Puutarha maalaismaisemassa: Katilan sukutilalla kukkii koko kesän
Piha ja puutarha
Puutarha maalaismaisemassa: Katilan sukutilalla kukkii koko kesän
Vanhan sukutilan puutarha Seinäjoella kukoistaa koko kesän. Mäen päällä sijaitsevasta pihasta avautuu myös mahtava näkymä alhaalla lainehtiville viljapelloille.
21.3.2017
 |
Viherpiha

Kuinka vanha puutarhanne on?

Me rakensimme talon tänne Seinäjoen laitamille vuonna 1986. Kotipaikkamme on vanha sukutila, ja mieheni Ilmari edustaa Katilan kahdeksatta sukupolvea täällä. Pihassa kasvoi valmiiksi vanhoja mäntyjä, kymmenkunta koivua sekä talon takana omenapuita ja marjapensaita, ei muuta. Sain aloittaa puutarhan rakentamisen aika tyhjästä. Teetimme alussa puutarhasuunnitelman, mutta ei siitä ole enää oikein mitään jäljellä. Innostuin puutarhanhoidosta niin, että olen muokannut puutarhaa koko lailla uusiksi.

Mikä puutarhassanne on mielestäsi erityistä?

Talo ja puutarha sijaitsevat kolmessa tasossa mäen päällä. Sieltä täältä avautuvat näkymät alhaalla lainehtiville viljapelloille ovat mielestäni hienoja, ja taivas on korkealla. Tuuli leyhyää täällä aina sen verran, ettei hyttysistä ole meille koskaan kiusaa. Pihapiiri on kuitenkin hyvin suojainen, koska pohjoisen suunnalla edessä on puita. Olen saanut esimerkiksi talvenaran peikonpähkinän menestymään täällä hyvin, vaikka sen sanotaan pärjäävän vain I- ja II-vyöhykkeillä.

Pihakeinu on Katiloiden lempipaikka. Siinä istuessa näkee melkein koko puutarhan.

Onko sinulla kasvisuosikkeja?

Puutarhani on lähinnä koristetarha, joten kukat ovat minulle tärkeimpiä. Olen yrittänyt valita kasveja niin, että täällä olisi koko kesän jotakin kukkivaa. Runsaimmillaan kukinta on kesäkuun lopulla. Kauneimmat kasvit ovat myös lehdiltään koristeelliset. Tämän vuoksi pidän paljon kurjenpolvista, joita minulla onkin useita puutarhassani. Ne leviävät hyvin ja peittävät multapinnan rikkaruohoilta. Kurjenpolvissa sekä kukat että lehdet ovat hienot. Olen innostunut myös kärhöistä, koska niiden hoito on niin haasteellista. Ne tarvitsevat aurinkoisen ja suojaisan kasvupaikan, ja niille pitää antaa kovasti lannoitetta, että ne jaksavat kukkia kunnolla. Talveksi suojaan kärhöni havuilla ja turpeella.

Kukkivien kasvien lisäksi ympäri vuoden vihreät ja tuuheat havukasvit ovat minusta ihania, esimerkiksi suipot timanttituijat ja tummanvihreät marjakuuset. Marjakuusista pidän myös siksi, että niitä voi helposti muotoilla leikkaamalla. Uusimmat havuhankinnat puutarhassani ovat sokeritopan muotoisena kasvavat kartiovalkokuuset.

Millaisia värejä suosit?

Minulle tärkeitä värejä puutarhassa ovat punaisen eri sävyt, sininen ja valkoinen. Vaikka pidän muuten värikkäistä kukista, vitivalkokukkainen virolainen jalokärhö ’Valge Daam’ on minusta todella upea ilmestys. 

Miten säilytät puutarhan ilmeen näin siistinä?

Huoliteltu nurmikko on kaunis tausta muille kasveille. Ilmari leikkaa sen kahdesti viikossa keräävällä ruohonleikkurilla. Levitän ruohosilpun lannoittavaksi ja kosteutta pidättäväksi katteeksi perennoille.

Paraatipaikoilla kanttaan istutusalueiden reunat. Muualla kukkapenkit on suunniteltu niin, että Ilmari pääsee ajamaan nurmikon aivan niiden reunasta.

Sisääntulon lähellä oleviin kiviin on kiinnitetty pihakilpailuissa saadut palkintolaatat.
Etupihan luonnonkivistä muovatun vesiaiheen suihkulähde solisee koko kesän.
Puretun päärakennuksen komean kivijalan kivistä syntyi jykevä portaikko rinteeseen.

Historiallinen pihapiiri

Katilan suku on asuttanut samaa tilaa ja viljellyt samoja peltoja jo vuodesta 1722. Historiallisen tilan vanha päärakennus jouduttiin aikoinaan purkamaan huonon kunnon vuoksi, mutta pihapiirin muut punamultaiset rakennukset muistuttavat yhä menneistä.

Seinäjoen maaseudun perinnemaisemat ovat Ilmari ja Arja Katilalle niin tärkeitä, että he halusivat myös puutarhansa istuvan historialliseen ympäristöön täydellisesti. Iäkkäät pihapuut ja perinteiset materiaalit auttavat nivomaan puutarhan osaksi maisemaa.

Vinkkejä vanhan pihapiirin säilyttämiseen

  • Muista suojata tontilla kasvavat puut niin, että niiden rungot tai juuret eivät vahingoitu puutarhan maanmuokkaustöissä. Isot puut ovat korvaamattoman kaunis kehys vanhalle miljöölle.
  • Hyödynnä vanhoja materiaaleja rakenteissa. Katilat tekivät esimerkiksi myllynkivestä istumapaikan ja käyttivät vanhan talon kivijalan murikoita kiviportaissa.
  • Älä unohda perinnekasveja. Ne ovat helppohoitoisia ja istuvat luonnostaan vanhaan ympäristöön.

Samettisen sileä nurmimatto on Ilmarin aikaansaannos. Arja on suunnitellut istutukset niin, että ruohonleikkurilla pääsee ajamaan reunoja myöten.
Syysleimujen kukissa on Arjan suosimia vaalenapunaisia sävyjä.
Pihapiirin punamultaiset rakennukset muistuttavat yhä menneistä.
Punahatut ovat parhaimmillaan loppukesästä. Ne houkuttelevat puutarhaan perhosia.

Kommentoi »