Wishbone-tuolit 250 eurolla! Henri remontoi perheensä kodin ja täytti sen Tanskasta metsästämillään vintagelöydöillä
Sisustus
Wishbone-tuolit 250 eurolla! Henri remontoi perheensä kodin ja täytti sen Tanskasta metsästämillään vintagelöydöillä
Viisihenkisen perheen kerrostalokodissa on roosaksi maalattu katto ja viehättävästi kuluneita kalusteita, jotka kodin remontoinut muusikkoisä Henri on löytänyt tanskalaisesta vintagekaupasta.
Julkaistu 22.4.2022
Avotakka

Henri kiinnitti olohuoneen seinälle ensin Jukka Korpiheteen suunnitteleman pyöreän seinävalaisimen ja alkoi sitten pyöritellä mielessään, miten päin flyygeli pitäisi sijoittaa. Olohuoneen sohvaryhmää kohti vai ikkunaan päin?

– Nyt on mukava soittaa vehreän maiseman ääressä, muusikko Henri sanoo.

Muotoiluista kiinnostunut mies visioi jatkuvasti erilaisia sisustus­ideoita ja tarjoilee niitä puolisolleen Mathildalle.

– Olen käytännöllisempi sisustuksen suhteen kuin Henri. Mietin tarkkaan, mitkä ideat toimivat lapsiperheen arjessa, Mathilda kertoo.

Henri soittaa isänsä vanhaa flyygeliä, joka tuotiin Koreasta Suomeen 1980-luvulla. Jukka Korpiheteen suunnitteleman valaisimen lasikuvun heijastuksista näkee, mitä olohuoneessa tapahtuu.
Rafaelilla ja Fridalla on oma leikkihuone, mutta lelut päätyvät jutunteko­hetkellä vielä Fidel-vauvaa odottaneen Mathildan mukaan aina olohuoneen paimentolaismatolle.

Henrin sekä vastuullisuus- ja markkinointiasiantuntijana työskentelevän Mathildan lisäksi kodissa asuvat perheen lapset Frida, 6, Rafael, 2, ja kahden kuukauden ikäinen Fidel-vauva.

1950-luvun lopun lähes alkuperäisessä asussa ollut huoneisto on aitoja materiaaleja ja erillistä keittiötä arvostavalle pariskunnalle todellinen helmi. Siellä on asunut vain yksi perhe ennen Mathildan ja Henrin muuttoa pari vuotta sitten. Hän remontoi 116 neliön kodin itse ystävänsä avustuksella.

– Oli mukava fiksata kotia, jonka pinnoissa ei ole liikaa kerrostumia, Henri toteaa.

Viherkeidas kukoistaa olohuonessa. Korkea kultapalmu ja banaanipuut antavat näkösuojaa. Henri joutui hiomaan alkuperäisen tammiparketin neljä kertaa ja silti siihen jäi kellertävyyttä. Conwoyn lipeäkäsittelyllä siitä kuitenkin saatiin poistettua kaikki vanhat värikertymät. Se oli tärkeä operaatio, sillä puuterisella roosan sävyllä maalattu katto ja seinät heijastavat lattiaan hieman punaista. Lattia- ja pöytävalaisin ovat Jukka Korpiheteen suunnittelemat.
Edelliset asukkaat jättivät olohuoneen päätyseinään mittatilaustyönä valmistetun 70-luvun kirjahyllyn, jonka Henri maalasi samalla Farrow & Ballin Setting Plaster No.231 -sävyllä kuin seinät ja katon. Hyllykkö on jäsennelty ilmavasti hyllyjä karsimalla. Kirjojen lomaan sijoitetut kasvit saavat luonnonvaloa kahdesta suunnasta. Vinyylilevykokoelma on Henrin isän perintöä. Beni ouarain -matto on Foreign Objectsista.
Henriä inspiroivat kalusteiden kulumat ja kolhut.
Maaliroiskeilla kuorrutettu Artekin palli on Billnäsin antiikkimarkkinoilta, sivupöytä vintageliikkeestä. Banaaninlehdistä solmittua tanskalaista seinävaatetta valaisee Jukka Korpiheteen valaisin.

Henriä inspiroivat kalusteiden kulumat ja kolhut. Käytettyjä Artekin kalusteita on paljon myynnissä, mutta todella patioituneita yksilöitä on Henrin mukaan vaikea löytää.

