Purkutalosta elämänmakuiseksi kodiksi! Yli satavuotias vaaleanpunainen puuhuvila hurmasi Hennan ja Marttijaakon jo ensikohtaamisella
Sisustus
Purkutalosta elämänmakuiseksi kodiksi! Yli satavuotias vaaleanpunainen puuhuvila hurmasi Hennan ja Marttijaakon jo ensikohtaamisella
Hennan ja Marttijaakon ensikohtaaminen purkukuntoon ränsistyneen talon kanssa oli heti rakkautta. Vaaleanpunaisen puuhuvilan matka yli satavuotiaasta purkutalosta Mikkilöiden rakkaaksi kodiksi on kuin sadusta.
Julkaistu 20.5.2021
Kotivinkki

Hennan ja Marttijaakon ensikohtaaminen rujon autiotalon kanssa oli rakkautta ensisilmäyksellä. Tunnetta on riittänyt jo 25 vuotta, jonka aikana perhe on kasvanut ja talokin muokkaantunut. Vanhan talon tunnelmaa on vaalittu persoonallisella sisustuksella ja rennolla asenteella.

Littoisissa sijaitsevassa 1900-luvun alussa rakennetussa puutalossa asuvat Sooloiluja-sivuston perustaja Henna ja merikapteeni Marttijaakko Mikkilä.

Aamukahvit pariskunta nauttii puutarhassa, jonka nurmikko on tarkoituksella leikkaamatta. Näin se tarjoaa pörriäisille paremmat oltavat.

Henna, miten tämä idylli löytyi kodiksenne?

Nuorena parina 1990-luvulla asuimme tylsässä työsuhdekerrostalossa ja toiveenamme oli löytää kodiksi jotain erikoisempaa. Sattumalta saimme kuulla purkukuntoisesta autiotalosta, joka oli tarkoitus saneerata vuokrattavaksi. Omistaja varoitti meitä menemästä paikan päälle, koska talo oli niin surkeassa kunnossa. Me tietysti lähdimme siltä istumalta. Ovi oli auki, menimme sisään ja katselimme talon surullista tilaa seinille piirrettyine rivoine kuvineen ja rakastuimme paikkaan saman tein.

Meille koti rakentuu enemmän tunnelmasta kuin materiasta.

Taloon piti alun perin tulla kaksi asuntoa, mutta mietimme voisiko toinen olla isompi, jotta saisimme hieman enemmän tilaa. Lopulta omistaja sanoi, että no piirtäkää millainen sen pitäisi olla. Teimme työtä käskettyä ja jossain vaiheessa aloimme laskea, olisiko meidän taloudellisesti mahdollista vuokrata koko talo. Omistajat puolestaan tarkistivat, olisiko se heille järkevää ja saisivatko he mahdollisesti siihen myöhemmin asukkaita. Vuokrallahan ei välttämättä asuta kovin pitkään. Hyvin kävi, ja nyt olemme viihtyneet täällä jo 25 vuotta.

Ruutulasinen ulko-ovi yläikkunoineen tuo valoa sisääntuloon. Vanha kaappi on maalattu valkoiseksi kalkkimaalilla ja toimii liinavaatekaappina.
Kaakeliuunin kaverina on talonpoikaisrenginkaappi. Puiset kenkämuotit Henna löysi sisustuskaupasta Tukholman Midsommarkransenista. Juliste on muisto matkoilta.

Syvä ikkunalauta on hyvä paikka kauniille asetelmille. Persoonalliset esineet sopivat uniikin talon tunnelmaan. Henna on tehnyt sisustuslöytöjä Tallinnan kirpputoreilta ja antiikkiliikkeistä. Siellä sijaitsee myös perheen kakkoskoti.

Mitä tarinoita taloon ja sen huoneisiin liittyy?

Vuosien saatossa talo on ehtinyt nähdä paljon. Se on aikoinaan ollut tallitölli eli ajureitten kortteeri, ja viereinen tiilirakennus toimi kärryja vaunuvarastona. Myöhemmin täällä toimi terveydenhoitajan vastaanotto ja neuvola.

