”Haluaisin elää satumaailmassa ja vähintään satumaisen sallivassa ilmapiirissä” – Kikan perheen koti on 1700-luvun hirsitalo
Sisustus
”Haluaisin elää satumaailmassa ja vähintään satumaisen sallivassa ilmapiirissä” – Kikan perheen koti on 1700-luvun hirsitalo
Kikka Pesonen elää unelmaansa vanhalla hevostilalla Siuntion maaseudulla. Pihalla on oma talli, ja vanhassa puutalossa vallitsee sopivan rento tunnelma.
Julkaistu 24.6.2019
Unelmien Talo&Koti
Pesosten kotitalon vanhin osa rakennettiin 1700-luvulla Sjundbyn tilanhoitajan kodiksi. Edellinen omistaja laajensi rakennusta 1970-luvulla. Asuinpinta-alaa on noin 300 neliötä.

Mutkittelevan hiekkatien päässä seisoo punainen puutalo. Jackrussellinterrierit Rusty ja Rosie juoksevat tervehtimään tulijaa. Kikka ja Petri Pesosen perheen kotona eläimet saavat viilettää vapaina eivätkä turhanpäiväiset säännöt rasita ihmisiäkään.

Tuolit on teetetty Virossa Kikan isoäidille kuuluneen tuolin mukaan. Kikka on opiskellut huonekalujen entisöintiä ja koristemaalausta työväenopistossa. Kaappi on hänen kunnostamansa.
Tupakeittiön valtava leivinuuni lämpenee talvella lähes päivittäin. Siinä paistuvat Siuntion parhaat pizzat. Rusty lepäilee Finlaysonin kierrätystekstiileistä kudotun tyynyn päällä. Halot kannetaan sisään kantoräsyssä.
Kuivatut suppilovahverot on poimittu lähimetsistä. Kotimaisen Juvi Productionin vanhan mallin mukainen kaappi on umpipuuta. Hedelmäkulho ja valkosipulinmallinen rasia ovat Kikan tekemät.

Siuntiolaisesta Kynnarin tilasta tuli Pesosten koti onnellisen sattuman myötä.

– Asuimme Espoossa mutta haikailimme maalle. Olimme väsyneet ainaisiin sääntöihin. Kaupunkiympäristössä eläimet ja lapset tuntuivat aina olevan jonkun mielestä väärässä paikassa, Kikka muistelee.

– Harkitsimme muuttoa Kirkkonummelle, mutta kun ystävät vinkkasivat tämän tilan olevan myynnissä, lähdimme oitis katsomaan sitä. Täällä lasten lapsuus on ollut onnellinen. He ovat saaneet kiipeillä puissa mielin määrin ja juosta vapaina luonnossa multaa varpaiden välissä.

Vaaleat seinäpinnat ja siniharmaalla öljymaalilla maalatut lautalattiat luovat tupakeittiöön levollisen tunnelman.
Kustavilainen sohva ja suomalainen talonpoikaispöytä asettuvat tupakeittiössä luontevasti rinnakkain. Tekstiilit ovat Finlaysonin.
Tupakeittiön kulmakaapin Kikka on entisöinyt itse koristemaalauksia myöten.
Kesällä kukat kerätään pellonreunasta tai omalta pihalta.
Kikan työpaikka sijaitsee pihapiirissä. Hän on kiinnostunut hyvinvoinnista ja ohjaa Method Putkisto -pilatesta ratsastajille ja muille halukkaille jumppasaliksi kunnostetussa tallinpäädyssä.

Kun Pesoset tulivat ensimmäisen kerran katsomaan kotitaloaan, se oli surkeassa kunnossa.

– Katto oli lytyssä ja hirsirunko painunut. Siitä huolimatta ihastuimme paikkaan. Vanha puusto, länsiuusimaalainen maalaismaisema ja iäkkäät rakennukset hurmasivat meidät.

Talon takaa kuuluu kavioiden kopsetta. Maalaisidyllin kruunaa vanhaan navettaan rakennettu talli. Kikka on ratsastanut pienestä pitäen, ja talli omalla pihalla on hänen täyttynyt unelmansa.

Kikan lempivärit sininen, valkoinen ja beige toistuvat sisustuksessa. Kikka on kunnostanut lipaston ja tehnyt seinällä olevan keraamisen lampaanpään. Kengurumaalaus on Viivi Varesvuon.
Käsillä tekeminen on Kikalle tärkeää ja terapeuttista. Keramiikkaa hän on opiskellut keraamikko Terhi Mickelssonin johdolla jo vuosia.
Sisustus on kehkeytynyt paikan ehdoilla. Kikka on mieltynyt vanhoihin tavaroihin, jotka sopivat hänen mielestään hyvin 1700-luvun taloon.
Jos kaipaan vaihtelua, vaihtelen tekstiileitä tai muutan kalusteiden ja esineiden paikkaa.
Pönttöuuni lämmittää ihanasti koleina päivinä. Kettuveistos on Kikan tekemä. "Työni taitavat kertoa haaveistani. Haluaisin elää satumaailmassa ja vähintään satumaisen sallivassa ilmapiirissä.”
Kikka suosii sisustuksessa antiikkihuonekaluja muttei kammoksu uusiakaan, kunhan ne istuvat rakennuksen tyyliin. Ruutusohva on Ikeasta. Sen yläpuolelle on ripustettu Kikan ystävän Viivi Varesvuon grafiikkaa.

Kesäkuun valo tulvii pieniruutuisista ikkunoista avaraan tupakeittiöön. Vaaleat seinäpinnat ja siniharmaalla öljymaalilla maalatut lautalattiat luovat levollisen tunnelman.

– Sisustus on kehkeytynyt paikan ehdoilla. Tykkään vanhoista tavaroista. Ne sopivat tämänikäiseen taloon. Suurin osa huonekaluistamme on ja pysyy. Jos kaipaan vaihtelua, vaihtelen tekstiileitä tai muutan kalusteiden ja esineiden paikkaa. Meillä on paljon Finlaysonin tekstiilejä, koska mieheni työskenteli aiemmin yrityksen luovana johtajana.

Rosie loikoilee makuuhuoneen sängyllä, joka on pedattu Finlaysonin tekstiileillä. Viivi Varesvuon öljyvärityössä on upeat värit.
Isotädiltä peritty kampauspöytä sai uuden elämän, kun Kikka maalasi sen roosaksi ja teki peilinkehyksiin ja tasoon kauniin marmoroinnin.
Vanhempien makuuhuoneesta on käynti kutsuvan valoisaan kylpyhuoneeseen.
Emalinen, sinivalkoinen tassuamme ja hempeä ruusutapetit henkivät vanhan ajan tunnelmaa.

Kikan kädenjälki näkyy kotona kaikkialla. Hän on kunnostanut suurimman osan perheen antiikkihuonekaluista ja tehnyt remontin aikana itse kaiken sen, mihin ei tarvittu ammattitimpuria.

Kotoa löytyy sieltä täältä Kikan tekemiä keramiikkaveistoksia, lystikkäitä eläinhahmoja, joiden katsominen saa kenet tahansa hyvälle tuulelle.

Pyykit kuivuvat ulkona vanhojen lehtipuiden varjossa. "Rakastamme näitä puita, mutta niitä täytyy muistaa hoitaa. Välillä kannattaa pyytää ammattilainen tarkistamaan puiden kunto. Hän osaa myös tukea niitä tarvittaessa."
Pihan kasvillisuudesta suurin osa on saatu ystäviltä vaihtokaupassa. Pariskunta on ristinyt kasvit antajiensa sukunimen mukaan.
4 kommenttia