Pistokas huonekasvista, näin se onnistuu! Kokosimme 24 vinkkiä, joiden avulla saat kotiisi helposti lisää vehreää silmäniloa
Piha ja puutarha
Pistokas huonekasvista, näin se onnistuu! Kokosimme 24 vinkkiä, joiden avulla saat kotiisi helposti lisää vehreää silmäniloa
Pistokas tarkoittaa kasvin osaa, josta saa juurrutettua kokonaan uuden kasvin. Mutta miten ihmeessä pistokkaan ottaminen huonekasvista onnistuu? Koostimme avuksesi vinkit, joiden avulla onnistut!

1. Leikkaaminen hellii kasveja

Monia kasveja kannattaa leikata, jotta ne tuuhistuvat. Juurruta leikattuja versoja, niin saat lisää kasveja.

2. Säilytä vanhat kasviaarteet

Pistokaslisäys on hyvä tapa vaalia vanhoja kasveja, joita ei löydy kaupoista. Muun muassa kiinanruusu, isoposliinikukka ja lehtikaktus ovat säilyneet pistokkaiden ansiosta. Pistokkaita voi hankkia kasvattajalta tai kasvinvaihtotapahtumista.

Esimerkiksi kultaköynnös, rahapuu, juorut, vehkat ja muorinkukat juurtuvat helposti. Niistä on hyvä aloittaa pistokasharrastus.

3. Uusi ränsistyneet ja venähtäneet

Jos vanha kasvisi on hankalan muotoinen, alhaalta lehdetön tai venähtänyt liian suureksi, kasvata uusi pistokkaasta. Uusimista kaipaavat nopeakasvuiset ja ränsistyvät lajit, kuten juorut, liisukat, isokirjopeippi, vehkat ja traakkipuut.

4. Aloita helposti juurtuvilla kasveilla

Jos et ole aiemmin ottanut pistokkaita, aloita helposti juurtuvilla lajeilla, kuten kultaköynnöksellä, rahapuulla, juoruilla, aasinkorvalla, vehkoilla, begonioilla, muorinkukalla ja viikunoilla. Osa kasveista lisätään jakamalla.

5. Ota pistokkaat kiihkeän kasvun kaudella

Pistokkaat kannattaa leikata ja juurruttaa mieluiten kiihkeän kasvun aikaan keväällä, kesällä tai alkusyksyllä, jolloin valoa on runsaasti. Juurtuminen tyssää marras–helmikuussa, jos kasville ei anneta lisävaloa.

Latvapistokkaan voi ottaa kasvin latvasta tai sivuverson kärjestä.

6. Napsaise pala latvasta

Huonekasveista otetaan yleisimmin pistokkaita latvasta. Latvapistokkaiksi kutsutaan myös sivuverson kärjestä otettuja pistokkaita. Suosi hieman puutuneita latvoja, sillä pehmeä solukko nuutuu helposti. Emokasvi ei kärsi, vaikka ottaisit kasvista useita pistokkaita.

Pistokkaita voi ottaa myös versoista. Kun laitat monta versopistokasta samaan ruukkuun, saat tuuheamman kasvin.

7. ... tai versosta

Pitkän verson voi pilkkoa välipistokkaiksi ja juurruttaa paloina. Näin saat versosta useita alkuja. Jos haluat nopeasti tuuheaksi kasvavan kasvin, kuten köynnöksen, laita monta pistokasta samaan ruukkuun.

8. Joskus pelkkä lehtikin riittää

Yksittäisistä lehdistä voi juurruttaa begonioita, anopinkieliä, monia mehikasveja, soilikkeja sekä suppilo- ja paavalinkukkia. Jätä lehteen pitkä ruoti ja upota se kokonaan multaan. Lehtilisäys onnistuu myös lehden paloista, joissa on vahva lehtisuoni.

9. Taivuta kaarelle ja peitä multaan

Köynnöstäviä kasveja lisätään taivuttamalla versoa emokasvin lähelle tuotuun ruukkuun. Taivutettu verso katkaistaan, kun taimi on kasvattanut hyvät juuret. Taivukaslisäys sopii vaativillekin lajeille, kuten ihmeköynnökselle.

10. Tyvipistokas onnistuu esimerkiksi mehikasveista

Tyvipistokkaaksi kutsutaan kasvun alussa olevaa uutta versoa, jossa on pieni pala juurta mukana. Tyvipistokkaasta voi lisätä monia mehikasveja, esimerkiksi aaloeita ja kirjotähtiä. Usein aluissa on jo valmiina juuria tai niiden alkuja.

11. Valitse terve ja elinvoimainen kasvi

Ota pistokkaat terveestä, nuoresta ja hyvässä kasvussa olevasta kasvista. Näin saat elinvoimaisia ja helposti juurtuvia alkuja.

Pistokkaan pituus riippuu kasvista. Isolehtisellä lajilla kaksi tai kolme nivelväliä eli lehden kiinnityskohtaa riittää.

