Tapettiherkkuja joka nurkan takana! 1930-luvun puutalo on kotoisa sekoitus eri tyylejä – ”Vain minimalistia minusta ei saa”
Sisustus
Tapettiherkkuja joka nurkan takana! 1930-luvun puutalo on kotoisa sekoitus eri tyylejä – ”Vain minimalistia minusta ei saa”
Pääskysiä, kiuruja, metsätähtiä ja runollinen ruusutarha. Helsinkiläisen Marika Laamasen perheen vanhan puutalon seinät ovat täynnä tarinoita – ja kauniita tapetteja. Sisustuksen avainsanoja ovat kierrätys, vintage ja värikkyys.
10.10.2019
 |
Kotivinkki

Kun vuonna 1939 rakennettu puutalo tuli myyntiin helsinkiläisellä pientaloalueella, Marika Laamanen tiesi heti, että siitä tulisi heidän uusi kotinsa. Perhe tarvitsi lisää tilaa, ja sitä nelikerroksisessa ja 140-neliöisessä talossa oli. Sitä paitsi se muistutti Marikan lapsuudenkotia.

Marika tuunasi tuolit kiinnostavammiksi maalaamalla jalkojen alaosat tummalla värillä. Upea tammipöytä on kirpputorilöytö ja tapetti ruotsalaisen Lim & Handtryckin Gudmundstjärn. Keittiön täyspuiset kaapistot rakensi virolainen puuseppä Madis Aun.
Jari bongasi pöytäryhmän kierrätyskeskuksesta. Jykevä kalusto oli alun perin petsattu tummanruskeaksi. Tuoleista irrotettiin reunimmaiset pinnat, jotta ne saatiin näyttämään vanhahtavilta. Kristallikruunu on löytö Tattarisuon Antiikista.

Talossa piti tehdä iso remontti. Eikö sinua pelottanut?

Ei. Talo oli kuitenkin asuttavassa kunnossa. Sisätilat oli remontoitu 1970–80-lukujen taitteessa: seinät oli levytetty ja katot paneloitu. Puutarha oli täysin villiintynyt. Juhannusruusut ja vuorenkilpi olivat levinneet kaikkialle. Tunsin kuitenkin heti oloni kotoisaksi, sillä leveä portaikko, valoisuus ja vanhan talon tunnelma muistuttivat lapsuudenkotiani Torniossa.

Muutimme taloon, kun lattiat oli maalattu mutta kaikki muu vielä kesken. Aika on jo kullannut muistot, mutta monen kuukauden mittainen keittiöremontti ja evakkoaika kellarissa tuntuivat todella pitkältä.

Yläkerran kirjahyllyt on rakentanut helsinkiläinen puuseppä mittojen mukaan. Hyllyt ovat takaa auki, joten kirjojen välistä pilkistää kaunis tapetti. Marikan ja Jarin makuuhuone on kirjastonurkkauksen takana.
Ompelukone on Marikalla ahkerassa käytössä. Pihlgren & Ritolan Metsätähti-tapetti on Tapettitalosta, ja hauskan, höyhenin koristellun valaisimen Marika löysi Tornion Tositori-kirpputorilta.
Yläkerran parvekkeen upottavaan rottinkisohvaan mahtuu koko perhe. Marika verhoili sohvan rehevällä, Jotexin alelaarista löytyneellä kankaalla.

Nyt olette asuneet kodissanne kymmenen vuotta. Miten sisustus on muuttunut?

Sisustuksen ydin ei ole paljoa muuttunut. Sen punainen lanka on yhdistää kierrätettyjä tavaroita, vintagea ja värikkyyttä. Kokonaisuus pysyy raikkaana, kun sekaan ripottelee moderneja yksityiskohtia. Seuraan intohimoisesti sisustustrendejä, mutta ostan uutta vain harvakseltaan. Viimeksi taisin hankkia tyynyn, joka sopii tyyliimme.

Huonekalut ovat pysyneet melko samoina. Olohuoneen pöytä on vaihtunut, kun entinen pöytä siirtyi muihin tehtäviin samassa talossa. Kierrätän huonekaluja myös talon sisällä.

Teillä on lämmin ja kotoisa tunnelma. Miten sen oikein teet?

Sekoittelen surutta tyylejä, jos ne mielestäni sopivat tänne. Tyylini on klassinen, boheemi, värikäs, runsas ja persoonallinen. Vain minimalistia minusta ei saa.

