
Herkullinen Portugali! Piri-pirinuijat, caldo verde -salaatti & 6 muuta grillireseptiä Portugalin tyyliin
Kokeiletko mieluummin tofua Brásin tapaan, portugalilaisittain valmistettuja mehukkaita kahden lihan vartaita, grillimustekalasalaattia vai helppoa broa-maissileipää? Kokosimme yhteen herkulliset Portugalista inspiroituneet ohjeet – löydä uudet suosikkisi!
1. Portugalilaista kotiruokaa
Tofua Brásin tapaan on klassista portugalilaista kotiruokaa parhaimmillaan – nyt kuitenkin uudella tvistillä! Bacalhau à Brás on perinteinen portugalilainen turskakasvispaistos ja kotiruokien kotiruoka, johon tulee myös kananmunaa. Ruoan vegaaninen grilliversio tehdään kikhernejauhoista ja tofusta. Kannattaa testata!

2. Mureaa mustekalaa
Oletko kenties merenelävien ystävä? Siinä tapauksessa valintasi voisi olla makua pursuava grillimustekalasalaatti! Koska Portugali sijaitsee Atlantin rannalla, siellä grillataan paljon mereneläviä. Koto-Suomessa merten herkut saavat lisämakuja peltojen ja puutarhapalstojen aarteista. Mustekalan lonkeroita saa Suomessa usein ainakin valmiiksi keitettyinä pakastealtaasta.

3. Klassikko uudella tavalla
Portugalilaisen caldo verde -keiton maut loistavat nyt kesäisessä salaatissa. Perinteisessä keitossa maistuvat mausteinen makkara, peruna ja lehti- tai kurttukaali. Uudistetussa kesäisessä caldo verde -salaatissa makkarat, perunat ja lehtikaalit lisätään salaattiin grillin kautta.

4. Vaivaamatta valmis
Broa-maissileipä on portugalilainen leipä, jossa on paksuhko, rapea kuori ja sisus tiivistä ja mehevää. Maissileipä sopii lähes kaiken kanssa tarjottavaksi ja on usein erottamaton osa portugalilaista ateriaa. Taikina sekoitetaan maissijauhon ja vehnäjauhon seoksesta ilman vaivaamista, helppoa!

5. Kahden lihan taktiikka
Portugalilaisten lihavartaiden makutakuu piilee kahden rasvaisen lihan yhdistelmässä, punaviinissä ja valkosipulisessa rubissa. Naudan entrecôten ja porsaan kasslerin väliin pujotellut valkosipulinkynnet ja laakerinlehdet antavat lisämakua mehevään vartaaseen. Maltti on valttia, sillä lihoja marinoidaan tunteja ensin viinissä ja sitten kuivamausteseoksessa, jonka jälkeen vartaat pääsevät grillin kuumuuteen. Lopputulos on vaivan arvoinen!

6. Kokonaisena grillattu
Nyt kotimainen siika kohtaa Portugalin maut. Grillaa siika kokonaisena, jolloin kala pysyy mehevänä. Simppeli kala tarjoillaan kesäisen yrttikastikkeen kera ja kalan kanssa samoilla lämmöillä kypsyvät kalan kaveriksi vihreät paprikat. Vinkki: tarjoa kala broa-maissileivän kanssa!

7. Pikantti salaatti
Ihana ja ruokaisa grillisalaatti syntyy maustetuista ja grillatuista tomaateista, kesäkurpitsasta ja paprikoista, sekä tuoreesta kurkusta, sipulista sekä säilötyistä sardiineista ja paahdetuista manteleista. Jo salaatin ajatteleminen saa veden herahtamaan kielelle. Kokonaisuuden viimeistelee vielä hapokas ja etikkainen kastike, nam!

8. Tulista tavaraa
Piri piri on portugalilainen tulinen mausteseos, jota käytetään usein broilerin kanssa. Mausta piri-piribroilerinnuijat ensin maustevoilla ja sitten tulisella, paahdetulla paprikakastikkeella. Kypsennä nuijat grillillä, jolloin ne saavat ihanan savuisen maun. Tästä ruoasta ei makua puutu.
