Muorinkukka tuo kotiin sävykästä vehreyttä – poimi vinkit kasvin kasvatukseen ja hoitoon
Piha ja puutarha
Muorinkukka tuo kotiin sävykästä vehreyttä – poimi vinkit kasvin kasvatukseen ja hoitoon
Muorinkukka on kukkaikkunan ilopilleri! Lajikkeden laajasta kirjosta löydät niin pystykasvuisia kuin rentovartisia ihanuuksia. Kurkkaa jutustamme ohjeet muorinkukan kasvatukseen, hoitoon ja vinkit parhaimpiin muorinkukkalajikkeisiin.
Julkaistu 11.9.2018
Meillä kotona

Muorinkukka on matala huonekasvi, jonka kauneus piilee sen lehdissä. Muorinkukkien suku on monimuotoinen: koristeelliset lehdet voivat olla vihreät, viininpunaiset, keltavihreät, hopeanhohtoiset tai uurteiset.

Myös kasvutapa vaihtelee. Rentovartisia, amppeliin sopivia ovat siro pennimuori ja riippamuori. Amerikanmuori on melko pystykasvuinen ja uurremuori mätästävä.

Muorinkukat kasvavat luontaisesti lämpimillä, kosteilla sademetsäalueilla, joten ne kärsivät kuivassa huoneilmassa. Järjestä muorinkukalle lisää ilmankosteutta sumuttelemalla usein ja laittamalla vesiastioita ruukkujen lähelle.

Punalehtinen uurremuori

Muorinkukka: kasvatus ja hoito

Lämpötila

Muorinkukat viihtyvät tavallisessa huoneenlämmössä. Talvella lämpötila voi olla viileämpikin, ei kuitenkaan alle 15 astetta.

Valo-olot

Luontaisesti muorinkukka kasvaa isompien kasvien alla. Itä- tai pohjoisikkunan suoma valo käy useimmille muorinkukille, toki myös valoisa etelä- ja länsipuolen ikkunalauta, kunhan suora paiste ei pääse vioittamaan lehtiä.

Muorinkukan kastelu ja lannoitus

Kastele muorinkukkaa säännöllisesti, mutta anna mullan kuivahtaa parin sentin syvyydeltä kastelujen välissä. Liikakastelu mädättää helposti muorinkukan juuret. Vähennä kastelua talvella, mutta älä silloinkaan päästä multaa ihan rutikuivaksi.

Lannoita muorinkukkaa miedolla lannoitteella huhtikuusta elokuulle parin viikon välein.

Sumuta ja suihkuta muorinkukkaa usein ja lisää kukkaikkunan ilmankosteutta laittamalla vesiastioita ruukkujen lähelle.

Muorinkukan mullanvaihto

Muorinkukan multa saa mielellään olla hieman hiekansekaista. Voit sekoittaa tavalliseen kukkamultaan hieman kaktusmultaa tai hiekkaa ja istuttaa muorinkukan seokseen.

Muorinkukan lisäys

Muorinkukkaa voi lisätä pistokkaista. Uurremuorin pistokkaat voit pistää suoraan hiekkamultaan, amerikanmuorin pistokkaat saavat kuivahtaa päivän pari ennen istutusta.

Yleisimpiä muorinkukkalajeja:

Amerikanmuori Peperomia obtusifolia

Uurremuori Peperomia caperata

Vihreä uurremuori
Punalehtinen uurremuori

Pennimuori Peperomia rotundifolia var. pilosior

Muita muoreja:

  • kiiltomuori Peperomia clusiifolia
  • metallimuori Peperomia metallica
  • riippamuori Peperomia scandens
  • teräsmuori Peperomia griseoargentea
Kommentoi »