Pääsiäisen lammaspaisti – parhaat vinkit herkullisen paistin valmistamiseen
Ruoka
Pääsiäisen lammaspaisti – parhaat vinkit herkullisen paistin valmistamiseen
Mehevä lammaspaisti tekee juhlan ja kruunaa pääsiäispöydän tarjoilut! Mutta tiedätkö, miten tulee toimia, jotta liha olisi parhaimmillaan? Poimi jutustamme käytännönläheiset vinkit ja valmista elämäsi herkullisin lammaspaisti.
Julkaistu 12.4.2011
Maku

Lammas on kiistatta pääsiäisaterian tähti. Pääsiäislampaalla on pitkä historia alkaen juutalaisesta pääsiäisperinteestä. Suomessa tapa on vielä melko tuore, ja se on tullut meille todennäköisesti ortodoksisen pääsiäisperinteen mukana.

Vinkkejä pääsiäisen lammaspaistin paistajalle

  • Lampaanlihan mausteiksi sopivat muun muassa valkosipuli, pippurit (musta-, valko-, cayennenpippuri), rosmariini, rakuuna, timjami, oregano, minttu ja sitruunamehu.
  • Hiero mausteseos paistin pintaan vaikuttamaan ainakin vuorokautta ennen paistamista. Marinadissa paisti voi kylpeä viileässä parikin vuorokautta.
  • Jos haluat lihan valkosipuliseksi, tee pintaan pieniä viiltoja ja työnnä niihin valkosipulinkynsiä.
  • Paistiniemeksi ja valeluun sopii esimerkiksi punaviini, lihaliemi, kahvi ja kerma tai marinointiliemi. Valele paistia usein – se kannattaa.
  • Mehevimmäksi lammaspaisti kypsyy miedossa lämmössä eli noin 125 asteessa.
  • Varmin keino todeta paistin kypsyys on käyttää lihalämpömittaria.
  • Paisti on täysin kypsää, kun lihalämpömittari näyttää noin 82 astetta. Liha jää hieman punertavaksi, kun sisälämpö on noin 75 astetta.
  • Peitä kypsä paisti foliolla ja anna vetäytyä vähintään 15 minuuttia ennen leikkaamista.
  • Paiston aikana muodostuneesta nesteestä voit valmistaa paistille perinteisen kastikkeen suurustamalla sen kermatilkkaan liuotetuilla vehnäjauhoilla.
  • Kaipaatko yksityiskohtaisempaa ohjetta? Kurkkaa suosittu lampaanpaistin resepti, jolla valmistat mehevän paistin helposti.

Jotain muuta kuin perinteistä pääsiäispaistia?

Lammasta voi valmistaa pääsiäispöytään monella tapaa. Perinteisen lammaspaistin lisäksi kannattaa kokeilla myös pitkään haudutettua karitsan niskaa, karitsanpotkaa tai hienostuneita karitsankareita. Pääsiäispöydässä maistuu myös karitsan paahtopaisti ja lampaanfilee.

1 kommentti