Viirivehka tuo kotiin vehreää vihreyttä – kurkkaa ohjeet kasvin istutukseen, kasvatukseen ja hoitoon
Piha ja puutarha
Viirivehka tuo kotiin vehreää vihreyttä – kurkkaa ohjeet kasvin istutukseen, kasvatukseen ja hoitoon
Viirivehka on lehtevä huonekasvi, joka vehreyttää kodin ilmettä ja puhdistaa tehokkaasti huoneilmaa. Poimi vinkit, joilla onnistut viirivehkan hoidossa ja saat kasvin pysymää vehreänä pitkään!
Julkaistu 2.10.2017
Viherpiha

Viirivehka on helppo ja yleinen viherkasvi. Sen kukinto muodostuu valkoiseksi värittyneestä suojuslehdestä ja kellanvalkeasta puikelokukasta.

Kaupoissa on tarjolla pikkuviirivehkaa (Spathiphyllum floribundum) ja komeaviirivehkan (S. Floribundum-ryhmä) lajikkeita. Huonekasveiksi on jalostettu runsaasti erikokoisia lajikkeita. Pikkuviirivehka kasvaa noin 30–45 senttiä korkeaksi. Komeaviirivehkan lajikkeista ainakin ’Clevelandii’ ja ’Mauna Loa’ kasvavat yli puolimetrisiksi.

Viirivehka pärjää melko vähässäkin valossa, mutta silloin kukinta voi jäädä pois. Viirivehkat puhdistavat huoneilmaa tehokkaasti.

Viirivehkan hoito ja kasvatus – näin onnistut

Viirivehkan kasvualusta

Istuta viirivehka tavalliseen, huonekasveille tarkoitettuun multaan. Viirivehka viihtyy myös altakasteluruukussa. Käytä silloin altakasteluruukkuihin tarkoitettua multaseosta.

Viirivehkan kasvupaikka

Viirivehka viihtyy parhaiten valoisalla ikkunalla, mutta suoraa auringonpaistetta se ei siedä. Viirivehka sietää myös varjoa, mutta silloin kukinta saattaa jäädä pois.

Sopiva lämpötila

Viirivehka kasvaa luontaisesti Etelä- ja Väli-Amerikassa, joten se viihtyy hyvin normaalissa huoneenlämmössä läpi vuoden. Viirivehkan kasvupaikan lämpötila ei saa laskea alle 15 asteen.

Viirivehkan kastelu

Kastele viirivehkaa säännöllisesti läpi vuoden. Multa saa kevyesti kuivahtaa kastelujen välillä, mutta paha kuivuminen aiheuttaa lehtien kärkien ruskettumista. Säännöllinen suihkuttelu ja sumuttelu edistää viirivehkan hyvinvointia.

Viirivehkan lannoitus

Anna viirivehkalle laimeaa lannoitetta kasteluveteen sekoitettuna parin viikon välein keväästä syksyyn.

Viirivehkan ruukun vaihto

Vaihda viirivehkan ruukku pari senttiä suurempaan sitten, kun vanha ruukku käy selvästi pieneksi.

Viirivehkan lisäys

Viirivehkaa voi lisätä jakamalla.

Kommentoi »