12. Pätki sopiviksi paloiksi

Leikkaa kasvista verson pätkiä, joissa on muutama lehti. Lehtien määrä ja pistokkaan pituus riippuvat kasvista. Pienilehtisellä kasvilla nivelvälejä eli lehden kiinnityskohtia voi olla kymmenen, isompilehtisellä kaksi tai kolme. Poista alimmat lehdet ja lyhennä pistokas noin sentin päästä nivelen alapuolelta.

13. Käytä vain terävää veistä

Otitpa minkälaisen pistokkaan hyvänsä, tee terävällä veitsellä suora siisti viilto. Se nopeuttaa haavapinnan sulkeutumista ja siten myös juurtumista.

Unelmaa voi lisätä vain juurakon jakamalla.

14. Joskus ainoa keino on jakaa juurakko

Osaa huonekasveista voi lisätä vain jakamalla emokasvin juurakkoa useaan osaan. Tällaisia ovat esimerkiksi kliivia, hienohelma ja unelma.

15. Versota ensin vedessä

Lähes kaikki kasvit sopivat juurrutettaviksi vesilasissa. Vedessä pistokas säilyttää nestejännityksensä, eikä sitä tarvitse sumutella. Soilikit, paavalinkukat ja muut pehmeävartiset kasvit on paras laittaa suoraan multaan.

16. Juuret yllyttävät lisää juuria kasvuun

Laita uuden pistokkaan seuraksi vesilasiin jo juuria kasvattaneita alkuja. Juurista erittyy veteen auksiinia, joka edistää uusien juurien syntymistä. Veteen voi myös ripotella auksiinia sisältävää juurrutusainetta.

Mitä kovavartisempi kasvi on, sitä hitaammin se kasvattaa uusia juuria.
Valitse lehtikaktuksista lisäystä varten nuoria, lehtimäisiä alkuja.

17. Mehukkaat pistokkaat

Anna mehikasvien pistokkaiden kuivua 1–2 päivää, ennen kuin laitat ne multaan, jotta leikkauspinnasta tihkuva neste ei mädätä alkua. Lehtikaktusten pistokkaista nopeimmin juurtuvat lehtimäiset alut, joiden alaosa on kapea ja haavapinta pieni.

18. Mitä kovempi, sitä hitaampi

Mitä kovavartisempi kasvi on, sitä hitaammin se kasvattaa uusia juuria. Esimerkiksi ihmeköynnös, oleanteri, kohtalonköynnös, myrtti ja tohtorinkukka ovat kärsivällisyyttä vaativia juurrutettavia.

Lue myös: Kaupan hedelmästä kasvatettu! Karambolasta, kiivistä ja 8 muusta herkkupalasta kasvoi veikeä viherkasvi

Pauli Mankosen karambola kasvoi 1,5 vuodessa näin isoksi, kasvin leikkauksesta huolimatta. Vau! Kuva: Pauli Mankonen
Lasipurkin kosteissa oloissa pikkuinen pistokas pärjää jopa ilman hoitoa.

19. Kannen alla kaikki hyvin

Pistokkaita voi juurruttaa lasipurkissa, jonka pohjalla on kosteaa perliittiä. Laita pistokkaat rouheeseen, sulje kansi tiiviisti ja nosta astia valoisaan paikkaan. Purkissa uusi tulokas pärjää ilman hoitoa ja välttyy muista kasveista leviäviltä tuholaisilta.

20. Näkyykö juuria? Aika istuttaa multaan

Kun pistokas on kasvattanut lyhyet juuret, istuta se multaan. Pitkiksi venähtäneet juuret katkeilevat helposti, mikä hidastaa kasvuunlähtöä.

21. Ilmavoita kasvualustaa

Ilmava kasvusammal sopii juurrutukseen sellaisenaan tai multaan sekoitettuna. Samaten myös kylvö-, kaktus- tai kestomulta sopivat pistokkaille. Jos multa tiivistyy koppuraiseksi, ilmavoita sitä puutikulla tökkimällä.

22. Huolehdi kosteudesta

Pidä multa kosteana, kunnes pistokas on juurtunut. Mullan vedenpidätyskyky paranee, jos lisäät siihen vermikuliittia, kasvusammalta tai kookosta. Muovihuppu, lasikupu tai pienoiskasvihuone vähentävät sumuttelun tarvetta.

23. Tarkkaile lehtiä

Jos pistokkaissa näkyy merkkejä mätänemisestä, poista huonot lehdet ja kosteutta antava suoja ainakin päiväksi. Mehikasvit eivät nuudu helposti, joten ne pärjäävät ilman suojaa.

24. Lämpöä, kiitos!

Säilytä pistokkaita valoisassa paikassa, mutta vältä suoraa aurinkoa. Useimmat huonekasvit juurtuvat parhaiten, kun multa on 24–28-asteista. Astian alle laitettava lämpömatto auttaa säilyttämään sopivan lämpotilan.

Kommentoi »