Puutarhan portaat – 9 näyttävää toteutusta
Piha ja puutarha
Puutarhan portaat – 9 näyttävää toteutusta
Hyvät portaat tekevät puutarhasta viihtyisämmän ja helpottavat kulkua. Puutarhan portaat voivat olla puuta, betonia, kiveä tai näiden sekoitelmia. Katso koosteesta erilaisia porrasratkaisuja puutarhaan.
Julkaistu 6.9.2016
Viherpiha
1. Jos talo on rakennettu rinteeseen, myös puutarha on eri tasoissa. Pitkät puuportaat johtavat yläpihalta alapihalle. Miellyttävä ulkoportaan askelman korkeus on 10–15 senttiä.
2. Tiiviit puuportaat tuovat mukavan vaikutelman. Sää ja tuuli vaikuttavat puuhun, joten portaita on huollettava säännöllisesti ja niiden mahdolliset halkeamat korjattava.

3. Graniittipaasista rakennetut portaat vaativat kunnolliset pohjatyöt, jotta routa ei liikuttele niitä. Hyvin asennettuina kiviportaat ovat erittäin kestävät. 

4. Kiviset, kapeat portaat sopivat paikkoihin, joissa ei tarvitse kävellä rinnakkain. Portaissa voi hyvin käyttää tasareunaisiksi hiottuja kiviä ja rosoisia luonnonkiviä sekaisin.
5. Myös betoniportaissa voi käyttää mielikuvitusta. Askelmina toimii kaksi rinnakkain asetettua betonilaattaa. Askelmien väleihin on upotettu luonnonkiviä, jotka sammaloituvat ajan myötä.
6. Oleskeluterassin yhteyteen rakennettavista portaista kannattaa tehdä leveät. Niistä saa lisää tilaa istuskeluun, loikoiluun ja yrtti- ja kukkaruukuille. 
7. Jos maa viettää vain vähän, paikalle voi rakentaa niin sanotut maaportaat tai porrastien. Nousemat voi tehdä järeistä puupalkeista, joiden välit kivetään tai päällystetään sepelillä.
8. Betonikivistä ladotut askelmat toistavat polun tyyliä ja väritystä. Askelmien väleissä on käytetty koristeena tyhjiä lasipulloja, jotka on asennettu tilaan pohja ulospäin. 
9. Niin sanotut maaportaat tai porrastie, jossa puupalkkien välit on täytetty hienolla sepelillä, sulautuu maastoon ja sopii siksi tyyliltään esimerkiksi metsäpuutarhaan.

Lue lisää:

Kommentoi »