Taasko huonekasvisi kuihtui tai mädäntyi hengiltä? Nämä 8 helppohoitoista kasvia sopivat myös vihertumpelolle
Piha ja puutarha
Taasko huonekasvisi kuihtui tai mädäntyi hengiltä? Nämä 8 helppohoitoista kasvia sopivat myös vihertumpelolle
Jos kasvikaunottaresi tuppaavat nuupahtamaan ennen aikojaan, älä luovuta. Tässä kahdeksan huonekasvia, joiden hoito sujuu vihertumpeloltakin – näitä et nimittäin niin vaan tapakaan!
12.3.2018
 |
Meillä kotona

Rahapuu

Rahapuu nauttii mahdollisimman valoisasta paikasta. Jos kasvi on sijoitettu kauas lämpöpatterista ja huonelämpötila on tavallista viileämpi, sitä ei välttämättä tarvitse kastella talvella lainkaan. Rahapuu viihtyy hyvin myös kuivassa huoneilmassa, eikä sitä haittaa kuumuuskaan.

Anna patterin läheisyydessä olevalle kasville talven aikana vähän vettä vain pari kertaa. Kastele keväästä syksyyn kerralla reilusti ja anna mullan kuivua kunnolla kasteluiden välissä.

Etenkin vanha rahapuu saattaa suuttua, jos vaihdat sen suurempaan ruukkuun. Istuta rahapuu siis kaktus- ja mehikasvimultaan, ja anna sen olla samassa ruukussa niin kauan, kunnes kasvilla on selvästi ahtaat olot.

Aloe

Aloe sietää hyvin kuivuutta ja se viihtyy läpi vuoden valoisalla paikalla normaalissa huonelämpötilassa. Kasvi tarvitsee keväästä syksyyn vettä viikon tai parin viikon välein ja talvella vain kerran kuussa.

Vaihda nuorelle kasville mullat ja suurempi ruukku joka kevät, vanhemmalle yksilölle ruukun vaihto vain tarvittaessa. Istuta se saviruukkuun kaktus- ja mehikasvimultaan tai kukkamultaan, johon olet sekoittanut hieman soraa. Laita ensin ruukun pohjalle pieni kerros lekasoraa. Kasvi on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Palmuvehka

Palmuvehkan eli Zamioculcaksen tärkein hoito-ohje on: kastele niukasti! Se pärjää jopa lähes pimeässä, mutta viihtyy myös ikkunan ääressä. Vaihda palmuvehkalle uusi ruukku joka toinen tai kolmas vuosi, kun vanha on käynyt ahtaaksi. Käytä istutukseen viherkasvimultaa. Kuolleet lehdet voit leikata tyveä myöten pois.

Mitä pimeämmässä nurkassa palmuvehka on, sitä vähemmän se tarvitsee kastelua. Anna kerralla reilusti vettä ja odota, että multa on kuivunut kokonaan ennen seuraavaa kastelua. Kasvi selviää juurakkonsa avulla pitkiä aikoja ilman vettä. Talvikaudella kastelukertoja voi vähentää edelleen etenkin, jos kasvi on varjossa.

Helppohoitoinen palmuvehka on siitä hankala huonekasvi, että se osoittaa sekä liiallisen vedensaannin että vedenpuutteen kellastuneilla lehdillä. Huomioi myös, että kasvi on lievästi myrkyllinen ja voi aiheuttaa ihoärsytystä.

Anopinkieli

Anopinkieli on yksi helppohoitoisimpia kasveja. Se sietää erilaisia kasvuoloja ja on vähään tyytyväinen. Anopinkielen saat hengiltä vain kastelemalla sitä liikaa. Anna keväästä syksyyn vettä kohtuudella noin kahden viikon välein niin, että kasvualusta pysyy koko ajan hieman kosteana. Vähennä kastelua lepokaudella, ja silloin multa saa vähän kuivahtaa kasteluiden välillä.

Anopinkieli pärjää niin auringossa, varjossa, kuivassa huoneilmassa kuin hiukan ahtaassa ruukussakin, eikä se murjota kastelun laiminlyönnistä.

