Maku

Pääsiäisen lammaspaisti

Pääsiäisen lammaspaisti

Mehevä lampaanpaisti kruunaa pääsiäispöydän. Katso vinkit paistin paistajalle ja valitse suosikkisi resepteistä.
Teksti Marita Joutjärvi
Mainos

Lammas on kiistatta pääsiäisaterian tähti. Pääsiäislampaalla on pitkä historia alkaen juutalaisesta pääsiäisperinteestä ja Jeesuksen ja opetuslasten viimeisestä ateriasta. Suomessa tapa on vielä melko tuore, ja se on tullut meille todennäköisesti ortodoksisen pääsiäisperinteen mukana.

Lammasta voi valmistaa pääsiäispöytään monella tapaa - perinteikkäin lienee lammaspaisti tai lampaanviulu minttuhyytelöllä. Kokeile myös pitkään haudutettua karitsan niskaa, karitsanpotkaa tai hienostuneita karitsankareita. Pääsiäispöydässä maistuu myös karitsan paahtopaisti ja lampaanfilee.

Tältä sivulta löydät herkullisimmat lammaspaistit sekä vinkit karitsan- ja lampaanlihan valmistukseen.

Vinkkejä lammaspaistin paistajalle

  • Lampaanlihan mausteiksi sopivat muun muassa valkosipuli, pippurit (musta-, valko-, cayennenpippuri), rosmariini, rakuuna, timjami, oregano, minttu ja sitruunamehu.
  • Hiero mausteseos paistin pintaan vaikuttamaan ainakin vuorokautta ennen paistamista. Marinadissa paisti voi kylpeä viileässä parikin vuorokautta.
  • Jos haluat lihan valkosipuliseksi, tee pintaan pieniä viiltoja ja työnnä niihin valkosipulinkynsiä.
  • Paistiniemeksi ja valeluun sopii esimerkiksi punaviini, lihaliemi, kahvi ja kerma tai marinointiliemi. Valele paistia usein – se kannattaa.
  • Mehevimmäksi lammaspaisti kypsyy miedossa lämmössä eli noin 125 asteessa.
  • Varmin keino todeta paistin kypsyys on käyttää lihalämpömittaria.
  • Paisti on täysin kypsää, kun lihalämpömittari näyttää noin 82 astetta. Liha jää hieman punertavaksi, kun sisälämpö on noin 75 astetta.
  • Peitä kypsä paisti foliolla ja anna vetäytyä vähintään 15 minuuttia ennen leikkaamista.
  • Paiston aikana muodostuneesta nesteestä voit valmistaa paistille perinteisen kastikkeen suurustamalla sen kermatilkkaan liuotetuilla vehnäjauhoilla.

Katso herkullisimmat lammasreseptit Lammasruoat-teemastamme!

Julkaistu: 12.4.2011
Katso myös nämä