Maku

Lampaanpaisti

28 h 30 min
3.8
0

Lampaanpaisti

LA
MA
MU
0
3.8
Lampaanpaisti on täydellinen pääsiäisen klassikkoruoka! Tämä lammaspaisti saa ihanaa makua pintaan upotetuista valkosipulinkynsistä ja yrttimausteseoksesta. Paistin mehevyyden salaisuutena on paiston aikana punaviiniliemellä valelu. Katso myös VIDEO, kuinka paisti valmistuu!
Teksti Emilia Kolari
Kuvat Johanna Myllymäki
Tulosta
Mainos

Ainekset (10 annosta)

  • 2000 glampaanpaistia (luutonta, katso vinkki lampaanpaistin valintaan)
  • 10 kplvalkosipulinkynttä
  • 2 tlsuolaa (karkeaa)
  • 2 tltimjamia
  • 2 tlsalviaa
  • 1 tlmustapippuria
  • 1 tlkorianterinsiemeniä

Valeluun

  • 3 dlpunaviiniä
  • 3 rklsiirappia

Kastike

  • 1 dlvettä
  • 3 dllihalientä (tai paistolientä)
  • 3 rkltummaa kastikesuurustetta

Tee näin

28 h 30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN28 h

Valmista pääsiäisen lammaspaisti näin:

Jos paisti on jäinen, ota se jääkaappiin sulamaan 1–2 vrk ennen ruoanvalmistusta.

Kuori ja puolita valkosipulinkynnet. Tee paistiin veitsellä pieniä viiltoja ja työnnä valkosipulit viiltoihin.

Jauha mausteet morttelissa. Hiero mausteseos paistin pintaan.

Anna maustua jääkaapissa peitettynä seuraavaan päivään.

Ota paisti huoneenlämpöön noin puolitoista tuntia ennen ruoanvalmistusta.

Nosta paisti uunivuokaan ja työnnä lihalämpömittari paistin keskelle.

Kypsennä 125-asteisessa uunissa paistin koosta riippuen 3–4 tuntia, kunnes sisälämpötila on noin 70 astetta. Tällöin paisti on kypsä, mutta punertava. Valele paistia kypsennyksen aikana punaviini-siirappiliemellä. 

Kääräise kypsä paisti folioon ja anna vetäytyä noin puoli tuntia ennen leikkaamista. Paistin lämpötila nousee vielä pari astetta.

Valmista liemestä kastike lammaspaistille. Siivilöi paistoliemi kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja sekoita joukkoon suuruste. Keitä minuutti. Tarkista maku.

Tarjoa lampaanpaistin lisäksi rikottuja palsternakka-perunoita.

Vinkki!

HUOM. Valitse mieluiten suomalainen lampaanpaisti. Jos sellaista ei ole saatavilla, tarkista ostaessasi paistia, että pakkauksessa lukee "lamb", ei "mutton". Mutton tarkoittaa emälammasta, josta valmistetusta kokonaisesta paistista tulee helposti sitkeä. Tällainen lammaspaisti sopii paremmin lammaspataan, jossa pitkä kypsennysaika saa lihan sitkeimmätkin osat mureutumaan. 

MITÄ PIDIT?
3.8
Katso myös nämä