Kun Mathilda työskenteli neljä vuotta sitten YK:ssa Kööpenhaminassa, Henri oli koti-isänä. Hän alkoi tutkia paikallista Dba-verkkokauppaa, joka myy tanskalaisia designkalusteita, ja maksoi halutuista Wishbone-tuoleista vain 250 euroa kappaleelta. Niiden hinta käytettynä pyörii Suomessa noin 500 eurossa kappaleelta.

Hän hankki Dba:sta myös muita tanskalaisia design-klassikoita, kuten Louis Poulsenin VL45 Radiohus -valaisimen.

Klassikkoajatusta on myös eteisessä, johon Henri sai idean vieraillessaan Alvar Aallon suunnittelemassa Villa Maireassa.

– Sisääntulossa näkee yhdellä silmäyksellä terrakotta-aulan ja olohuoneen tammiparketin. Tämä on köyhän miehen Villa Mairea.

Ligne Rosetin rento Togo-sohva ja -nojatuolit kestävät lasten leikit, ja kestävät alcantarapäälliset ovat vesipestävät. Dba-verkkokaupasta hankittu Louis Poulsenin VL45 Radiohus -riippuvalaisin antaa pehmeää valoa.
Eteisen vaatesäilytys on oven vasemmalla puolella käytävätilassa. PH-Hat-seinävalaisin on Poul Henningsenin. Rottinkipenkki on Ikeasta.
Jatkettavan puupöydän yllä on VL45 Radiohus -valaisin. Pöytä ja Roots Livingin matto ovat Torista, Wishbone-tuolit Dba-verkkokaupasta. Juliste on matkamuisto Kaliforniasta.
Ryijy on Aappo Härkösen Satumetsä.
Kotimainen 16juin valmisti terrazzomaiset tasot betonista, johon on lisätty Iittalasta saatua vaaleanpunaista lasimurskaa. Alakaapistot piti uusia, sillä 50-luvun työtaso oli liian matala. Uudet kaapistot ovat Keittiökalustetukusta, ja puuseppä on tehnyt niihin puiset vetimet. Vaaleat saumaukset ruuduttavat Pukkilan Natura-laatoista tehtyä lattiaa.
Alkuperäisissä yläkaapeissa on puurungot, joiden uriin Henri kiinnitti mdf-levystä leikatut sivusuuntaan liukuvat ovet. Ovien reunoissa on puulistasta tehdyt vetimet.
Mathildan ja Henrin mielestä erillisessä keittiössä on parasta, että siellä voi muita häirisemättä huudattaa blenderiä ja käryttää ruokaa.
Vanhempien makuuhuoneen kesäistä tunnelmaa ylläpitää tupaantuliaislahjaksi saatu Jussi Puikkosen valokuvateos Yyteristä. Olohuoneen ja lasten leikkihuoneen väliseen makuutilaan mahtuu vain parivuode. Yöpöytinä ovat Artekin vanhat 66-tuolit ja lukuvaloina mesiinkiset vintagevalaisimet. Sängyssä loikoillessaan Mathilda ja Henri näkevät korttelipihalla kasvavien lehtipuiden ja mäntyjen latvat. Seinän väriksi valikoitui Farrow & Ballin lämmin harmaa Skimming Stone No. 241.
Frida on innostunut valokuvaamisesta ja piirtämisestä. Edellisten asukkaiden kirjoituspöydän ääressä on paikka myös pikkuveli Rafaelille. Huone on lasten puuhamaa, ja sängyt ovat eri huoneessa. Henri osti kolmesta osasta koostuvan maailmankartan Sydneystä ja pisti sen kehyksiin. Keinuhevonen, Juho Jussila. Berberimatto on Tunisiasta.
Käytössä kulunut nahkainen Tripolina-lepakkotuoli on Dba-verkkokaupasta.
Kylpyhuonetta laajennettiin remontissa eteistilaan. Leveä laatikosto ja pyykkikone on kätevästi sijoitettu 16Juinissa teetetyn betonitason alle. Tiilenmalliset pystyyn ladotut kaakelit ja kuusikulmaisilla laatoilla pinnoitettu lattia tekevät tilasta eloisan. Hammasharjat ovat ikonisessa Uten.Silo-lokerikossa. Peili on House Doctorin, seinävalaisimet ovat Zangrasta.
Kerrostaloasunto Munkkivuoressa Helsingissä on rakennettu 1957. Neliöitä on 116.
Kommentoi »