
Voita ei voita mikään!
Herkullisimpien uusien perunoiden kaava on ihanan yksinkertainen: vesi kattilasta pois, perunat lautaselle, voita päälle ja eikun syömään!
"Varhaisperunapitäjässä asuvana ensimmäiset oman kylän perunat syödään ainoastaan voin kanssa. Seuraavaan satsiin saa jo tehdä lisukkeita." – Taru
"Voita!!!! Ei se muuta tarvitse." – Jaana
"Voita reilusti ja hyvä suola. Ei oo terveysruokaa mut pari kertaa kesässä menee." – Maija
"Voita tieteskii." – Marja-Leena
Marie-Louise ei tarjoa perunoita kokonaisena: "Perunat muussaan ja lisään niihin voita ja kermaa", hän kertoo. Tätä mekin kokeilemme!
Ja tietenkin silliä, mieluiten keitettyjen munien kanssa
Silli kuuluu perunoiden kumppaniksi miltei yhtä selvästi kuin voi.
"Sinappisilliä ja salaattia." – Hanna
"Sillikaviaaria." – Pia
"No silliä! Myös kananmunat kuuluvat samalle lautaselle." – Minna
"Perheessämme on kulkenut hiillossilli, mikä valmistetaan poltettavassa paketissa." – Riku
"Silli ja voinokare." – Satu
"Sipuli-voikastike plus silli." – Taru
"Islantilaista rasvasilliä, voita, punasipulia." – Sari
"Matjessilliä, keitettyä kananmunaa ja voita!" – Kristiina
Suosittelemme kuvassa näkyvää raikasta sitruunasilliä, sitruunaista tillisilliä tai thaisilliä. Ja olisitko uskonut, että sillin voi pyöritellä pankojauhoissa ja paistaa rapeaksi? Herkullista niinkin!
Jo mummolasta tuttu munakastike
Ei ihme, että munakastike uusille perunoille on yksi kesän suosituimmista ohjeistamme, niin rakas uusien perunoiden seuralainen se on.
"Voin ja tillin kera tai kananmunakastikkeen kanssa." – Kristiina
"Munakastike ja silli, muuta ei tarvita." – Marjut
"Tilliä, silliä, munakastike, nam! – Tarja
Savustettu kala on kesän kestosuosikki
Savustuspönttö kuumenee lähes yhtä todennäköisesti kuin uudet perunat keitetään.
"Papan savustamaa savulohta." – Satu
"Savulohta ja voi/vesiseoksessa kiehautettua uutta sipulia varsineen. Päälle tilliä." – Paula
"Savustettua merilohta ja kaviaariherkkua." – Pirkko
"Voita ja savustettuja Puruveden muikkuja." – Jaana
"Itse savustettua siikaa, voita ja suolaa." – Marjaana
"Savulohta, voipottua." – Anne
Kuvassa näkyvä teriyakisavustettu lohi sekä grillissä savustettu siika kannattaa laittaa kesän savustuslistalle.
Mutta mitä ovat Himosilakat?
"Himosilakat eli tilli-sipulisilakat toiselta nimeltään. Nimi tulee siitä, että niihin tulee himo! Aluksi himosilakoita myytiin Porin torilla, nyt niitä saa jo kaupan kalatiskistäkin." – Marja
"Olen Porista, ja äitini tekee koko lähisuvulle himosilakoita aina jouluksi. Kunnon suola ja napakka etikkaliemi, todella on hyviä!" – Hillevi
Himosilakka on porilaisen kalaliike Mäkisen Tyttärien klassikkoherkku. Meillä ei ole Himosilakoiden ohjetta, mutta kuvassa näkyvät perinteiset silakkarullat ovat mahdottoman hyviä. Tai ehkä haet vaikutteita Etelä-Amerikasta ja valitset perunoiden seuraan limegraavatut silakkafileet?
Bonuksena loistava idea eli lipstikkaa perunoiden keitinveteen
"Kokkiohjelmassa julkkiskokki Rick Stein matkusti Tanskassa. Kööpenhaminassa uusien perunoiden keitinveteen pantiin tuoretta lipstikkaa. Ajattelin kokeilla!" – Satu
Niin mekin!
Muokattu 25.5.2022: Lisätty tieto Himosilakan alkuperästä.