Juoru on nopeakasvuinen ja helppoakin helpompi huonekasvi – katso vinkit juorujen kasvatukseen ja hoitoon
Piha ja puutarha
Juoru on nopeakasvuinen ja helppoakin helpompi huonekasvi – katso vinkit juorujen kasvatukseen ja hoitoon
Juoru on mainio kasvi erityisesti aloittelevalle viherpeukalolle, sillä se tulee hyvin toimeen vähälläkin hoidolla. Kurkkaa jutustamme parhaat vinkit juorun hoitoon ja lisäykseen ja tutustu näyttäviin lajikkeisiin!
Julkaistu 23.10.2018
Meillä kotona

Juoru ei sanana tuo mieleen mitään positiivista, mutta kasvimaailmassa juorutkin ovat hyviä. Hyviä puolia on nimittäin monia: helppous, nopeakasvuisuus, lisäyksen vaivattomuus ja kaunis lehdistö sekä toisinaan jopa söpöt kukat.

Juoru: kasvatus ja hoito

Lämpötila

Juorut ovat kiitollisia huonekasveja, sillä niitä ei tarvitse talvettaa viileässä. Niinpä normaali huonelämpötila sopii niille mainiosti ympäri vuoden. Juorut toki viihtyvät parhaiten talven lepoajan hieman viileämmässä, noin viidessätoista asteessa, mutta mikään välttämättömyys se ei ole.

Valo-olot

Juorut pitävät valoisasta kasvupaikasta. Kaikkein tummimmat lajit tarvitsevat eniten valoa, jotta niiden lehtien väritys säilyy voimakkaana. Vältä kuitenkin paahteista kasvupaikkaa, koska silloin lehtien väri voi muuttua ruskeaksi tai haalistua.

Lempeän valon itä- tai länsi-ikkuna on sopivin paikka juorulle. Paahteinen eteläikkuna ei ole suositeltava, ellet pysty pitämään kasvia hieman kauempana hajavalossa.

Juorun kastelu ja lannoitus

Kastele juoru kerralla reippaasti ja anna sitten pintamullan kuivahtaa kastelukertojen välillä. Jos multa on koko ajan märkää, versot mädäntyä tyvestään.

Lannoita juorua kasvukaudella muutaman viikon välein. Talvellakin kannattaa antaa lanoitetta, mutta vain kerran kuussa. Talven ajaksi myös kastelua on syytä vähentää.

Juorun lisäys

Juorut kasvavat vauhdilla, mutta ne myös kaljuuntuvat alaosastaan nopeasti. Siksi juoruja kannattaa lisätä pistokkaista, sillä ne juurtuvat nopeasti joko vesilasissa tai suoraan multaan pistettynä. Jos haluat vanhasta taimesta tuuheamman, pistä pistokkaita emokasvin juurelle kasvamaan.

Leikkaa versojen kärjista 5–7 sentin latvat. Poista alimmat lehdet ja laita ne juurtumaan. Pistokkaita voit ottaa mihin aikaan vuodesta tahansa.

Jos pistät pistokkaat suoraan multaan, laita samaan ruukkuun useampi pistokas, jotta juorusta kasvaa tuuhea heti alusta lähtien.

Erilaiset juorut – tutustu lajikkeisiin

Purppurajuoru

Purppurajuorun (Tradescantia pallida) kauniin väristen versojen päihin puhkeaa pieniä kukkia.

Nukkajuoru

Nukkajuorun (Tradescantia sillamontana) erikoisuus on sen hopeaan taittavat karvaiset lehdet.

Kirjojuoru

Kirjojuoru (Tradescantia zebrina) komeilee raidallisilla lehdillään. Lehtien alapinnat ovat voimakkaan purppuran väriset.

Taskujuoru

Taskujuorun (Tradescantia spathacea) raikkaan vihreiden lehtien alapinnat ovat tumman purppurat, mikä tekee kasvista viehättävän näköisen.

1 kommentti