Vasta kun asuu talossa jonkin aikaa, huomaa, millaista remonttia se kaipaa.
Olohuoneen näyttävä taulu on tilaustyö taiteilija Pilvi Hyväriltä. Herkkä Ruusutarha-­tapetti on Tapettitalosta. Ikean Ektorp­-sohva on somistettu väreihin sopivilla koristetyynyillä. Lasipöydät ovat bongaus Tori.fistä. Antiikkimatto on Carpetvista.comista.
Trendikäs vihreä tuo syvyyttä olohuoneen vaaleille sävyille. Nojatuoli on Ikean Jennylund. Päällinen on värjätty Dylonilla vihreäksi.
Eteisen lipaston päällä on paikka asetelmille. Kotoisa tunnelma syntyy vanhojen tavaroiden kokoelmista. Eteisen tapetti on Tapettitalosta, Pihlgren & Ritolan Ilo.

Olet tehnyt todella hyviä löytöjä. Paljasta salaisuutesi!

Arvostan käsityötä ja aitoja materiaaleja, kuten puuta ja pellavaa. Panostan niihin. Kierrätettyä vintagea löytää edullisesti, jos tykkää metsästämisestä. En hanki oikeastaan koskaan mitään kallista ja harvoin ostan uutta.

Teillä on paljon näyttäviä tapetteja. Miten valitsit ne?

Pidimme näytepaloja seinällä viikkokausia, kunnes valinta oli varma. Sinänsä se ei ollut vaikeaa. Olen aika rohkea valinnoissani.

Marikan ja Jarin makuuhuoneessa on vahvat, levolliset värit. Tapetti on Birger Kaipiaisen Kiurujen yö. Se on saatavilla useissa eri väreissä.
Marika yhdistelee kotinsa sisustuksessa surutta erilaisia tyylejä.
Poikien huone sijaitsee kakkoskerroksessa. Vielä toistaiseksi pojat jakavat yhteisen huoneen. Liila nojatuoli oli talossa, kun Laamaset ostivat sen.

Mikä kodissanne ilahduttaa sinua erityisesti?

Tykkään kaikista tekemistämme sisustusratkaisuista edelleen, eli mikään ei niin sanotusti töki. Vaikka keittiöremontti kesti monta kuukautta mittavirheiden takia, lopputulos on minusta ihana. Olohuone ja sali, jota käytämme ruokailutilana, ovat viihtyisiä sekä kesäasussaan että jouluun koristeltuina. Enkä kyllä koskaan kyllästy ihailemaan kauniita tapettejamme. Toisaalta sisustushaaveilen koko ajan.

Uusin projektini on kesähuone. Hankin sinne äskettäin uudet kaislamatot ja suunnittelen sen maalausta. Onneksi huvimaja on keskeneräisenäkin tunnelmaltaan lämmin ja viehättävä, joten en ole kiirehtinyt sen maalaamista.

Alakerran vessan remontoi tuttu rakennusmies Priit Bauman. Huikea lintutapetti on John Derianin Designers Guildille suunnittelema Chimney Swallows. Vaikka tapetti oli arvokas, pieneen tilaan sitä raaski käyttää.
Yläkerran kylpyhuone remontoitiin viitisen vuotta sitten. Mustat zellige-laatat Marika löysi Zoco Homesta, hana on Tapwellin. Hylly on Elloksen valikoimista.

Työskentelet sosiaalialalla, mutta innostuit sisustamisesta niin, että kouluttauduit alalle. Millaisia sisustustöitä olet tehnyt?

Opiskelin Tampereen ammattikorkeakoulussa sisustusassistentin tutkinnon. Olen tehnyt sivutoimisesti kalustamissuunnitelmia, putkiremontin yhteydessä uusittuja keittiöitä ja kylpyhuoneita. Isoin projektini on ollut kokonaisen omakotitalon päivittäminen 1990-luvulta nykypäivään. Suunnittelin koko remontin ja sisustuksen.

Mikä on paras sisustusneuvosi vanhaan taloon muuttavalle?

Kunnioita talon henkeä, mutta puhalla sinne myös omaa henkeäsi. Ja asu talossa jonkin aikaa ennen remontointia, jotta huomaat, mitä talo tarvitsee.

Reilulla 650 neliön tontilla on nurmikentän ja istutusten lisäksi vastikään rakennettu kesähuone. Kahteen tasoon pengerretyssä pihassa on tilaa leikkiä ja nautiskella.

Katso lisää kuvia Marikan Instagram-tililtä @disegno13.

Kommentoi »