Kultaköynnöksen hoito on helppoa – kurkkaa vinkit, joilla saat kasvin menestymään!
Piha ja puutarha
Kultaköynnöksen hoito on helppoa – kurkkaa vinkit, joilla saat kasvin menestymään!
Kultaköynnös on huonekasvien klassikko. Sitä voi kasvattaa riippuvana amppelissa tai tukea vasten ylöspäin. Tropiikin kasvina se arvostaa runsasta hajavaloa ja kosteaa ilmaa.
Julkaistu 9.3.2017
Viherpiha

Kultaköynnös (Epipremnum pinnatum) on kotoisin Tyynenmeren trooppisilta saarilta. Niillä seuduilla se kasvaa monimetriseksi ja kiipeilee puiden rungoilla ja oksistoissa. Myös kotiloissa sitä voi kasvattaa vapaasti riippuvana amppelissa tai tukea versot ylöspäin tukeen. Kultaköynnöksen voi istuttaa myös muiden kasvien kanssa samaan ruukkuun.

Kultaköynnöksestä on olemassa myös täysin vihreälehtinen lajike. Se kestää paremmin varjoa kuin kirjavalehtiset ’Aureum’ ja ’Marble Queen’ -lajikkeet.

Kultaköynnöksen kasvatus

Kasvualusta

Kultaköynnökselle sopii hiekansekainen multa, joka läpäisee hyvin vettä. Esimerkiksi turve on huono kasvualusta, sillä se pitää juuret koko ajan kosteana. Ruukku kannattaa salaojittaa hyvin, sillä kultaköynnöksen juuret ovat arkoja jatkuvalle märkyydelle.

Kasvupaikka

Parhaiten kultaköynnös viihtyy paikassa, jossa on runsaasti valoa, mutta ei suoraa auringonpaistetta. Sääntönä voi pitää, että mitä enemmän vaaleita ja kullankeltaisia juovia lehdissä on, sitä enemmän lajike tarvitsee valoa. Liian varjoisassa paikassa lehtien kirjavuus vähenee.

Lämpötila

Normaali huoneenlämpö. Talvella, kun valoa on vähemmän, lämpötila voi olla viileämpi, ei kuitenkaan koskaan alle +15 astetta.

Kultaköynnöksen hoito

Kultaköynnöksen kastelu

Tasainen kosteus on kultaköynnöksen hoidossa tärkeää. Anna pintamullan kuivahtaa kevyesti ennen seuraavaa kastelua.

Kultaköynnöksen lannoitus

Keväästä syksyyn voit sekoittaa kasteluveteen lannoiteliuosta tai pistää ruukkuun ohjeen mukaan lannoitekäpyjä tai -puikkoja.

Kultaköynnöksen ruukun vaihto

Kultaköynnös viihtyy melko pienessä ruukussa ja samassa ruukussa pitkään. Sen multaa ei siis tarvitse vaihtaa vuosittain, vaan riittää, että lisäät uutta pintamultaa ruukun päälle.

Vaihda kultaköynnökselle uusi ruukku vasta, kun juuret ovat täyttäneet vanhan kokonaan. Valitse uudeksi ruukuksi vain hieman edellistä isompi.

Kultaköynnöksen lisäys

Voit lisätä kultaköynnöstä pistokkaista.

1 kommentti