
1. Tölkkikala ui koti- ja ravintolakeittiöihin
Luonnonkalasäilykkeiden suosio on jo nyt kasvussa, sillä moni on kaivannut eettisempää vaihtoehtoa tölkkitonnikalalle. Lisäksi kalasäilykkeet ovat luonteva osa niin sanottua kotivaraa, jonka ylläpito on ollut epävakaina aikoina taas ajankohtaista. Laadukkaat kalasäilykkeet ovat olleet salonkikelpoista tarjottavaa myös ravintoloissa, ja pikkukaloja purkista on tarjonnut muun muassa trendikäs helsinkiläinen Luovuus kukkii kaaoksesta -ravintola.
2. Arkiruokaa nopeasti ja vieläkin nopeammin
K-Ryhmän Ruokailmiöt 2023 -tutkimuksen mukaan suomalaisista 56 prosenttia suosii arkena ruokia, jotka ovat valmiita alle 15 minuutissa. Nuudelit, perunagnocchit ja pastat ovat kiireisen arjen ketterimpiä aterioita. Kurkkaa täältä 9 arkiruokareseptiä, jotka toimivat silloin, kun aikaa on vain vartti.
3. Ja välillä sitten hitaammin!
Nuudeleista on tullut jo perusruokaa, ne nousevat arjen yläpuolelle itse tehtyinä. Tarvitset vain vehnäjauhoja, suolaa, vettä ja viitseliäisyyttä. Vaivannäkö palkitsee, sillä tuoreet nuudelit ovat silkinpehmeitä mutta purutuntumaltaan pontevia. Mallia käsintehtyihin nuudeleihin voi hakea ravintolasta ennen kotikokeilua. Hyviä valintoja ovat esimerkiksi Big Bowl Helsingissä, Noodle Master Espoossa ja Helsingissä sekä Golden Flower Oulussa.
4. Kohoavat hinnat inspiroivat yllättäviin kokkaustapoihin
Ruoan ja energian hinnannousu inspiroi kotikokkaajia kekseliäisiin ratkaisuihin. Vähän sähköä kuluttavien airfryerien lisäksi suomalaiset ovat alkaneet katsella sillä silmällä kotiensa nurkassa nököttäviä pönttöuuneja ja muita tulisijoja.
Ilomantsilainen Alpo Hassinen valmisti ”laiskan äijän rosvopaistin”, jossa lihat kääritään leivinpaperiin ja folioon ja pannaan sitten pataan, jonka pohjalla on kerros hiekkaa. Pata täytetään hiekalla ja sen alle sytytetään nuotio, jolloin liha kypsyy kuin rosvopaistikuopassa. Kypsymistä on hyvä seurata lämpömittarilla.
– Näin Koitereen rannalla, miten mökkinaapurit tekivät tätä, joten päätin kokeilla omallakin kesämökillä, Alpo kertoo.
Hän julkaisi paistinvalmistuksesta kuvia Facebookin Äijäruoka on hyvää (sopii myös naisille) -ryhmässä, jossa menetelmästä innostuttiin kovasti. Laiskan äijän versio valmistuu muutamassa tunnissa, joten polttopuita palaa huomattavasti tavallista vähemmän. Tässä rosvopaistissa välttää myös kuopan kaivamisen, kunhan saatavilla on hiekkaa padan täytteeksi.
45 % sanoo, että sähkön hinta on vaikuttanut ruoanlaittotottumuksiin. ”Itsellä on pörssisähkö, niin pitää miettiä, milloin 6 tunnin pastakastikkeen voi tehdä.”
Lähde: Miten säästät ruoan kustannuksissa -kysely, Meillä kotona 10/2022
5. Rakkaat retroreseptit tarjoavat lohtua
Epävakaassa maailmassa turvaa haetaan tutuista ruoista. Uusnostalgia kiinnostaa myös maailmalla, jossa siitä puhutaan ”newstalgiana”. Se tarkoittaa perinteisiä ruokia nykyaikaisista aineksista valmistettuna. Tee makaronilaatikko linssipastasta ja leivo mokkapalat vegaanisina. Nam!
6. Kaupan paistopiste ei ole mikään b-vaihtoehto
Kauppojen paistopistevalikoimat ovat kohentuneet viime vuosina, ja sama trendi jatkunee myös 2023. Paistopisteisiin kaivataan nyt ekologisesti tuotettuja ja pikkaisen terveellisempiä herkkuja. Tärkeää on tosin myös näyttävyys ja hauskuus. Kenties paistopisteen pulla kelpaa pian Instagramiin asti!
7. Pyykkipäivä drinkkibaarissa – vuonna 2023 sekin on mahdollista
Entistä useampi baari ja ravintola tarjoaa muitakin palveluita ruoan ja juoman lisäksi. Helsingissä Bud ja Harju 8 myyvät juomien lisäksi kukkia, Rolling Cheesessä voi siemaista lasillisen viiniä juusto-ostosten yhteydessä, ja Bob’s Laundryssa saa pestyä pyykkivuoren samalla drinkkiä maistellen.
8. Vuoden ykköshörppy on holiton juoma Meksikosta
Alkoholiton Michelagua on vuoden juomaykkönen. Perinteinen Michelada sekoitetaan lageroluesta, limestä ja mausteista, kuten suolasta, chilistä ja maustekastikkeista, mutta Michelaguassa olut korvataan agua frescalla, joka on surautettu vedestä, hedelmistä ja sokerista. Suosituimmat maut ovat mango, ananas, kurkku ja pinaatti. Nappaa täältä Michelaguan resepti!
9. Nyt ruoka grillataan itse ravintolassakin – ja se on kivaa!
Elämykselliset ravintolakokemukset ja yhdessä syöminen pitävät pintansa, mikä näkyy korealaisten grilliravintoloiden suosiona. Helsingin uusia tulokkaita ovat muun muassa Moloko, Nabi, East Market ja Oppa. Niissä jujuna on pöytägrilli, jossa asiakkaat grillaavat ruokansa itse. Trendi lupaa hyvää myös hotpoteille, fonduelle ja racletelle.
Valmiina tuliseen illanviettoon? Sichuanilainen hot pot on kiinalainen versio fonduesta – nappaa täältä resepti
Lähteet: K-ryhmän Ruokailmiöt 2023 -tutkimus, Sentientflavorsandextracts.com, Yelp.com, AMD.com, Sugar Helsingin trendikooste, Chocolateacademy.com
Jutun kuvat: Aleksi Koskinen, Alpo Hassinen, Kim Öhman, ravintolat, iStock ja A-lehtien kuva-arkisto