Vehreitä oksia vessaan ja valuvia muratteja juhlapöytään! Nappaa kukkataiturin vinkit huonekasveilla sisustamiseen

Vehreitä oksia vessaan ja valuvia muratteja juhlapöytään! Nappaa kukkataiturin vinkit huonekasveilla sisustamiseen
Minna Mercke Schmidt on Ruotsissa asuva suomalainen floristi ja valokuvaaja, jolle viherkasvit ovat perheenjäseniä. Hän on juuri ikuistanut 120 huonekasvia uuteen kirjaansa ja tietää, miten kasveilla sisustetaan.
Julkaistu 14.8.2019

Miksi kotona pitäisi olla huonekasveja?

Ne ovat erittäin sisustuksellisia, pidän omiani suorastaan perheenjäseninä ja kutsun niitä nimeltä. Kun olen lomalla, niille pitää järjestää hoitaja. Ilman viherkasveja koti näyttäisi autiolta.

Yksi kasvi ei vielä riitä puhdistamaan huoneilmaa, niitä tarvitaan reilusti. Viherseinä on helppo tehdä itsekin: pingota seinälle huopa ja ompele siihen kukkaruukun mentäviä pikku taskuja allekkain ja vieri viereen. Viherseinä tekee hyvää varsinkin huoneessa, jossa on paljon elektronisia laitteita kuten televisio.

"Pidän itse enemmän luonnontilaisista kasveista kuin lannoitteilla reheviksi pumpatuista", Minna Mercke Schmidt kertoo.

Miten huonekasvit pitäisi sijoittaa kotiin?

Kasvien paras paikka ei ole suinkaan ikkunalaudalla, sillä ikkunan alla on usein lämpöä sohottava patteri. Suora valo myös polttaa, vaikka useimmat kasvit pitävätkin valosta. Suosittelen kasvipöytiä, kukkapylväitä ja amppeleita. Vielä jokin aika sitten amppeleita pidettiin vanhanaikaisina, mutta nyt ne ovat palanneet sisustukseen. Ehkä makramee-innostus on lisännyt niiden suosiota. Amppelissa kasvi on helppo sijoittaa lähelle ikkunaa mutta pois suorasta valosta.

Vinkki

Kauniin makramee-amppelin voi tehdä myös itse. Kurkkaa täältä ohje!

Miten huonekasvit saa viihtymään?

Kasvit ovat omia persooniaan. Hoito helpottuu, kun tarkistat, millaisista olosuhteista ne ovat kotoisin. Esimerkiksi hiussaniainen kaipaa säännöllistä sumuttelua, sillä se on tottunut kosteuteen kotiseudullaan trooppisessa Amerikassa. Meksikosta kotoisin oleva käärmekaktus puolestaan viihtyy hiekansekaisessa kasvualustassa ja lämpimässä.

Kasvit ovat kuitenkin hyviä sopeutumaan erilaisiin olosuhteisiin. Ystäväni jätti tulilatvansa nurkkaan nököttämään ja unohti kastelun kokonaan. Pian siitä kehittyi laihialaisversio alkuperäisestä olomuodostaan. Lehdet muuttuivat pikkuriikkisiksi ja kasvi alkoi muistuttaa bonsaipuuta. Siitä tuli oikeastaan aika nätti.

Kasvit eivät kuole kovin vähästä. Suurin uhka on liika kastelu, ei niinkään hoidon puute.

Pidän itse enemmän luonnontilaisista kasveista kuin lannoitteilla reheviksi pumpatuista. Pelargonit myydään usein ylisyötettyinä. Ei pidä hämmästyä, että kotioloissa kukinta muuttuu vaatimattomammaksi.

Kasvit eivät kuole kovin vähästä. Suurin uhka on liika kastelu, ei niinkään hoidon puute. Jos pidät kasvia umpinaisessa suojaruukussa, tarkista välillä, ettei se lillu vedessä. Paremmin se viihtyy rei’itetyssä ruukussa aluslautasella.

