Haaveissa ylellinen piha? 12 ideaa, joilla tuot puutarhaan hieman luksusta
Piha ja puutarha
Haaveissa ylellinen piha? 12 ideaa, joilla tuot puutarhaan hieman luksusta
Piha saa olla ylellinen ja siitä kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Puutarhan rauha on nykyajan luksusta parhaimmillaan!
Julkaistu 10.12.2013
Viherpiha

Ylellinen puutarha tarjoaa hektisen työelämän vastapainoksi lepoa ja rauhaa, jotka ovat nykyajan todellista luksusta. Ylellisyys ei ole rahasta kiinni, sillä ateriaalien laajasta kirjosta löytyy myös edullisia vaihtoehtoja.

1. Suunnittele ylellinen puutarha lekottelua varten

Joillakin on huonoja lapsuusmuistoja puutarhasta, kun parhaat kesäpäivät kuluivat kasvimaalla kitkiessä. Nykyään enää harva kasvattaa syötävää valtavia määriä, joten kitkemiseen ei kulu aikaa. Sitäkin vähemmän tarvitsee huhkia, jos tekee pihastaan olohuonemaisen oleskelutilan ja valitsee kasvillisuudeksi koristekasveja. Istuta puutarhaan puita, pensaita ja perennoja, joilla minimoit pihan hoitotyöt.

2. Luo ylellinen ilme laatoilla

Selkeänmuotoiset, neliömäiset pihalaatat antavat modernin ilmeen. Laatoituksen valkoinen väri ei ehkä sovi kaikkialle ja on altis likaantumaan. Onneksi väreissä on valinnanvaraa. Esimerkiksi tiilenpunainen laatta antaa lämpimän mutta ylellisen vaikutelman. Mustat tai tummanharmaat laatat ovat myös hyvin ajankohtaisia ja sopivat moniin pihatyyleihin. Laatoilla on vielä yksi etu: niiden latominen sujuu joutuisammin kuin pihakivien asennus.

3. Suojaa terassi lasikatteella

Lasikate on muovikatosta tyylikkäämpi ja ylellisempi vaihtoehto. Katoksella suojatun terassin voisi myös muuttaa liukuvilla lasiseinillä lämpimäksi tilaksi, jolloin terassista voi nauttia varhaisesta keväästä myöhään syksyyn. Lämmityslaitteella tila saadaan käyttöön ajoittain myös talvella.

4. Valaise oleskelupaikka kattokruunulla

Kattokruunu valaisee pihan oleskelupaikan juhlallisesti ja luo puutarhaan ylellisen olohuoneen tuntua. Myös seinästä valuvien vesiputousten taakse asetettu valaistus luo tunnelmaa valo hohtaessa vienosti vesimassan läpi. Kun suunnittelet pihasi valaistusta, varmista aina, että valaisimet on tarkoitettu ulko-oloihin.

5. Hanki pihalle takka

Harva on tullut ajatelleeksi, että pihalla voisi grillin sijasta olla takka. Suomen kesä ei kuitenkaan aina ole lämmin, joten takka on järkivalinta pihalle. Sen lämmössä on ihana viettää aikaa. Kiiltävästä teräksestä valmistettu takka sointuu hyvin valkoiseen puutarhaan. Kiiltävä pinta on kuin peili, joka heijastaa takan ääressä istujat.

6. Valitse ylellisiä, olohuonemaisia kalusteita

Sohvat näyttävät tavallisilta huonekaluilta, mutta ovatkin muovia. Bubble Club -sohvat on suunnitellut Philippe Starck. Kartell-niminen yritys valmistaa sohvaa monissa eri väreissä. Sohvien istuinmukavuutta parantavat oikeat tyynyt, jotka on helppo siirtää sisään sateen sattuessa. Sohvapöytä voimistaa olohuonemaista tunnelmaa.

