9 ideaa istutusten kanttaukseen
Piha ja puutarha
9 ideaa istutusten kanttaukseen
Olipa puutarhasi moderni, romanttisen rehevä tai luonnonläheinen, istutusten reunat kannattaa viimeistellä kantein. Valitse puutarhaasi ja taloosi sopiva tyyli.
5.3.2014
 |
Meidän Talo

Kaareva kanttaus

Luonnonkivireuna sopii hyvin kaarevien muotojen rajaamiseen. Mukulakivet ovat parhaimmillaan soran parina. Nurmikon reunassa niitä ei kannata käyttää, sillä ruohon leikkaaminen vaikeutuu.

Suorat rajaukset

Painekyllästetystä tai lämpökäsitellystä puusta saat nopeasti suoria rajauksia. Naulaa lankun takapuolelle noin 50 cm:n välein päistä viistetyt puukiilat, joiden avulla ankkuroit parrun maahan.

Kuorellisen puun käyttö

Luonnonläheisessä pihassa kannattaa suosia pajua ja kuorimatonta puuta. Luonnonmateriaaleista voi tehdä maisemaan sointuvia tukiaitoja, näkösuojia tai tilanjakajia.

Englantilainen kanttaus

Perinteinen englantilainen kanttaus helpottaa nurmikon leikkaamista istutusten reunalla. Sen tekeminen on halpaa ja helppoa, tarvitset vain kanttausraudan. Mittaa 30 senttimetrin levyinen mullokselle jäävä alue ja merkitse se maahan upotettujen keppien väliin pingotetulla narulla. Leikkaa kanttausraudalla narua pitkin ja nostele nurmikkotupot pois. Kitke tarvittaessa ja uusi kanttaus joka kevät.

Istuin- ja ruukkupenkki

Selkeälinjainen rajaus pengerrykseen tai tontin rajalle syntyy betonisista muurikivistä. Leveän ja tasaisen muurin päällä voi vaikka kasvattaa ruukkukasveja. Muuri pysyy suorassa ja kestää myös seuraaville sukupolville, kun se perustetaan routimattomalle sora- tai murskepohjalle, jonka alle on asennettu salaojaputki. Noudata kivivalmistajan ohjeita perustusten rakentamisessa.

Viimeistellyt reunat luovat puutarhaan rakennetta ja järjestyksen tuntua.

Sommiteltu koristekate

Puiden alla nurmikko kuivuu tai sammaloituu helposti. Loihdi ongelma-alueelle upea koristekatettu alue. Asettele puutarhaletku maahan ja sommittele sen avulla alueen muoto. Kuori nurmikko ja kitke rikkaruohot merkitsemältäsi alueelta. Levitä puhtaalle mullokselle suodatinkangas ja sen päälle noin 10 cm:n kerros katetta. Saatavilla on useita värejä.

Ruukut ja kesäkukat

Ruukkureunus toimii katseenvangitsijana silloin, kun perennapenkin kukinta on vaisua. Sijoita erikokoisia ruukkuja ylösalaisin käännettynä riviksi penkin reunaan. Käännä muutama ruukku oikein päin ja istuta niihin kesäkukkia.

Metallireunus tasamaalle

Metallireunuksilla voi luoda selkeitä ja graafisen tarkkoja rajauksia. Metallireunus soveltuu parhaiten tasamaalle tehtyjen matalien ja kaarevien istutusalueiden rajaamiseen nurmikosta tai sora-alueista. 

Muuri lohkareista

Jos tontilta löytyy suuria luonnonkiviä tai lohkareita, muuri kannattaa rakentaa niistä. Istuta koloihin kivikkokasveja pehmentämään kokonaisuutta.

Lue lisää:

Kommentoi »