Nyt kohistaan tölkkikalasta ja itse tehdyistä nuudeleista! 9 kiinnostavinta ruokatrendiä vuonna 2023
Ruoka
Nyt kohistaan tölkkikalasta ja itse tehdyistä nuudeleista! 9 kiinnostavinta ruokatrendiä vuonna 2023
Retroruoka, vartissa valmista -filosofia ja likapyykin roudaaminen drinkkibaariin nousivat esille, kun Maku-lehti poimi ruokatrendit vuodelle 2023. Nappaa tästä parhaat ideat arkeasi piristämään ja viikonloppuasi maustamaan!

1. Tölkkikala ui koti- ja ravintolakeittiöihin

Luonnonkalasäilykkeiden suosio on jo nyt kasvussa, sillä moni on kaivannut eettisempää vaihtoehtoa tölkkitonnikalalle. Lisäksi kalasäilykkeet ovat luonteva osa niin sanottua kotivaraa, jonka ylläpito on ollut epävakaina aikoina taas ajankohtaista. Laadukkaat kalasäilykkeet ovat olleet salonkikelpoista tarjottavaa myös ravintoloissa, ja pikkukaloja purkista on tarjonnut muun muassa trendikäs helsinkiläinen Luovuus kukkii kaaoksesta -ravintola.

Luovuus kukkii kaaoksesta -ravintolassa kala kannetaan purkissa pöytään.

2. Arkiruokaa nopeasti ja vieläkin nopeammin

K-Ryhmän Ruokailmiöt 2023 -tutkimuksen mukaan suomalaisista 56 prosenttia suosii arkena ruokia, jotka ovat valmiita alle 15 minuutissa. Nuudelit, perunagnocchit ja pastat ovat kiireisen arjen ketterimpiä aterioita. Kurkkaa täältä 9 arkiruokareseptiä, jotka toimivat silloin, kun aikaa on vain vartti.

Ruokavaikuttajapari Imanin ja Leenan yksi arkibravuureista ovat nopeat ja herkulliset salvia-sienignocchit, kurkkaa täältä resepti.

3. Ja välillä sitten hitaammin!

Nuudeleista on tullut jo perusruokaa, ne nousevat arjen yläpuolelle itse tehtyinä. Tarvitset vain vehnäjauhoja, suolaa, vettä ja viitseliäisyyttä. Vaivannäkö palkitsee, sillä tuoreet nuudelit ovat silkinpehmeitä mutta purutuntumaltaan pontevia. Mallia käsintehtyihin nuudeleihin voi hakea ravintolasta ennen kotikokeilua. Hyviä valintoja ovat esimerkiksi Big Bowl Helsingissä, Noodle Master Espoossa ja Helsingissä sekä Golden Flower Oulussa.

Nostalgian vanavedessä tulee ”newstalgia”. Se tarkoittaa perinteisiä ruokia nykyaikaisista aineksista valmistettuna.

4. Kohoavat hinnat inspiroivat yllättäviin kokkaustapoihin

Ruoan ja energian hinnannousu inspiroi kotikokkaajia kekseliäisiin ratkaisuihin. Vähän sähköä kuluttavien airfryerien lisäksi suomalaiset ovat alkaneet katsella sillä silmällä kotiensa nurkassa nököttäviä pönttöuuneja ja muita tulisijoja.

Ilomantsilainen Alpo Hassinen valmisti ”laiskan äijän rosvopaistin”, jossa lihat kääritään leivinpaperiin ja folioon ja pannaan sitten pataan, jonka pohjalla on kerros hiekkaa. Pata täytetään hiekalla ja sen alle sytytetään nuotio, jolloin liha kypsyy kuin rosvopaistikuopassa. Kypsymistä on hyvä seurata lämpömittarilla.

– Näin Koitereen rannalla, miten mökkinaapurit tekivät tätä, joten päätin kokeilla omallakin kesämökillä, Alpo kertoo.