Koko talon sisäpuoli rakennettiin uudelleen ennen tänne muuttoamme. Huonejako on toiveidemme mukainen: kirjasto, olohuone ja keittiö ovat yhtä avointa tilaa. Olisimme varmasti saaneet aikoinaan vaikuttaa enemmänkin talon materiaalivalintoihin, mutta meille niillä ei ole niin merkitystä. Ihailemme kyllä suuresti ihmisiä, jotka suunnittelevat ja jaksavat ottaa selvää asioista ja yksityiskohdista. Meille koti rakentuu enemmän tunnelmasta kuin materiasta.

Avara keittiö on yhtä suurta tilaa olohuoneen kanssa. Se on pysynyt lähes samanlaisena jo 25 vuotta, vain kaapistojen ovet on kertaalleen vaihdettu. Henna rakastaa purkkeja ja purnukoita. Esineillä ei tarvitse olla funktiota, kauneus riittää.
Hennan ja Marttijaakon koti on viehättävä sekoitus ajan saatossa kauniisti patinoituneita pintoja ja kiehtovia esineitä. Kuutti Lavosen työ on päässyt olohuoneen paraatipaikalle.
Rennosti asetellut luonnonkukat ovat omasta pihasta. Luonnonkukat kannattaa poimia joko aamulla tai illalla. Kukkien nestejännitys on silloin korkeimmillaan, eivätkä ne nuupahda niin helposti.
Perheessä luetaan paljon. Kirjamäärän kasvaessa Marttijaakko nikkaroi hyllyt mittojen mukaan, lattiasta kattoon. Kirjaston muhkea lukutuoli on isännän rentoutumispaikka.

Miten kotinne on toiminut kaikki nämä vuodet ja eri elämänvaiheet?

Huonosti! Meillä on esimerkiksi yksi wc, ja sekin tosi pieni. Huoneita ei myöskään ole ollut yhtä paljon kuin ihmisiä. Emme halunneet luopua ihanasta kirjastostamme, kun nyt jo omillaan asuvat kaksoset syntyivät. He saivat omat huoneet vasta rippikouluiässä, kun isompi makuuhuone jaettiin väliseinällä.

Tällainen asuminen vaatii kyllä tietynlaista luonnetta ja elämänasennetta, boheemiuttakin.

Lapset ovat olleet aina tosi läheisiä, ja olemme viettäneet perheenä paljon aikaa yhdessä. Esimerkiksi läksyt he tekivät keittiönpöydän ääressä. Lapsilla ei ollut edes kirjoituspöytiä huoneessaan. Legorakennelmat ja muut leikit saivat levittäytyä pitkin keittiötä ja olohuonetta, eikä niitä tarvinnut illalla korjata pois.

Perheyhteyden kannalta tämä on ollut ihana ratkaisu. Meillä ei ole koskaan huudettu tai kiukuteltu vessajonossa, vaan lähinnä koputettu oveen. Varmasti se on kasvattanut meitä kaikkia ihmisinä. Tällainen asuminen vaatii kyllä tietynlaista luonnetta ja elämänasennetta, boheemiuttakin.

Rauhallinen tunnelma jatkuu makuuhuoneessa.
Toinen talon makuuhuoneista jaettiin aikoinaan ikkunaseinällä omiksi huoneiksi perheen kaksosille. Nykyään tila on työpiste.
Makuuhuoneen lukunurkkaus syntyi vanhasta rottinkituolista ja hyllyköstä, joka on vanhantavarankaupasta Tallinnasta.
Somasti kallellaan olevat pikkukulhot ovat Saarenmaalta Virosta. Ne ovat Hennan ylioppilaslahjaksi saaman hyllykön päällä.

Onko tämä teidän loppuelämänne koti, vaikka lapset ovat jo muuttaneet pois?

Emme koskaan suunnittele elämää kovin pitkälle, mutta jos vuokraisännät antavat meidän tässä asua, niin mehän asumme. He ovat olleet aivan ihania kaikki nämä vuodet, emmekä lähde, ellei meidän tarvitse. Meille ei ole niinkään merkitystä sillä, omistammeko kotimme vai olemmeko vuokralla, emme vain yksinkertaisesti keksi ihanampaa tapaa asua.

2 kommenttia