkaamat.
Värikylläinen tilkkutäkki on kuin taideteos sängyllä.
Makuuhuoneessa on Boråstapeterin pirteä Jubileum Jordgubben -ruusutapetti. Vitran naulakossa roikkuu Tean tekemiä koruja. Pikkuaula on tapetoitu Vallilan Kullanmurulla.

Taidat rakastaa värejä. Kerro siitä!

Meillä on tosiaan reippaita värejä ja tummapohjaisia kukkatapetteja. Moni arastelee värikkäitä pintoja, koska luulee kyllästyvänsä niihin. Ihan turhaan. Eikö muka maalarinvalkoiseen tai harmaaseen väsy? Meilläkin lattiat ovat harmaat, jotta seinät saavat kukoistaa. Mikko on valinnut tapetit. Esikatselin hänelle pari kolme kuosia kuhunkin huoneeseen, ja hän teki ratkaisevan valinnan. Vinkiksi, että näin osallistamme miehen sisustamiseen.

Mikolla on alakerrassa oma musiikkinurkkaus. Koska sen täyttävät basso, rummut ja sähköpiano, hän ripusti kahdeksan kitaraansa yläkerran aulan seinälle. Siinä ne näyttävät aivan taideteokselta. Musisointiin yhtyvät usein Mikon poika Vertti ja Tean poika Emil, joka asuu jo omillaan.
Huippuvaloisa veranta sijaitsee talon toisessa kerroksessa. Tean sylissä nautiskelee yksi kahdeksasta kissasta, pitkäkarvainen kotikissa Bono. Hayn Hee-tuolien päälliset ovat Tean virkkaamat.
Verannalla on ihanasti kulunut vanha senkki, jonka päälle on koottu muistoja. Valokuva on otettu 1970-luvulla Nauvon kallioilla, ja siinä poseeraa Tea sisaruksineen. Senkki on Kakskerrasta Tean isän mummolasta.

Miten kuvailet sisustustyyliäsi?

Tykkään kerroksellisuudesta ja eri aikakausien sekoittelusta. Vältän hienostelua, sillä tämä on pula-ajan talo. Minusta kodissa pitää olla jotain noloa, perittyä, rosoista ja kulahtanutta. Talo on ollut helppo sisustaa, koska täällä on niin hyvä henki. Huoneet ovat ottaneet mielellään vastaan kaiken, mitä olemme kantaneet sisään.

Viherkasvit viihtyvät verannalla vuoden ympäri, sillä talvisin se pidetään huonetiloja hieman viileämpänä. Verannan läpi kuljetaan alakerran ulko-ovelle, joten tila on jatkuvassa käytössä.
Kukkakuoseilla tapetoituun taloon ei välttämättä kaivata sen enempää kukkasia, mutta välillä Tea innostuu täyttämään maljakot puutarhan antimilla. Turkoosit laatikot ovat Tean ja Mikon tekemät, ja niiden sisällä on kissojen hiekkalaatikot.
Tea virkkaa aina ja kaikkialla, ja hänen herkullisenvärisiä tuotoksiaan on joka puolella kotia. Käsityöt ovat hänelle meditaatiota. Ellen-tytär tuli moikkaamaan äitiään. Hänellä on sylissään yksi perheen kahdeksasta kissasta, Lennu.

Katso lisää kuvia Tean Instagram-sivuilta @eklektea.

7 kommenttia