Hän julkaisi paistinvalmistuksesta kuvia Facebookin Äijäruoka on hyvää (sopii myös naisille) -ryhmässä, jossa menetelmästä innostuttiin kovasti. Laiskan äijän versio valmistuu muutamassa tunnissa, joten polttopuita palaa huomattavasti tavallista vähemmän. Tässä rosvopaistissa välttää myös kuopan kaivamisen, kunhan saatavilla on hiekkaa padan täytteeksi.

Ennustamme, että tulevana kesänä laiskan äijän rosvopaisti leviää Koitereelta muillekin Suomen mökeille! Kuva: Alpo Hassinen

45 % sanoo, että sähkön hinta on vaikuttanut ruoanlaittotottumuksiin. ”Itsellä on pörssisähkö, niin pitää miettiä, milloin 6 tunnin pastakastikkeen voi tehdä.”

Lähde: Miten säästät ruoan kustannuksissa -kysely, Meillä kotona 10/2022

5. Rakkaat retroreseptit tarjoavat lohtua

Epävakaassa maailmassa turvaa haetaan tutuista ruoista. Uusnostalgia kiinnostaa myös maailmalla, jossa siitä puhutaan ”newstalgiana”. Se tarkoittaa perinteisiä ruokia nykyaikaisista aineksista valmistettuna. Tee makaronilaatikko linssipastasta ja leivo mokkapalat vegaanisina. Nam!

Vegaaniset mokkapalat ovat supermeheviä niiden sisältämän kesäkurpitsaraasteen ansiosta.

6. Kaupan paistopiste ei ole mikään b-vaihtoehto

Kauppojen paistopistevalikoimat ovat kohentuneet viime vuosina, ja sama trendi jatkunee myös 2023. Paistopisteisiin kaivataan nyt ekologisesti tuotettuja ja pikkaisen terveellisempiä herkkuja. Tärkeää on tosin myös näyttävyys ja hauskuus. Kenties paistopisteen pulla kelpaa pian Instagramiin asti!

Tattari leviää blineistä leivontaan. Se antaa ryhdikästä ja pähkinäistä makua leipiin ja piirakoihin. Psst! Tattari on gluteenitonta.

7. Pyykkipäivä drinkkibaarissa – vuonna 2023 sekin on mahdollista

Entistä useampi baari ja ravintola tarjoaa muitakin palveluita ruoan ja juoman lisäksi. Helsingissä Bud ja Harju 8 myyvät juomien lisäksi kukkia, Rolling Cheesessä voi siemaista lasillisen viiniä juusto-ostosten yhteydessä, ja Bob’s Laundryssa saa pestyä pyykkivuoren samalla drinkkiä maistellen.

Bob’s Laundryssa pyykkipäivästä tulee viikon kohokohta.

8. Vuoden ykköshörppy on holiton juoma Meksikosta

Alkoholiton Michelagua on vuoden juomaykkönen. Perinteinen Michelada sekoitetaan lageroluesta, limestä ja mausteista, kuten suolasta, chilistä ja maustekastikkeista, mutta Michelaguassa olut korvataan agua frescalla, joka on surautettu vedestä, hedelmistä ja sokerista. Suosituimmat maut ovat mango, ananas, kurkku ja pinaatti. Nappaa täältä Michelaguan resepti!

Raikkaassa Michelagua-juomassamme maistuvat mango, chili ja lime.

9. Nyt ruoka grillataan itse ravintolassakin – ja se on kivaa!

Elämykselliset ravintolakokemukset ja yhdessä syöminen pitävät pintansa, mikä näkyy korealaisten grilliravintoloiden suosiona. Helsingin uusia tulokkaita ovat muun muassa Moloko, Nabi, East Market ja Oppa. Niissä jujuna on pöytägrilli, jossa asiakkaat grillaavat ruokansa itse. Trendi lupaa hyvää myös hotpoteille, fonduelle ja racletelle.

Lähteet: K-ryhmän Ruokailmiöt 2023 -tutkimus, Sentientflavorsandextracts.com, Yelp.com, AMD.com, Sugar Helsingin trendikooste, Chocolateacademy.com

Jutun kuvat: Aleksi Koskinen, Alpo Hassinen, Kim Öhman, ravintolat, iStock ja A-lehtien kuva-arkisto

Kommentoi »