7. Rakenna pihalle näyttävä vesiallas

Veden ääni ja heijastukset ovat osa ylellisen puutarhan tunnelmaa. Liplatus ja solina peittävät ympäristöstä kantautuvat häiritsevät äänet. Vesialtaissa on tapahtunut viime vuosina selvä muutos: altaista tehdään reilusti geometrisiä, eikä niitä enää yritetäkään naamioida luonnollisen lammen näköisiksi. Näin allas on helppo rakentaa ja se vie entistä vähemmän tilaa. Altaan reunat voi naamioida esimerkiksi laatoilla, kuten tässä pihassa.

Muokkaa ideaa omaan pihaasi sopivaksi. Veden voi korvata myös esimerkiksi matalilla kasveilla tai koristesoralla. Haravoi soraan veden kaltainen kuvio, kuten itämaisissa puutarhoissa. Se tuo puutarhaan ylellisyyden tuntua.

8. Valitse tyylikäs väri

Kun valitset koko puutarhan väriskaalaksi jonkin tietyn värin, lopputuloksesta tulee ylellinen. Kuvan puutarhassa on pitäydytty valkoisessa jopa laatoituksia ja kalusteita myöten. Piha on kuin nykyajan versio kuuluisan englantilaisen puutarhasuunnittelijan Vita Sackville-Westin valkoisesta puutarhasta.

Kalusteiden ja rakenteiden ohella myös kukat ovat valkoisia. Vain lehvästössä on vihreän eri sävyjä ja hopealehtisiä kasveja. Valkoinen voi olla vaikea väri etenkin kalusteissa, jos paikka on paahteinen. Valkoinen häikäisee silmiä, joten se sopii parhaiten puolivarjoiseen tai varjoiseen puutarhaan.

9. Ihastu koivuun

Meille rakkaat koivut näyttävät olevan maailmalla kovassa huudossa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että koivu kasvaa varsin nopeasti isoksi, joten pieneen pihaan sitä ei voi suositella. Jos koivu on kuitenkin lempipuu, kannattaa valita pienikasvuinen laji, kuten pensaskoivu. Muussa tapauksessa pieneen pihaan on syytä valita vaikkapa suuri pensas puun sijaan.

10. Verhoile rakenteet köynnöksillä

Kalsean pylvään ilme pehmenee, kun sen verhoilee rehevällä köynnöksellä. Valitse köynnöskasvi valo-olojen ja maaperän mukaan. Vaikeissa paikoissa, joissa multatila on ohut, kannattaa köynnöskasvi istuttaa isoon ruukkuun. Tässä istutuspaikka on huoliteltu peittämällä köynnöksen tyvellä oleva mullan pinta koristekivillä. Valkoiset kivet sopivat pihan värimaailmaan.

11. Piristä ylellistä puutarhaa kausikasveilla

Puutarhan juhlahetkiä kannattaa korostaa sesonkikasveilla, jotka kukkivat juuri oikeaan aikaan. Voit asettaa ne muun kasvillisuuden sekaan ruukkuihin tai istuttaa suoraan aukkopaikkoihin. Tässä sinisarja antaa puutarhalle loisteliaan ja ylellisen ilmeen. Soma kotoinen koivu korostaa hauskasti eksoottisen sinisarjan erikoista muotoa.

12. Lado laattoja askelkiviksi

Käytä neliömäisiä laattoja uudella tavalla. Lado käytävät siten, että teet esimerkiksi kuudesta laatasta askelkiveystä muistuttavan ladonnan. Käytä askelkivien välissä maanpeitekasveja. Tässä pihassa on käytetty nurmikon korvikkeena peittokasveja. Suomessa voi istuttaa laatoitusten väleihin esimerkiksi polkuhaarikkoa, kangasajuruohoa ja mukulaleinikkiä. Näin säästyt nurmikonleikkuun vaivalta ja lopputulos on siisti ja houkutteleva. Kangasajuruohon etuna on vielä sen tuoksu.

Kommentoi »