Miten kukilla tai huonekasveilla voi luoda kodin tyyliä tai tunnelmaa?

Helposti! Kelpuuta kotiin vain sellaisia kasveja, joista itse tykkäät ja joiden seurassa viihdyt. Jos tavoittelet mummonmökin tunnelmaa, pidät todennäköisesti kukkivista kasveista. Pelargonit ja paavalinkukat ovat sinun valintojasi!.

Jos taas kaipaat viidakkotunnelmaa, hanki nopeakasvuisia lajeja, kuten peikonlehtiä ja erilaisia palmuja. Myös kultaköynnös luo nopeasti vehreyttä ympärilleen.

Itse tykkään napsia kasveista versoja ikkunattomaan vessaan. Jo yksi vihreä oksa maljakossa saa kolkon tilan näyttämään kodikkaalta.

Moderniin sisustukseen puolestaan sopivat jäniksenkäpäläsaniainen, hirvensarvisaniainen, lyyraviikuna ja anopinkieli.

Ota mallia moniulotteisesta puutarhasta: rakenna kotona kokonaisuus, jossa vihreää on lattialla, seinillä hyllyllä tai amppelissa ja katossa korkealla kirjahyllyn päällä.

Leikkaa viherkasveja maljakkoon. Saat tuplahyödyn, sillä moni kasvi kehittää juuret ja voit istuttaa sen ruukkuun uudelleen. Itse tykkään napsia kasveista versoja ikkunattomaan vessaan. Jo yksi vihreä oksa maljakossa saa kolkon tilan näyttämään kodikkaalta. Kurkkaa täältä vinkit, joiden avulla teet viherkasveista kauniin asetelman maljakkoon.

Juhlapöydän tykkään koristella köynnöksillä. Annan muratin tai kultaköynnöksen valua alas pöydältä. Saatan myös kietoa vihreitä versoja kynttiläasetelman ympärille. Muratinoksan tai muun vihreän voi myös sujauttaa lautasliinaan kattausta koristamaan.

Hauska idea on kattaa jokaiselle ruokavieraalle hänen persoonaansa sopiva pikku kasvi. Jos raskit luopua suojateistasi, vieraat vievät mielellään kasvit mukanaan kotiin.

Mistä tietää, mikä huonekasvi sopii parhaiten omaan persoonaan?

Mieti, oletko pikkutarkka vai suurpiirteinen. Pedantille sopivat kasvit, joiden hoito on haastavaa, kuten sitrukset ja nyt niin trendikäs alokaasia. Myös tuttu kodinonni vaatii säännöllistä kastelua. Lyyli Leväperäisen kasveja ovat esimerkiksi anopinkieli ja palmuvehka. Palmuvehkan ruotsinkielinen nimi garderobsblomma jo kertoo, että kasvin voi unohtaa vaikka vaatekaappiin. Ei sekään viihdy koko aikaa pimeässä mutta toki hetkittäin.

Vinkki

Kuihtuiko tai mädäntyikö huonekasvisi taas hengiltä? Lue täältä, mitkä kasvit sopivat myös vihertumpelolle.

Mitkä huonekasvit ja leikkokukat ovat omia suosikkejasi?

Huonekasveista poimin kolmen kärkeen kultaköynnöksen, peikonlehden ja rahapuun. Ne ovat näyttäviä ja helppohoitoisia kasveja, ja varsinkin rahapuuta on helppo monistaa pistokkaista.

Kesällä rakastan kaikkia puutarhani kukkia ja poimin niitä maljakkoon. Myöhään syksyllä pitää taas alkaa hakea täydennystä kukkakaupan valikoimista. Neilikka on kokenut uuden tulemisen. Se kestää maljakossa kauan, ja lajikkeita on tarjolla valtavasti. Pidän paljon myös eukalyptuksen lehvistä. Ne näyttävät kivoilta sekä maljakossa sellaisenaan että asetelmissa. Plussaa on myös raikas tuoksu.

Minna Mercke Schmidt: 120 huonekasvia, Kustannus-Mäkelä (2019)

1 kommentti