Viherpiha

Kultaköynnöksen lisäys

Julkaistu 31.1.2006

Kysymys:

Minulla on ollut kultaköynnös monen vuoden ajan, ja se on kiertänyt olohuoneenkin jo monesti ympäri. Miten saisin otetttua siitä uusia oksia istutettavaksi uuteen ruukkuun? Otin pari pientä oksaa ja laitoin vesipurkkiin, mutta ne tuntuvat vain nuutuvan. Miten pitäisi toimia?

Vastaus:

Kultaköynnös lisätään pistokkaista, mitä olet jo yrittänytkin. Ehkä ajankohta on kuitenkin ollut liian pimeä, koska juurrutus ei ole onnistunut.

Parhaat pistokkaat saadaan virkeässä kasvuvaiheessa olevasta, hyväkuntoisesta kasvista. Siksi varhainen kevät on otollisin aika pistokaslisäykseen. Lepotilan aikana pistokkaita ei kannata ottaa, sillä silloin juurtuminen on hyvin hidasta.

Leikkaa kultaköynnöksen verson latvasta 10-15 sentin pituinen pistokas, jossa on vähintään kaksi täysikokoista lehteä. Pistokas katkaistaan 1-2 senttiä alimman lehden alapuolelta.

Voit juurruttaa pistokkaan vesilasissa tai pistää suoraan multaan. Tällöin pistokas työnnetään laimeasti lannoitettuun kylvö- tai taimikasvatusmultaan. Noin kolmannes pistokkaan pituudesta jää mullan alle. Tiivistä multa tyven ympäriltä. Sumuttelu ja peittäminen läpinäkyvällä muovilla lisää ilmankosteutta ja edistää pistokkaan juurtumista multaan.

Anne Joutsenlahti-Lankinen