Siirrä kasvi tarvittaessa hitusen suurempaan ruukkuun joka toinen tai kolmas kevät ja käytä kaktus- ja mehikasvimultaa. Anopinkieli on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Ilmakasvit

Ilmakasvi

Ilmakasvit ovat oivallisia valintoja myös allergiselle. Ne pärjäävät ilman multaa, sillä ne ottavat tarvitsemansa kosteuden lehtien avulla ilmasta. Kasvi käyttää haihduttamansa kosteuden hyväkseen lasiastian sisällä.

Sijoita ilmakasvit valoisalle paikalle. Niille riittää sumuttelu tai uppokastelu parin viikon välein. Ilmakasvilannoitteen tai miedoksi laimennetun kukkalannoitteen antaminen uppokastelun yhteydessä silloin tällöin virkistää kasveja.

Kirjorönsylilja

Kirjorönsylilja kasvaa nopeasti reheväksi, joten istuta se isohkoon ruukkuun. Kirjorönsylilijan juuret täyttävät ruukun nopeasti. Vaihda ruukku isompaan, jos lehtien kärjet alkavat ruskistua.

Lannoitettu viherkasvi- tai kukkamulta sopii kasvin istutukseen hyvin. Sijoita ruukku puolivarjoisaan paikkaan, sillä auringonpaiste kellastuttaa kasvin lehtiä mutta varjossa kasvi jää hentoiseksi.

Kirjorönsylilja viihtyy normaalissa huoneenlämmössä. Kastele kasvi kerralla kunnolla ja anna pintamullan kuivahtaa kastelujen välillä.

Voit laittaa ruukkuun esimerkikiksi lannoitetikkuja tai sarvilastua pitkävaikutteiseksi ravinteeksi. Jos annat lannoitteen kasteluveden mukana, annostele sitä keväästä syksyyn vaikka jokaisella kastelukerralla, mutta muista, että ahkera lannoittaminen kiihdyttää kasvuvauhtia.

Köynnösvehka

Köynnösvehka on oikea valinta, jos tuppaat kastelemaan kasveja vähän väliä. Sille saa antaa vettä kasvukaudella jopa päivittäin. Talvella riittää vähempi kastelu eli multa saa hiukan kuivahtaa kasteluiden välillä. Kasvi viihtyy kuitenkin läpi vuoden tasaisen kosteassa mullassa. Köynnösvehka tykkää normaalista huoneenlämmöstä, joskin kiiltävälehtiset yksilöt sietävät myös viileää.

Jos köynnösvehkasi on nuori, vaihda sille uusi viherkasvimulta joka kevät. Vanhalle kasville riittää mullanvaihto joka toinen tai kolmas vuosi. Älä sijoita köynnösvehkaa varjoon, sillä se viihtyy parhaiten valoisalla tai puolivarjoisalla paikalla.

Viirivehka

Viirivehkaa et oikeastaan voi kastella liikaa. Se on hyvä valinta myös allergiseen kotiin, sillä kasvin voi istuttaa ilman multaa vesiastiaan. Vaihda silloin vesi joka toinen viikko. Ruukkuun istutettu viirivehka kannattaa kastella haalealla vedellä läpikotaisin ja säännöllisesti koko vuoden. Multa saa kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä, mutta paha kuivuminen aiheuttaa lehtien kärkien ruskettumista.

Joillakin on kokemuksia jopa vuosikymmeniä samassa mullassa viihtyneistä viirivehkoista. Jos päätät istuttaa sen isompaan ruukkuun, käytä viherkasvimultaa.

Viirivehka ei pidä auringonpaisteesta eikä vetoisista paikoista. Sijoita se varjoisammalle paikalle, esimerkiksi pohjois-, itä- tai länsi-ikkunalle. Kasvi tykkää suihkuttelusta. Keväällä viirivehkaa koristavat herkät valkoiset kukat. Jos kasvi viihtyy sijoituspaikassaan, se voi yllättää kukinnalla mihin vuodenaikaan tahansa.

Kommentoi »