Talo kuin tilkkutäkki! Rönnin tila on Anun ja Janin rakkaudella kunnostettu koti, jossa uusi kohtaa kekseliäästi vanhan
Sisustus
Talo kuin tilkkutäkki! Rönnin tila on Anun ja Janin rakkaudella kunnostettu koti, jossa uusi kohtaa kekseliäästi vanhan
Luontotila Rönni on sekä Anu ja Jani Pensolan perheen että taiteellisten projektien koti. Asuupa tilalla koko joukko eläimiäkin. Hiljalleen remontoidun talon tunnelma on kuin suoraan Huvikummusta: yhdistelmä kaikkea vanhaa ja pariskunnan käsissä uuden ilmeen saanutta.
Julkaistu 19.8.2021
Kotivinkki
Anu ja Jani Pensolan talo on valmistunut 1950-luvun alussa, ja siinä on asunut vain yksi perhe ennen heitä. Anu hankki talon vuonna 2013, ja Jani muutti sinne pian sen jälkeen. Viiden huoneen ja keittiön talossa on 135 neliötä.

Sipoon maaseudulla Paippisissa Luontotila Rönnin pihalla vaeltaa lauma lampaita omassa aitauksessaan. Kanat, kukko ja puput asuvat entisessä ateljeessa, ja possu tervehtii eläinten talon ovelta. Anu ja Jani Pensolan perheen taloa ympäröivät omenapuut ja pellot. Taiteilijapariskunta asuu ja osin työskentelee kotitilallaan.

Pariskunta uudisti keittiön jonkin aikaa sitten. Pinkopahvin alta löytynyt vaakalaudoitus maalattiin vihreäksi.
Vanha kaappi maalattiin, ja pintaan kiinnitettiin vanhan lintu­kirjan sivuja. Katso videolta, miten Anu uudisti kaapin.
Musta leikkuulauta on Janin puusepäntyötä ja Zenpuun prototyyppi. Musta pinta on tehty japanilaisella polttotekniikalla.
Jani on ammatiltaan hienopuuseppä. Hän teki kodin keittiöön upean täyspuisen ruokapöydän kartanon vanhoista katto­lankuista.
Maalasin ruokapöydän tuolit mustiksi ja eräänä aamuna lisäsin niihin kukkia.

Millainen on talonne historia?

Talo on osa Rönnebon kantatilaa, ja talo oli erityisen moderni sen rakentamisen aikaan 1940–1950-lukujen vaihteessa. Tänne tehtiin vesiklosetti ja öljylämmitys. Tila oli siihen aikaan suuri, ja eläimiä oli paljon. Talo oli lähes alkuperäisessä kunnossaan, kun ostin sen. Edellinen remontti oli tehty keittiössä vuonna 1969.

Astia­kaapissa on Anun ­sanoin vain eriparisia, erivärisiä ja vanhoja ­astioita.
Keittiön liesi ja laatat ovat alkuperäiset 1940-luvulta.

Anu, mihin ihastuit talossa, kun hankit sen?

Tämä on kolmas vanha talo, jossa asun. En osaa ajatellakaan muunlaista elämäntapaa. Janille muutto oli valtava muutos: suoraan Helsingin keskustasta maatilalle.

Tärkein kriteeri taloa ostaessa oli, ettei aiempien vuosikymmenien aikana ole tehty remontteja, joilla taloa olisi pilattu. Talossa oli alkuperäiset lattiat, ikkunat ja ovet. Saimme Janin kanssa kunnostaa taloa omannäköiseksemme. Monenlaista olin ehtinyt tehdä ennen kuin tapasimme ja muutimme yhteen Janin kanssa, mutta suurimmat remontit teimme yhdessä.

Olohuoneen tapetti on Pihlgren & Ritolan. ­Lähes kaikki kodin ­kalusteet ja tekstiilit on hankittu käytettyinä. Vanha sohvapöytäkin on Anun löytö kirpputorilta.
Eteisen lipaston päällä on puusepän ammatista muistuttavia vanhoja työvälineitä.
Anu tapetoi portaat värikkäiksi. Tapetteja oli jäänyt varastoon ­aiemmista projekteista. Ylhäällä asuvat Anun kaksi isompaa lasta. Maalaus on Anun tekemä.

