Parhaat ideat istutusalueen suunnitteluun
Piha ja puutarha
Parhaat ideat istutusalueen suunnitteluun
Suunnitteletko uutta istutusaluetta? Parhaan lopputuloksen saat valitsemalla yhteensopivien kasvien lisäksi myös materiaalit niin, että kaikki puutarhan elementit puhuvat keskenään samaa kieltä.
9.11.2014
 |
Viherpiha

1. Lehdon luonnollisuutta

Mehevien ja katveisten paikkojen lehtokasvit ovat yhä useamman puutarhaharrastajan suosikkeja meillä ja maailmalla. Lehtomiljöössä kotkansiivet, kuunliljat, kesäpikkusydämet ja monet muut perinteiset puutarhakasvit tuovat itsestään uuden, herkemmän puolen esiin. Niiden kupeessa viihtyvät esimerkiksi erilaiset esikot. Lehdon luonnonomaiseen tunnelmaan sopii pelkistetty puusilta, jolta kasveja voi ihailla ylhäältä päin.

2. Hehkuvia sävyjä

Voimakkaat tulenpunaiset ja leimuavat oranssit vangitsevat katseen tehokkaasti. Ne ovat parhaimmillaan auringossa, sillä varjo sammuttaa näiden värien lämmittävän hehkun. Hyviä roihuavia sävyjä löydät esimerkiksi ruostekukista, kärsämöistä ja monista daalialajikkeista. Jos haluat vielä lisää draaman tuntua, istuta joukkoon myös tummalehtisiä ja -kukkaisia lajikkeita, esimerkiksi kuvan ’Night Beacon’ -päivänliljaa ja papukaijalehteä.

3. Hallittu värikaaos

Monivärisen kasviryhmän suunnittelu vaati hyvin harjaantunutta värisilmää, ettei lopputulos muistuta riemunkirjavaa sillisalaattia. Parhaimmillaan kirkkaita ja hillitympiä sävyjä yhdistelevä kokonaisuus on kuitenkin täydellisesti hallittu kaaos, jossa kukin lajike korostaa ominaisuuksillaan kanssakukkijoitaan. Alppiakileijojen siniset, pystyt kukat ovat täydellinen vastakohta tarhakellukkalajikkeiden ’Mrs. Bradshaw’ ja ’Princess Juliana’ oransseille ja puhtaanpunaisille kukkapalloille. Niittyräpelön kevyet tähkylät ja isopukinjuuren ’Rosea’ -lajikkeen hennon vaaleanpunaiset sarjakukinnot pehmentävät vahvojen värien räiskyntää. Kirjavaa perennaryhmää reunustavien rakenteiden materiaalien valinnassa ei tarvitse enää irrotella. Varminta on valita neutraaleja luonnonsävyjä.

4. Vähemmän on enemmän

Yksinkertainen ei todellakaan tarkoita tylsää, vaikka täyttäisit istutusalueen vain muutamalla lajilla. Sudenporkkanan ja koristekastikan ’Karl Foerster’ liitto on täydellisen tyylikäs. Viehättävästi vanhentunut, meren hioma puulauta reikineen lisää moderniin ja pelkistettyyn maailmaan sopivasti särmää.

5. Satoa keittiöpuutarhasta

Loihdi potager-henkinen elämyspenkki istuttamalla koriste- ja keittiökasveista ihanasti tuoksuva, kauniisti kukkiva ja samalla syötävää satoa tuottava ryhmä. Modernilla metallipannalla reunustetun kohopenkin lämmössä viihtyvistä basilikoista ja rosmariinista voit nippaista keittiöön aromikkaita lehtiä tai maistella makeaa mansikkaa. Yksivuotisia kesäkukista riittää osa maljakkoonkin. Niiden lajikkeita vaihtelemalla saat ryhmään erilaisen ilmeen vaikka joka kesä.

6. Raikasta sinivalkoista

Sinisen ja valkoisen sävyissä kukkiva perennaryhmä vaikuttaa kuin vesielementti – sen kylmät värivivahteet virkistävät ja viilentävät paahteistakin paikkaa. Sinileimujen ja sinikukkaisten ’Blauhugel’-loistosalvioiden sekä valkoisten ’Noble Maiden’-kirjolupiinien ja ’Snowhills’-lehtosalvioiden kasvualustaa peittävä vitivalkoinen sorakate viimeistelee istutuksen merihenkisen ilmeen.

7. Lehtien väri kohokohtana

Kukkien värisommittelun sijasta voit vaihteeksi leikitellä kasvien lehtiväreillä. Niissä on lähes yhtä suuri kirjo kuin kukissa, ja lehtien väri säilyy usein samana koko kasvukauden ajan. Punakaalin harmahtavan sinipunertavat lehdet ovat kiinnostava kontrasti maissin sähäkänvihreänä hehkuville taimille.

8. Suojaa tiilen lämmöstä

Pienen puutarhan tilankäytön maksimoi istutusaluetta reunustava istuinpenkki. Pikkupihan yleisilme säilyy harmonisena, kun rakenteita yhdistää sama materiaali. Tiilimuuri ja -penkki suojaavat kasveja tuulilta ja varaavat lämpöä niin, että pienilmastosta tulee kasveille erityisen suotuisa. Se on ihanteellinen myös lämmöstä ja ravinteikkaasta maasta pitävälle fenkolille, jonka hienoliuskaiset lehdet ovat hieno kontrasti jykevälle tiilelle ja helppohoitoisille perennoille.

9. Monilajinen perennapenkki

Piristä pihan ruokailupaikan ympäristöä tyylikkäällä kukkatapetilla, jonka värimaailma on sävytetty ympäröiviin rakennuksiin sointuvaksi. Perennapenkki tarjoaa silmäniloa kesän jokaiselle päivälle.

10. Tiivistä tunnelmaa

Saat istutusaltaan multapinnan pian kasvien peittoon, kun asettelet vierekkäin mätäsmäisiä nopeasti leviäviä lajeja, kuten ajuruohoja. Näin rikkaruohoille ei jää juurikaan tilaa juurtua. Myöhemmin voit tarvittaessa harventaa istutuksia. Tuulen mukaan liikehtivät höyhenheinät tuovat eloa jäykkien varpumaisten lajien joukkoon.

11. Säleikkö tuulentaltuttajana

Kevyt tilanjakaja on kaunis, eläväpintainen tausta perennaryhmälle. Samalla se erottaa puutarhan eri osat toisistaan ja taltuttaa pahimmat puhurit. Sen säleikköjen väleistä ilma pääsee kuitenkin vapaasti virtaamaan ja keinuttamaan koristeheinien taipuisia varsia.

12. Rytmiä pikkupuista

Pystykasvuiset, kaunisrunkoiset pikkupuut tuovat kaivattua rytmiä, jos ison puutarhasi perenna- alueet kaipaavat sitä jotakin. Istuta niiden halki tasavälein jämptin viivasuoriin tai maltillisesti kaartuviin riveihin esimerkiksi kuparikoivuja, tuohituomia tai pilvikirsikoita. Rohtosormustinkukka ’Camelot Cream’ ja nurmilauha ’Goldschleier’ toistavat kuparikoivun ’Fascination’ rungon maanläheisiä sävyjä.

Lue lisää:

Kommentoi »