Jani, millaista remonttia olette tehneet?

Remontoimme talon moderniksi kodiksi vanhoissa kuorissa. Uusimme keittiön, kylpyhuoneen, sähköt ja vesiputket. Säilytimme paljon alkuperäistä, kuten keittiön lieden, lattiat, seinien pinkopahvit sekä sisäkatot. Käytämme vain perinteisiä ja hengittäviä materiaaleja. Edessäkin häämöttää suuria remontteja, ja ­porakaivo on tehtävä.

Kaikki projektit liittyvät toisiinsa. Ensin ­puramme jotakin, rakennamme uutta ja sitten pohdimme jatkokäytön puretulle materiaalille.

Värimaailmamme on pastellinen ja utuinen, kuin vesiväreillä maalattu.
Anu, Jani ja nelivuotias Ilona jakavat toistaiseksi makuuhuoneen alakerrassa. Vuoteella on Anun aarre, suvussa pitkään ollut tilkku­täkki, joka on tehty vanhoista vaatteista leikatuista tilkuista.

Anu, rakastat vanhoja esineitä ja kalusteita. Sopiiko tyyli myös Janille?

Kirpputorit ovat intohimoni. Olemme samanhenkisiä Janin kanssa, ja kotimme on yhdistelmä kaikkea vanhaa ja käsissämme uuden ­ilmeen saanutta. Maalasin ruokapöydän vanhat tuolit mustiksi ja eräänä aamuna lisäsin ­niihin kukkia. Olen maalannut myös alakerran oviin maalauksia ja viimeistellyt rappuset tapetein. Tunnelma on kuin Huvikummussa ja sopii meille. Taulujani meillä on joka huoneessa.

Anu, millaisilla väreillä sisustatte?

Kotimme värimaailma on utuinen, pastellinen ja kuin vesivärein maalattu. Janin tyyli on terävämpi ja maskuliinisempi, minun rönsyilevämpi. Ideoimme yhdessä ja luomme kompromisseja tehden uutta.

Vaaleanpunainen kellarin ovi sai pintaansa Anun upean maalauksen. Kehyksinä toimivat kortit.
Myös mies- ja naisfiguurit ovat Anun taidetta.
Kylpyhuone remontoitiin yhdistämällä vessa ja pesuhuone. Seinät maalattiin mustaksi. Pariskunta tarvitsisi isomman kylpyhuoneen, sillä Janin mehiläispesien hunajalinko huolletaan täällä. Perhe tuottaa hunajaa omiin tarpeisiin.

Mitkä ovat parhaita onnistumisianne talon remontoinnissa?

Yksi parhaista yllätyksistä oli keittiön ruman ­levykaton alta löytynyt alkuperäinen puupaneeli­katto, josta olimme tosi iloisia. ­Mielestämme uuden ja vanhan yhdistäminen on onnistunut hyvin.

Otimme myös taloa ympäröiviä rakennuksia käyttöön. Traktoritallissa on remontti käynnissä, ja sinne tulee Janin puuverstas, jossa hän ­tekee puutaideteoksia ja huonekaluja. Vanha viljakuivuri on remontoitu Janin innovaation Pihka­salvan ja muiden voiteiden valmistamiseen.

Kanala oli alun perin Anun ateljee, mutta nyt se on eläinten käytössä. Anulla on työhuone Järvenpään taiteilijatalolla.

Anu ja Jani, mistä haaveilette?

Salainen haaveemme lienee vielä vanhempi hirsitalo, 1900-luvun alkuun sijoittuva rakennus, josta saisimme uuden remonttikohteen ja kodin.

Anun, Janin ja lasten lisäksi Rönnin tilalla asuu myös kissoja, koiria, minipossu, kaneja, kanoja, kukko ja lampaita. Anu värjää lampaiden villat luonnonväreillä ja neuloo langoista persoonallisia villapaitoja. Lupiini, koiranputki ja saniainen ovat Anun suosikkeja värjäyk­sessä.
Kommentoi »